Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Simone Scherpenzeel

Met haar bedrijf PSY.MOON helpt Simone als Psycholoog en Newborn Mom Coach op een toegankelijke manier nieuwe moeders balans (her)vinden tijdens of na de zwangerschap. Het is haar passie en missie om taboes omtrent zwangerschap en het moederschap bespreekbaar te maken.

"Niet het wegnemen van de intense emoties, maar het leren omarmen ervan maakt dat vrouwen groeien."
Lees meer over Simone
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Hoezo luisteren naar je intuïtie als moeder?! Je weet het niet meer!18 apr. 2019 12:30
9 onverwachte tips bij zwanger worden.05 nov. 2018 14:00
Mindful trainen19 mrt. 2019 07:30
Mindset

De kracht van weten wat je wilt tijdens kinderwens, zwangerschap en moederschap.

03 jun. 2019 om 06:30

Als het op huis-tuin-en-keuken knopen doorhakken aankomt moet ik bekennen dat de credits hiervoor meestal naar mijn vriend gaan. De kleurstalen voor de muurverf in de woonkamer liggen nu al zo'n drie maanden op de keukentafel… en zo kan ik je nog wel twintig voorbeelden geven. Totdat mijn vriend zegt: “nu beslis ik gewoon.” Waarna ik alsnog snel beslis. Oke, zo moeilijk was het blijkbaar toch niet...

Loading...

Weten wat je wilt. Het geeft richting, regie en rust. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een moodboard als je je huis opnieuw wilt inrichten (wellicht moet ik dat ook eens proberen…) en helpt een duidelijk visionboard ondernemers bij het bepalen van richting en de te nemen stappen in hun bedrijf. Naast de kracht van de visuele voorstelling is ook de focus op wat je WEL wilt hierin belangrijk.

Voelen wat je wilt.

Waarom passen we dit dan zo weinig toe binnen het moederschap? Of het nu gaat om het hebben van een kinderwens, hoe je de zwangerschap ervaart, de aanloop naar de geboorte, of het moederschap. We schieten vaak al snel vanuit angst of onzekerheid in de focus op wat er NIET is. Op wat er al dan niet mogelijk misschien wellicht allemaal mis zou kunnen gaan… Ik ben echt heel dankbaar dat ik tijdens mijn zwangerschappen en het moederschap heel sterk kan voelen wat ik wil. Dat is best een contradictie met de huis-tuin-en-keuken-keuzes die ik niet kan maken, besef ik me nu. Ik wist heel duidelijk hoe ik me tijdens mijn eerste zwangerschap wilde voelen: in contact zijn met mezelf en mijn kindje. Dit was ook zo. Ik wilde me ontspannen voelen tijdens de geboorte. Dat gebeurde. Ik wil binnen het moederschap intuïtieve keuzes maken, en me zo min mogelijk laten leiden door ‘wat hoort’ of ‘wat men zegt’. Dat lukt over het algemeen vrij goed.

Focus op hoe je je wilt voelen.

Is duidelijk voelen en weten wat je wilt dan een garantie voor het daadwerkelijk krijgen daarvan? Ja en nee. Wanneer je focust op de situatie die je zou willen: Nee. Daar hebben we in het leven vaak vrij weinig invloed op. Maar wanneer je focust op hoe jij je zou willen voelen, dan komt het vaak dicht in de buurt. Om terug te gaan naar de geboorte van onze dochter: mijn focus lag op mij ontspannen voelen. Ik visualiseerde van tevoren vaak hoe ze ontspannen in bad geboren zou worden. Natuurlijk bedacht mijn hoofd daarbij dat dit ergens tussen de 38 en 42 weken thuis zou gebeuren, maar de overall focus lag bij mij vooral op hoe ik me wilde VOELEN. Uiteindelijk werd Kiki een maand te vroeg, in het ziekenhuis geboren. Toch heb ik me tijdens de geboorte precies zo gevoeld zoals ik wilde: ontspannen. En, ondanks de medische indicatie mocht ze zelfs in bad geboren worden. Ik geloof heel sterk dat mijn focus op ontspanning daarbij heeft geholpen.

Laat het 'HOE' los.

Wat is jouw verlangen? Zie je daarbij vooral de omstandigheid voor ogen? Het krijgen van een kindje bijvoorbeeld. Of dat je kind eindelijk doorslaapt (just to name a little example ;)). Welk gevoel zou het jou geven als die ideale situatie er zou zijn? Focus op dat gevoel. Vaak is je rustig en ontspannen willen voelen dat wat je daadwerkelijk wilt. En er zijn echt heel wegen die in dat opzicht naar Rome leiden. Misschien niet op de manier die jij voor ogen zag, wellicht zelfs beter. Laat het HOE los. Dat dient zich vanzelf wel aan. Weet wat je wilt voelen. Dat is je navigatiesysteem.

Misschien ga ik maar eens bedenken hoe ik me wil voelen in mijn woonkamer. Dan maakt de kleurtint verschil misschien ineens niet meer zoveel uit. ;)

Dit artikel is geschreven door Simone Scherpenzeel.

Wil je hiermee aan de slag gaan?

In de aankomende Workshopreeks #selfcaresessions van PSY.MOON staan de thema’s Verlangen, Verbinden en Vertrouwen centraal. In de eerste workshop zal Simone ingaan op het thema: VERLANGEN. Hoe WIL je je VOELEN tijdens je zwangerschap, tijdens de geboorte en het moederschap. Dit in beeld brengen helpt je om de positieve focus vast te houden.
In de daarop volgende workshops zal worden ingegaan op VERBINDEN – hoe kom en blijf je in contact met je eigen gevoel? En hoe maak je vanuit deze plek keuzes in je leven als moeder? En tot slot: VERTROUWEN – Hoe laat je spanning en controle los?
De workshops vinden plaats in Vianen, vanaf donderdag 6 juni. Meer informatie vind je in de agenda.


We schieten vaak al snel vanuit angst of onzekerheid in de focus op wat er NIET is.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.