9 onverwachte tips bij zwanger worden.
05 nov. om 14:00 door Marije Jelsma
"Onverklaarbaar onvruchtbaar" zei de gynaecoloog. Bloedonderzoek, echo, sperma-onderzoek, samenlevingstest. Alles was gecheckt en er was geen oorzaak gevonden. Toch was ik al anderhalf jaar niet zwanger geworden. Frustrerend. Want, waarom lukte het dan niet?
Ik besloot niet langer af te wachten. Ik zocht van alles uit over fertiliteit. Ik las tientallen boeken, sprak met artsen (regulier en alternatief) en paste mijn lifestyle, voeding én mindset aan. Met succes, want na 2 maanden was ik zwanger. Er was een wereld voor me open gegaan. Hoe geweldig het ook is dat de medische wereld bestaat en veel vrouwen kan helpen; artsen worden vaak niet opgeleid in de gigantische invloed die voeding en lifestyle hebben op je slagingskans. Ik had mijn missie gevonden; vrouwen helpen om ook gezond zwanger te worden. Er is zoveel dat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren. En soms… zijn dat dingen die je niet verwacht.
Tampons
Stop het liefst niks in je vagina en gebruik maandverband zonder filmlaagje. Zijn de eerste dagen van je menstruatie heftig en wil je toch een tampon gebruiken? Kies dan voor de biologische variant. Vaginale afscheiding wordt geproduceerd door je baarmoederhals en dat proces kan verstoord raken door hormoonverstorende stoffen die in reguliere tampons en maandverband gebruikt worden. Hierdoor kan de hoeveelheid vruchtbare afscheiding verminderen, terwijl je dat nu juist goed kan gebruiken om het sperma een eindje op weg te helpen.
Heb (weinig) stress
Iedereen heeft stress en stress is prima. Vaak niet te vermijden. Stress wordt pas een probleem als je de hele dag stress hebt. Als het chronisch is en je niet meer diep kunt ontspannen. Je blijft dan constant stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaken die je eisprong verstoren. Zie stress niet als een probleem, probeer het niet krampachtig te vermijden. Plan iedere dag een aantal adempauzes in en zorg voor diepe ontspanning als je een stress-volle dag hebt gehad. Op bemama.nl kun je het gratis ebook ‘omgaan met stress bij zwanger worden’ downloaden waarin je in 10 tips leest hoe je kunt omgaan met stress bij zwanger worden.
Geen orale seks
Orale seks kun je tijdens je vruchtbare dagen beter even laten. Zowel bij hem als bij jou. Speeksel heeft een nadelig effect op sperma.
Laat het loslaten los
Zwanger worden loslaten bestaat niet. Dat kan niet. Dat wil je niet. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat loslaten niet vaker tot een zwangerschap leidt. Sterker nog, als je het zwanger worden niet loslaat maak je betere (gezondere) keuzes die ervoor zorgen dat je sneller zwanger kunt worden. Dus: houd vast die droom en ga ervoor!
Zorg goed voor jezelf
Stop met het eten van troep. Voed je lichaam met groente, fruit, noten, zaden en eet zo natuurlijk mogelijk. Beweeg. Maak tijd voor jezelf vrij. Ga naar buiten. Doe yoga. Mediteer. Ga naar de kapper. Of de schoonheidsspecialiste. Heb seks met je man (nee, niet alleen rond je ovulatie..).
Gebruik geen tarwekiemolie
Een no go. Tarwekiemolie wordt door veel vrouwen gebruikt, omdat het de vruchtbaarheid zou verhogen. Niet het geval. Het bevat (te)veel omega 6. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en heeft een verhardend effect op je celmembranen. Dat zorgt ervoor dat de spermacel de eicel niet goed kan bevruchten en bovendien dat je hormoonfunctie verslechtert. Ban omega 6 in plantaardige olien, koekjes, chips en snoep en voeg juist en goede omega 3 toe om je kans op een zwangerschap te vergroten.
Houd je voeten warm
Een goede doorbloeding van je baarmoeder is o zo belangrijk voor een optimale productie van hormonen en je vruchtbaarheid. Zorg voor een goede doorbloeding door een gezonde lifestyle, het verminderen van stress, het doen van fertiliteitsmassage en houd je voeten warm. Altijd. Koude voeten = een koude buik = een slechte doorbloeding van je baarmoeder. Dus, haal je uggs van zolder, ga met een kruik naar bed, koop wollen sokken.
Positieve mindset
Hoe je je voelt en wat je denkt heeft invloed op je vruchtbaarheid. Je lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Door een negatieve state of mind geef je je lijf onbewust het signaal dat zwanger worden niet veilig is. Focus op een positieve mindset; je bent vruchtbaar!
Wees lief voor je man
Nee, je hoeft het niet alleen te doen. Jullie zitten samen in dit proces. Als zwanger worden nog niet gelukt is kan dat heel stressvol zijn en je bent al snel geneigd om dat af te reageren op degene die het dichtst bij je staat. Logisch, maar niet ideaal voor je relatie. Voorkom dat alles draait om jullie kinderwens. Maak tijd voor elkaar vrij. Doe leuke dingen samen. Luister naar hem. Plan een verrassingsdate en houd het spannend. Vertel hem niet alles over je cyclus (de meeste mannen vinden het helemaal niet fijn om precies te weten wanneer je ovuleert) en schuif hem ondertussen de juiste vitamines toe ;).
Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.
Ik had mijn missie gevonden; vrouwen helpen om ook gezond zwanger te worden. Er is zoveel dat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren.