Online women's health magazine

Gezondheid

De 10 voordelen van koud douchen.

16 nov. om 09:30 door Verie Aarts

Als ik het heb over koud douchen, zijn er altijd mensen die doen alsof ik compleet gek ben geworden. Zonder ook maar iets te willen horen over alle voordelen die het koude water ons kan bieden. Alsof deze er niet toe doen. Of simpelweg niet bestaan. Ik snap dat wel. Het is namelijk veel gemakkelijker om in de comfort zone van het ons vertrouwde en geliefde warme water te blijven. Maar wist je dat er aan koude en koud water voordelen verbonden zijn die echt enorme positieve impact kunnen hebben op ons lijf en onze mind? In dit bericht zet ik de belangrijkste 10 voordelen voor je op een rij.

1. Kou shift je mindset

Laat ik maar eens beginnen bij die comfort zone. Want juist in het bewust en gecontroleerd verlaten van de comfort zone - zoals je met koud douchen doet - schuilt een enorm voordeel. Van dit voordeel maak ik ook in mijn Ice Queen Sessies (ijsbad workshops voor vrouwen) veel gebruik: kou shift je mindset. Het vraagt je het avontuur aan te gaan. Te ontdekken wat daar achter ligt…

Ga maar eens na dat jij jezelf overtuigt om onder de koude douche te stappen, terwijl je eigenlijk een koukleum denkt te zijn. Hoe krachtig zou je je daarna voelen? De trots dat je je schroom hebt overwonnen en iets doet buiten je comfort zone boost je zelfvertrouwen zowel op de korte als de lange termijn.

2. Kou bevordert de bloedcirculatie

Regelmatige blootstelling aan koude traint de bloedvaten om goede in te trekken en uit te zetten. Hierdoor bevordert het de bloedcirculatie en versterkt het zogenaamde cardiovasculaire systeem. Dit is een heel belangrijk voordeel als je nagaat dat veel mensen in hun leven met hart- en vaatziekten te kampen krijgen! Bovendien helpt een goede bloedsomloop zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam verspreiden.

3. Kou helpt kilo’s verliezen

Zodra je lichaam in aanraking komt met de koude druppels van de douchestraal, gooit het je verbranding omhoog. Zo komt er energie vrij om je lichaam warm te houden. Wist je dat water van 18 graden Celsius je metabolisme al met 3 keer verhoogt?

Als je regelmatig in contact komt met de kou, reageert je lichaam bovendien op de omstandigheden door meer bruin vet aan te maken. Dit is een orgaan dat wit vet eenvoudig kan omzetten in warmte. En dat witte vet is nu juist het vet dat we niet willen! Super handig dus in een strijd tegen kilo’s, zeker als je het combineert met gezonde voeding en voldoende beweging.

4. Kou boost je immuunsysteem

Terwijl je verbranding door de kou op een hoger pitje gezet wordt, wordt je immuunsysteem getriggered. Dit doet het via een ingewikkeld fysiologisch proces dat te ver gaat om hier uit te leggen. De bottom line: het lichaam maakt als reactie op regelmatig contact met de kou meer witte bloedcellen aan en helpt zo het immuunsysteem verbeteren.

5. Kou werkt als een natuurlijk antidepressivum

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoe het precies werkt, maar linken het verlichtend effect van kou op depressieve klachten aan twee processen in het lichaam:

  • De hersenen maken adrenaline en endorfine aan zodra het in aanraking komt met de kou, waardoor je een opgewekt gevoel krijgt
  • De kou verlaagt de stress waar we in het moderne leven eigenlijk continue mee te maken hebben. Dit principe heet cross-adaptatie: de kou jaagt het stresslevel omhoog, waardoor het lichaam getraind wordt om beter te dealen met andere vorm van stress.

Leuk weetje: je hoofd onder de koude kraan geeft een directe endorfine boost. Handig als je een dag een dipje hebt!

6. Kou geeft een energy boost

Een ander leuk effect van de adrenaline- en endorfine-aanmaak is dat je er een flinke energy rush van krijgt. Feitelijk bereidt het lichaam zich voor om keihard te dealen met een potentieel bedreigende situatie – namelijk de koude – en geeft het je zo een lekker opgepept en alert gevoel.

