Online women's health magazine

Gezondheid

Je voelt je blijer als je meer energie hebt.

17 feb. om 07:30 door Evelien Lems

Een sombere dag komen we allemaal wel door, maar wanneer sombere dagen de overhand krijgen en het langdurig wordt, krijgt het een negatieve invloed op je kwaliteit van leven. Dat wil je ten alle tijden voorkomen of aanpakken.

Je kunt dan allerlei tips opvolgen en kijken wat voor jou werkt, maar wat nóg belangrijker is: wat is de kern van het probleem? Wanneer je dat weet, kan je van daaruit gericht te werk gaan. Want stel je voor: je merkt dat er iets mis is met je auto. Je krijgt allerlei tips: ga tanken, vul de olie bij, etc. Dat kan je allemaal doen, maar als het probleem komt door een lekke band, dan schiet je niet veel op met al die goedbedoelde tips.

Daarom is het zo waardevol om de oorzaak te achterhalen. Vaak is er een fysieke oorzaak voor een energietekort het lichaam.

De invloed van voeding op je stemming.

Er wordt vaak gesproken over ‘body & mind’. Op deze manier klinkt het alsof het twee dingen zijn die compleet los van elkaar staan. Alsof datgene wat er in je ‘mind’ gebeurt, niet plaatsvindt in je ‘body’. Ook al zit iets tussen je oren, dan betekent dat nog steeds dat het in je lichaam gebeurt. Er zijn veel verbindingen in het lichaam. Zo is er bijvoorbeeld een belangrijke zenuw tussen de hersenen en de darmen. Deze zenuw is een soort snelweg voor informatie. De informatie gaat niet alleen van de hersenen naar de darmen, maar ook andersom. Dat betekent dat de darmen invloed hebben op wat er in de hersenen gebeurt.

In de darmen hebben we ontzettend veel bacteriën. Goede en slechte. Wanneer de goede bacteriën in de meerderheid zijn, dan worden de vitamines en mineralen uit je voeding goed opgenomen in je lichaam, waardoor je weerstand sterk is en je een goed energieniveau hebt. Maar als de slechte bacteriën de overhand hebben, dan lever je in op je weerstand en energie.

En er is nog meer: serotonine is een neurotransmitter die ook wel gelukshormoon genoemd wordt. Het grootste deel van alle serotonine in je lichaam vind je in de darmen. Wanneer de goede bacteriën het voor het zeggen hebben in de darmen, zorgt serotonine voor het geluksgevoel. Maar wanneer de darmen niet goed functioneren is er geen of verminderd serotonine-effect vanuit de darmen en ervaar je somberheid. Voeding heeft enorm veel invloed op de werking van je darmen, en daarmee ook op je gemoedstoestand.

Mood food.

De goede bacteriën in je darmen eten graag heel veel vezels uit groente, fruit, zaden en noten en gefermenteerde producten zoals onverhitte zuurkool. Daarmee zorg je ervoor dat de goede bacteriën zich vermeerderen en de slechte verminderen. Je darmen kunnen hierdoor goed functioneren en zorgen voor een positieve uitwerking op je weerstand, energieniveau en je gemoedstoestand. Maar let op, want de slechte bacteriën (en schimmels!) in je darm hebben ook voorkeuren. Ze gaan goed op suiker en alcohol. Daardoor kunnen ze zich vermeerderen en de boel overnemen van de goede bacteriën. De slechte bacteriën houden niet van kruiden en specerijen en vinden het al helemaal vervelend wanneer je die flink afwisselt. Helemaal niet zo’n gek idee dus, om kruiden en specerijen aan je maaltijd toe te voegen!

Voeding, mindset én leefstijl.

Een integrale aanpak heeft altijd het meeste effect. Stel je eens voor dat je heel gezond eet, maar heel veel stress hebt. Je lichaam staat door de stress op overleefstand en heeft dan geen prioriteit om al die voedingsstoffen op te nemen. Of als je heel veel beweegt, maar niet gezond eet, dan geef je je lichaam niet de brandstof en bouwstoffen om op een gezonde manier te sporten en te herstellen. En...wanneer je langdurig slecht slaapt raak je uitgeput en veel gevoeliger voor stress.

Een leuk weetje: om te slapen heb je energie nodig. Denk maar eens aan hyperactieve kinderen die te weinig slaap hebben gehad. Ze zijn niet hyperactief door een teveel aan energie, maar juist doordat ze zó moe zijn. En dan kan in slaap komen wel eens lastig zijn. Zo zijn slaap, mindset, beweging en leefstijl net zo belangrijk als voeding.

De valkuilen van leefstijlverandering.

Het is een grote valkuil om je leefstijlverandering niet integraal aan te pakken. Als je wel je voeding aanpast, maar niet je mindset, dan kan het ontzettend zwaar en frustrerend worden om je nieuwe leefstijl vol te houden. Zodra je dan je voeding niet op orde hebt val je meteen terug, want je mindset/slaap/beweging/leefstijl kan het niet opvangen. Door een integrale aanpak word je veerkrachtiger. Overigens is het niet perse slecht om eens flink in je valkuil te stappen. Dat hoort er bij. Wanneer er weer oude klachten terugkomen, komt er een moment dat je je nieuwe leefstijl als vanzelf weer op wilt pakken. Dan weet je weer waarvoor je het doet. Zolang je er maar van leert, blijf je vooruit gaan.

Dit artikel is geschreven door Evelien Lems.

Je darmen zijn van invloed op je gemoedstoestand.

Deel dit artikel