Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Anita de Haas

Anita is trainer hormoonfactor en expert op het gebied van hormonen en PCOS. Ze is mede-oprichter van Pink. Na haar eigen ervaring met PCOS begeleidt ze nu andere vrouwen met PCOS om ook hun klachten de baas te worden. Meer informatie over Anita vind je op www.anitadehaas.nl.

Lees meer over Anita
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Bijnieruitputting (c.q. burn-out), het stress-syndroom van de 21e eeuw01 okt. 2018 14:55
Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?23 okt. 2018 09:00
Hormonen

Wat is PCOS?

08 mrt. 2019 om 12:00

7 jaar geleden vertelde mijn nicht dat ze last had van PCOS-klachten. Ze had geen menstruatie en het lukte niet om zwanger te worden. Ik had op dat moment nog nooit van PCOS gehoord. Ik besloot om te stoppen met de pil en te kijken of mijn cyclus op gang zou komen. Dat gebeurde niet...

Loading...

Dat was niet heel gek. Op mijn 17e kreeg ik de Diane35 pil, een stevige anticonceptiepil, voorgeschreven van de huisarts, terwijl mijn cyclus nooit op gang was gekomen. Ik had last van een vette huid en puistjes en de huisarts vertelde me dat de pil mijn huid rustiger zou maken. Ik was puber en dat wilde ik, direct! Ik wist toen niet dat de pil mijn hormonale balans nog meer zou verstoren.

Na 12 jaar stopte ik met de pil en begon de ellende. Ik kreeg weer last van een slechte huid, haartjes op plekken waar ik ze echt niet wilde hebben, mijn cyclus kwam niet op gang en ik was niet meer mijn vrolijke ik. Door een echo in het ziekenhuis werd het bevestigd. Ik had PCOS.

De arts adviseerde me om terug te komen als ik zwanger wilde worden. Ik zou dan met een hormoonkuur kunnen starten. Ondertussen zat ik wél met klachten en voelde ik me helemaal niet goed. Wat nu?!

Ik besloot het heft in eigen handen te nemen en ben me gaan verdiepen in PCOS en de mogelijkheden om klachten op een natuurlijke manier te verminderen.

PCOS: polycysteus ovarium syndroom

Polycysteus Ovarium Syndroom is niet meer dan een verzameling symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

 • Weinig of geen menstruaties;
 • Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon, dit uit zich in acné, overbeharing op het lichaam en in het gezicht, haarverlies op het hoofd;
 • heel veel kleine eiblaasjes in de eierstokken. Wanneer meer dan 10 eiblaasjes in de eierstokken te zien zijn, is dit een teken van PCOS.

Symptomen van PCOS

PCOS kent een breed scala aan vervelende klachten waar je echt veel last van kunt hebben:

 • Acné;
 • Problemen met overbeharing;
 • Uitblijvende menstruaties;
 • Hevige menstruaties. Als je ongesteld bent is dit meestal heel hevig;
 • Problemen met zwanger worden, omdat er zelden of nooit een spontane eisprong optreedt.

De meeste vrouwen ontdekken pas dat zij PCOS hebben als ze zwanger willen worden en stoppen met de pil. De cyclus komt dan niet spontaan op gang. Vrouwen die de pil niet gebruiken kunnen het merken aan grote tussenpozen tussen de menstruaties. In de medische literatuur wordt gezegd dat 1 op de 15 tot 1 op de 7 vrouwen te kampen heeft met PCOS. Het probleem komt nu vaker voor dan 30 jaar geleden.

Mogelijke oorzaken van PCOS

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van PCOS. Men is er nog niet helemaal over uit, maar wel is duidelijk dat deze factoren een rol spelen:

 • Erfelijke factoren;
 • Insulineresistentie;
 • Overgewicht;
 • Teveel stress: Bij veel stress draaien de bijnieren continu overuren. Hierdoor kan de aansturing van de eierstokken verstoord worden;
 • Darmproblemen: er blijkt een nauwe samenwerking tussen de microbiotica, de darmbacteriën, en de hormonen van de eierstokken: bij een ongunstige samenstelling van bacteriën wat veroorzaakt kan worden door (herhaald) antibioticagebruik en door slechte voedingsgewoonten, wordt oestrogeen niet goed afgebroken. Vrouwen met overgewicht en PCOS zijn vaak oestrogeendominant;
 • Door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen: denk aan pesticiden, herbiciden; aan weekmakers in plastic verpakkingen van je voeding; aan conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten en make-up.
Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf echt veel doen om de klachten van PCOS te verminderen. Of, PCOS zelfs helemaal te zien verdwijnen. Echt, ik ben er van overtuigd dat dat kan.
Ik voel me nu veel beter dan jaren geleden en heb mijn cyclus weer terug. Wil je ook zelf je klachten verminderen? Start hier:

 • Eet onbewerkte voeding en eet zo min mogelijk suikers en koolhydraten. Eet minimaal 400 gram groente per dag;
 • Beweeg veel en train regelmatig. Dit is erg gunstig bij insulineresistentie. Krachttraining is aan te raden. Het zorgt ervoor dat er meer insulinereceptoren worden aangemaakt;
 • Beperk stress zoveel mogelijk;
 • Het slikken van supplementen die bij jouw situatie passen. Bijvoorbeeld vitamine D3, D-chiro-inositol, vitamine B complex, monnikenpeper.
Risico’s op lange termijn

Ook als je nog niet zwanger wilt worden, maar wel de wel de symptomen van insulineresistentie en PCOS ervaart, is het bestrijden ervan met voedingsaanpassing (en supplementen) zeer wenselijk.
Vrouwen met PCOS hebben een veel hogere kans op suikerziekte, op zwangerschapssuikerziekte en andere zwangerschapscomplicaties, op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en op hormoongevoelige kanker, zoals baarmoederkanker.

Wacht dus niet totdat je zwanger wilt worden, maar kom zelf in actie om je PCOS-klachten te verminderen. Je zult je er veel beter en energieker door voelen.

Dit artikel is geschreven door Anita de Haas.

Wacht niet totdat je zwanger wilt worden. Verminder nu je PCOS-klachten.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.