7. Kou verlaagt stress

Met het herhaaldelijk triggeren van de adrenalinerespons door vaker een koude douche te nemen, train je ook je lichaam om steeds beter en sneller te reageren elke keer als je de douche in- en uitstapt.

Het vermoeden bestaat dat je hiermee je lichaam traint beter met stress om te gaan, omdat adrenaline een van de hormonen is die verantwoordelijk is voor een stressreactie in je lijf. Zo gaat je stressrespons tijdelijk omhoog, maar leert je lichaam via zogenaamde cross-adaptatie op de lange termijn juist beter met stress te dealen.

8. Kou helpt bij sportprestaties

Misschien is het je weleens opgevallen dat steeds meer sporters na een atletische prestatie een koude douche nemen of zichzelf onderdompelen in een ijsbad. Wim Hof traint tegenwoordig bijvoorbeeld vele atleten die zweren bij de effectieve werking van kou op het verbeteren van sportprestaties.

Waarom is dit zo? Heel simpel gezegd: spieren herstellen sneller wanneer ze in contact komen met directe kou. Dit heeft als direct voordeel dat er weer sneller getraind kan worden. Ook leuk: je zult veel minder spierpijn ervaren als je je lichaam na het sporten blootstelt aan een koude douche.

Let wel op bij krachttraining: blootstelling aan koude direct na een flinke krachttraining workout kan een averechts effect hebben op de spieraanmaak. Beter is na zo’n workout een uur te wachten voordat je die koude douche of het ijsbad opzoekt.

9. Kou laat huid en haar stralen

Misschien ken je deze aloude beauty trick wel: spoel huid en haar na het douchen of badderen af met koud water en je poriën en haarschubben sluiten zich. Dit resulteert in glanzend haar en een gladde huid. Bovendien droogt warm water de huid. Nog een reden om de douche regelmatig een graadje kouder te zetten!

10. Kou helpt je beter slapen (en ontwaken)

Een recente studie van UT Southwestern Medical Center heeft aangetoond dat een lagere lichaamstemperatuur helpt je ‘interne klok’ te reguleren. Dat is handig, want die interne klok bereidt het lichaam voor op allerlei fysiologische processen, waaronder de productie van melatonine (het hormoon dat je slaap- en waakritme regelt).

Zo kan een koude douche helpen om beter te slapen, maar ook om beter te ontwaken. Leuk voor ’s avonds én ’s ochtends!

Pas alleen op met een koude douche net voordat je van plan bent het bed in te duiken. Als de douche heel koud is, zal je lichaam juist de kerntempratuur omhoog gooien in reactie op de schok van het koude water. Beter neem je die koude douche dus in de ochtend en/of tot circa twee uur voordat je wilt gaan slapen.

Wat ervaar je zelf?

Deze voordelen liegen er natuurlijk niet om. Toch vind ik het allerbelangrijkste aan koud douchen: hoe ervaar je het zelf? Want juist het feit dat je er zelf voordelen uithaalt gaat je motivatie zijn om koud douchen ook echt in je leven te incorporeren. En niet het feit dat iemand anders (in dit geval ik ;)) zegt dat het goed voor je is. Daarom geef ik mensen die koud willen douchen altijd de tip om voor zichzelf bij te houden hoe ze zich voelen voor en na het koud douchen. Doe dit en je krijgt zich op je eigen reactie en bijbehorende voordelen, wat helpt bij het formuleren van jouw persoonlijke motivatie om af en toe die comfort zone van de warme douche te verlaten.

Deze werkwijze pas ik ook toe in de Cold Challenge die ik regelmatig organiseer en waarin ik mensen gedurende 3 weken uitdaag om onder mijn virtuele begeleiding koude af te douchen. Lijkt dit je wat, dan kun je je op mijn website inschrijven om op de hoogte te blijven van de volgende editie.

Nu ben ik benieuwd: welke voordelen wegen voor jou het zwaarst?

Dit artikel is geschreven door Verie Aarts.

je hoofd onder de koude kraan geeft een directe endorfine boost. Handig als je een dag een dipje hebt.

Deel dit artikel