Online women's health magazine

Gezondheid

Candida! Wat mag ik dan nog wel eten?!

20 dec. om 09:00 door Leonie de Jong

Als je candida hebt, soms zelfs zonder het te weten, krijg je te maken met allerlei uiteenlopende klachten. Vaak zijn de klachten te vaag om er mee naar de huisarts te gaan of denk je dat het met een weekje rustig aan doen wel weer beter gaat. Helaas. Om te herstellen van candida moet je meer stappen zetten dan op tijd naar bed gaan (vermoeidheid is één van de reeks vele klachten bij candida) of een weekje vakantie nemen.

De schimmel die woekert in je lichaam leeft van suiker. Dus een drastische aanpassing van je eetpatroon is (tijdelijk) noodzakelijk. Candida leeft niet alleen van witte suiker, druivensuiker en rietsuiker, maar ook van fruitsuikers, suikers uit snelle koolhydraten zoals in witbrood en witte pasta en melksuikers (lactose). Honing en ahornsiroop zijn ook een no-go. Alle zoetstoffen en suikers (herkenbaar aan – ose in hun naam die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen moet je vermijden om Candida de baas te worden en je weer goed te voelen.

Nog meer no-go's...

Het gaat nog verder. De lijst met no-go’s is langer. Het zal je niet verbazen dat je schimmelhoudende producten even links moet laten liggen. Denk aan schimmelkaas en ook aan voedingswaren met gist erin (brood, bouillon, bindmiddelen voor het maken van sausje). Gedroogd fruit, noten en nootachtige vruchten kunnen ook schimmels aantrekken. Pindakaas moet je daarom voorlopig ook even van je menu schrappen. Paddenstoelen, tofu en seitan behoren ook tot de verboden producten. (Een aantal paddenstoelen zijn juist goed, maar daar kom ik in een ander blog op terug).

Een ander middel waar je op moet letten en dat in veel producten verwerkt is, is azijn. Azijn bevat een schimmelcultuur en is daardoor niet geschikt als je candida hebt. Let in de supermarkt goed op, want azijn is in heel veel producten verwerkt. Zo zit het bijvoorbeeld ook in potjes met olijven, in de mosterd, mayonaise enz. Gelukkig is er voor azijn een heel goed alternatief; appelciderazijn is juist heel goed in de strijd tegen candida. Kies voor biologische appelciderazijn.

Groenten kun je gelukkig volop eten, maar ook hier wil ik een kanttekening plaatsen. Zetmeelhoudende groenten moeten in de eerste twee weken van je anti-candida-dieet vermeden worden. Denk aan aardappels, pompoen, zoete aardappels, mais, biet en pastinaak.

Alcohol. Dat is uiteraard uit den boze. Het bevat suiker en bovendien is het een aanslag op je lever. Je lichaam heeft nu alle energie nodig om te herstellen van candida.

Ook zwarte thee en koffie moeten vermeden worden.

Is er dan nog iets wat je wel mag eten? Gelukkig wel! Al kostte het mij maanden om alles op een rijtje te zetten. In het begin laafde ik mij aan rijstcrackers met dikke lagen pindakaas en om de zoetbehoefte te stillen dook ik juist op de zoute cashewnoten. Helemaal fout! Whaaaa, dat mocht dus ook al niet....Ik viel kilos af. Ik at alleen nog maar groenten, eieren en kip. Maar ik werd gek van iedere ochtend een eitje (al kun je daar natuurlijk flink mee varieren) en was dat al snel zat.

Kokos in de strijd tegen Candida

Gaandeweg ontdekte ik dat kokos een goeie partner is in de strijd tegen Candida. In kokos zit caprylzuur en dat middel is een prima schimmeldoder. Met kokos kun je enorm variëren en met wat creativiteit zet je ook nog eens de lekkerste ontbijtjes, lunches en diners op tafel.

