Online women's health magazine

Hormonen

Monnikspeper om je hormonen in balans te brengen.

Monnikspeper is de Nederlandse naam voor de plant Vitex Agnus Castus. Het werd vroeger ingezet als libidoverlagend middel bij monniken en dankt zijn naam aan dit gebruik. De bessen hebben veel gezondheidsvoordelen en werken met name goed om de vrouwelijke hormoonbalans te herstellen. In dit artikel vertel ik je over dit kruid en hoe het je helpt om je hormonen in balans te brengen.

11 mei om 06:30 door Dine-Marij Roeterd

Hormonen

De vijf nadelen van stresshormoon cortisol.

Alle-ballen-in-de-lucht-stress, werkstress, relatiestress, volle-agenda-stress, financiële stress, kerststress... Als je stress hebt maak je het stresshormoon cortisol aan. Cortisol heeft goede eigenschappen, maar kan ook vervelende klachten geven. In dit artikel lees je over de 5 bekende nadelen van stresshormoon cortisol.

23 dec. om 07:00 door Meta Bloks

Hormonen

Je kunt je hormonale problemen zélf oplossen!

Er zijn zoveel vrouwen die worstelen met hormonale klachten. Oestrogeendominantie, insulineresistentie, PCOS. Het zijn slechts drie voorbeelden van problemen die ik ontzettend veel om me heen zie. Soms al hele bij jonge meiden en eerlijk; daar schrik ik van. Ons vrouwenlichaam is zo mooi gemaakt en het werkt zo ingenieus. Maar door allerlei factoren, waar we vaak zelf een rol in spelen, wordt onze hormonale balans compleet verstoord. En dat levert een heel scala aan vervelende klachten op.

08 nov. om 06:30 door Mariët de Waal

Hormonen

Treat first what kills first: stress!

Toen ik nog als verpleegkundige in het ziekenhuis werkte maakte ik vaak mee dat een patiënt instabiel was. We handelden dan volgens een bepaald protocol, de ABCDE-methode. De A staat voor Airway, B voor Breathing, C voor Circulation, etc. Daarbij geldt: treat first what kills first. Oftewel, behandel eerst dat wat het eerst dodelijk is. Airway eerst, want een open luchtweg is essentieel. Daarna breathing; hoe ademt een patiënt en krijgt hij voldoende zuurstof binnen?

14 mei om 07:00 door Mariët de Waal

Hormonen

45 oxytocine-boosters om lekker in je vel te zitten.

Ik kan er niet zonder, geen dag. Ik doe er alles aan om er steeds meer van binnen te krijgen en het voelt alsof ik nooit genoeg heb, omdat het ook zo snel weer verdwijnt. maar het voelt alsof ik nooit genoeg heb. Juist omdat het effect zo snel verdwijnt. Ik ben verslaafd. Ik ben een oxytocine junkie.

06 mei om 06:30 door Janneke Robers

Hormonen

Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 3: oestrogeendominantie

​Oestrogeen… wát? In deze blog ga ik je alles uitleggen over oestrogeendominantie en de relatie met je lovehandles. Bij oestrogeendominantie heb je een relatief teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron. Wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron in balans zijn heb je een regelmatige menstruatiecyclus waarbij je weinig klachten ervaart, je slaapt goed en voelt je je emotioneel in balans. Maar als ze uit balans zijn… ;)

09 apr. om 07:00 door Marjon Kok

Hormonen

Tips en tools om je goed te voelen tijdens de overgang.

De overgang is over het algemeen een periode waar vrouwen niet echt naar uit kijken. Dat is op zich helemaal niet gek. Naast alle bekende klachten als opvliegers, nachtzweten, wisselend humeur, algehele droogte á la Sahara, heftig bloedverlies, darmklachten, pijnlijke borsten en concentratieproblemen, verdwijnt ook je taille nog eens doordat de kilo’s er ineens aanvliegen en er met geen mogelijkheid meer vanaf willen gaan.

02 apr. om 00:00 door Yvonne Kuijpers

Hormonen

Wat is PCOS?

7 jaar geleden vertelde mijn nicht dat ze last had van PCOS-klachten. Ze had geen menstruatie en het lukte niet om zwanger te worden. Ik had op dat moment nog nooit van PCOS gehoord. Ik besloot om te stoppen met de pil en te kijken of mijn cyclus op gang zou komen. Dat gebeurde niet...

08 mrt. om 12:00 door Anita de Haas

Hormonen

Zo word je vrienden met stresshormoon cortisol.

Stress. Wie heeft er geen last van?! Het hormoon dat aangemaakt wordt bij stress, is cortisol. Het is een belangrijk hormoon, je lichaam kan niet zonder. Maar een teveel aan cortisol door stress is funest voor je lichaam. In dit blog geef ik je 5 tips om jouw cortisol-level in balans te brengen.

18 feb. om 07:30 door Claudia Vesters

Hormonen

PMS-klachten de baas.

Een opgeblazen gevoel in je buik, slecht slapen, gewrichtspijn, hoofdpijn, vermoeidheid, minder zin in seks, acne, pijnlijke borsten, rugpijn, buikkramp, prikkelbaar, angst, moodswings, mega-chagrijnig en een onbedwingbare behoefte in zout, of chocola. Je.moet.die.reep.nu.eten. helemaal. En, de lijst is nog veel langer. PMS, premenstrueel syndroom, is een verzamelnaam voor een lijst van meer dan 100 klachten die je kunt ervaren voordat je ongesteld wordt.

24 jan. om 07:00 door Marije Jelsma

Hormonen

Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 2: Stress.

Relaxen, ontspannen en vooral niet stressen; zo gemakkelijk is het tegenwoordig nog niet. Zelfs nu er meer belangstelling is dan ooit voor yoga en mindfulness hebben we nog steeds allemaal te maken met stress. Vooral het ‘alle ballen hoog houden’ kunnen vrouwen als een ware last ervaren.

20 nov. om 09:30 door Marjon Kok

Hormonen

Je eet gezond, maar valt toch niet af?!

Om af te vallen moet je gewoon minder eten en meer verbranden… toch? Nou, deze vlieger gaat naar mijn idee allang niet meer op als het om afvallen gaat. In mijn praktijk zie ik vrouwen die écht gezonder eten dan de meeste Nederlanders maar toch geen grammetje gewicht verliezen.

30 okt. om 14:09 door Marjon Kok

Hormonen

Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?

Hoe bewust ben jij van jouw bloedsuikerspiegel? Kun je makkelijk een maaltijd overslaan? Of moet je elk uur van de dag iets eten omdat je anders hoofdpijn krijgt, gaat trillen of duizelig wordt? Ik behoorde jarenlang tot de laatste groep. Voorheen was ik accountmanager en hele dagen op pad. Daar hoorde een volle tas met eten bij zodat ik geen last zou krijgen van deze "klop"honger. Iedereen vroeg zich altijd af waar ik het liet, dat vele eten. En ik maar denken dat ik gewoon een snelle spijsvertering had.

23 okt. om 09:00 door Anita de Haas