Kokosolie is in onze keuken inmiddels helemaal ingeburgerd. Ook kokosmeel is niet meer weg te denken tussen alle potten alternatieve melen. En dan kun je ook nog lekker los gaan met kokosmelk, santen en crème. Zo zet je bijvoorbeeld in een mum van tijd de lekkerste kokosmuffins op tafel met een heerlijke klodder kokoscreme! Reken maar dat de candida daar niet blij mee is, maar je smaakpapillen des te meer! Tijdens de zomervakantie heb ik kokosolie, kokosmeel, kokoscreme en kokosvlokken meegenomen en om de vijf dagen bakte ik voor mezelf een heerlijk kokosbrood in de oven. Ook mijn tafelgenoten likten hun vingers af bij deze traktatie.

Fruit

Met fruit moet je de eerste twee weken uitkijken. Ik at het helemaal niet. Na twee weken zette ik fruit weer op mijn menu. Ik begon met zwarte bessen, Granny Smiths en grapefruit; dat zijn de vruchten die niet al te veel fructose bevatten. Daarnaast slikte ik wel extra vitamine C, just to be sure, om in mijn behoeftes te blijven voorzien. Pas na acht maanden begon ik voorzichtig met een kiwi, later voegde ik daar appels, peren en bananen aan toe.

Kruidentheetjes en cichorei

Wat drinken betreft kun je volop variëren met verschillende kruidentheetjes. Pau D’Arco verdient hier een aparte vermelding, want die thee is schimmeldodend. De thee is verkrijgbaar bij de Tuinen. Je laat in de ochtend de thee twintig minuten trekken, daarna drink je drie kopjes verspreid over de hele dag. Smaakt prima!

Als verstokte koffieleut (tot drie jaar geleden 8 kopjes per dag – oeps) werd ik wel gallisch van alle thee. Het maakte me wee en slap. Daarom drink ik vaak cichorei, een alternatief voor koffie. Cichorei wordt gemaakt van de wortels van cichorei, een plant die bij de witloffamilie hoort. Het bevat bovendien heel veel vezels. Als je de poeder mengt met verwarmde kokosmelk heb je een zalig en candida-proof drankje met bijna dezelfde beleving als een heerlijk kopje koffie. Wel een waarschuwing vooraf: het blijft cichorei, het is niet hetzelfde als koffie.

Het is dus echt even doorzetten en een kwestie van etiketten lezen, maar na verloop van tijd weet je niet beter en ben je zelfs in staat om anderen te verrassen met heerlijke anti-candida recepten.

Kijk op mijn website eens naar de recepten met kokosproducten. Ik weet zeker dat dat in de smaak zal vallen. Om te beginnen (en je te laten zien dat het echt niet moeilijk is) geef ik je alvast een dagmenu:

Ontbijt
  • Omelet (3 of 2 eieren) met tomaat, peper, zout
  • Kopje Pau D’Arco Thee
Tussendoor
  • Kokosmuffin
Lunch
  • Groentensoep met gistvrij bouillon
  • Salade met avocado, tomaat, komkommer, rucola, waterkers, olijfolie en appelciderazijn
  • Rijstwafels met roomboter en zalm of bio kipfilet.
  • Kopje Pau D’Arco Thee
Diner
  • Spaghetti van courgette, ui, knoflook (beide schimmeldoders) pijnboompitten, zelfgemaakte pesto (of biopotje zonder azijn AH) tomaatjes .
  • Kopje Pau D’Arco Thee later op de avond.

Nu lijkt met name de lunch een onmogelijke opgave als je naar je werk moet. Ik maakte de salade al de avond van tevoren klaar en liet de soep opwarmen door de vriendelijke dames van de kantine. Olie nam ik apart mee. Tegenwoordig neem ik de soep mee in een thermosbeker. Maar je kunt ook een omelet van tevoren maken, oprollen en meenemen. Of je maakt een extra hoeveelheid spaghetti van courgette om de volgende dag mee te nemen naar je werk. Probeer eens wat uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Dit artikel is geschreven door Leonie de Jong.

Kokos is een goeie partner in de strijd tegen Candida

Deel dit artikel