Online women's health magazine

Gezondheid

Weet jij of je borsten gezond zijn?

20 mrt. om 00:00 door Marije Jelsma

Weet jij of je borsten gezond zijn? Al toen ik 9 jaar was begonnen ze voorzichtig te groeien. Ik was de eerste in de klas die ze kreeg en schaamde me. Ik verstopte mezelf in wijde t-shirts en weigerde lang een bh te dragen, ik weigerde te erkennen dat dat nodig was. Ik groeide van meisje naar vrouw en zat daar niet op te wachten. Op m’n 11e waren ze volledig volgroeid, cup D. Vreselijk vond ik het.

Dat veranderde toen ik verkering kreeg. Mijn vriend vond ze prachtig en langzaam groeide mijn besef dat ze zo gek nog niet waren. Ze zorgden voor intimiteit, plezier en ik begon ze mooi te vinden.

Tepelhoedjes, kloven en pijn.

Jaren later, na de geboorte van mijn zoon wilde ik dolgraag borstvoeding geven. Prachtig hoe de natuur dat geregeld heeft en zoveel gezonder voor hem dan flesvoeding. Maar, helaas lukte het niet. Ik was in shock geraakt na de bevalling en m’n lichaam weigerde. Het werd een gevecht met mezelf, maar uiteindelijk gaf ik het op en kon ik blij zijn met de paar druppels die hij toch gekregen had. ;).

Na de geboorte van mijn dochter, vier jaar later, wilde ik het opnieuw proberen. Ik nam me verstandig voor om er deze keer geen drama van te maken als het niet zou lukken. Het lukte niet. En ik maakte er een drama van. Tepelhoedjes, kolfmachines, kapotte tepels, kloven, bloed, een lactatiedeskundige. Mijn tepels besloten drastische maatregelen te nemen en keerden naar binnen. What the fuck?! Weer baalde ik van ze.

Gezonde borsten.

Mijn borsten. Ik ben niet altijd blij met ze geweest, maar over het algemeen kan ik ze wel waarderen. ;). Ze maken me vrouw(elijk), ze horen bij me en… ik wil graag dat ze gezond zijn. Om dat te checken ging ik naar Thermografie Amsterdam, om de gezondheid van mijn borsten op infrarood-foto’s te laten vastleggen. Bij medische thermografie worden met een infraroodcamera foto’s van beide borsten gemaakt zonder aanraking en zonder straling. Tot op één honderdste graad nauwkeurig worden temperatuurverschillen in de borst zichtbaar op deze foto’s. De foto’s worden vervolgens naar een arts gemaild, die de foto’s beoordeelt en kan afleiden of er sprake is van afwijkingen in de borst als borstziektes, cystes of ontstekingen. Let wel, het is geen vervanging van een mammografie of echo, maar het kan je wel veel informatie geven.

Zo fijn om je borsten eens aan de binnenkant te laten bekijken. Thermografie meet de huid. Ons zenuwstelsel geeft via de huid informatie over veranderingen die voorafgaan aan het ontwikkelen van borstkanker. Het duurt namelijk wel 7 tot 10 jaar voordat borstkanker volledig ontwikkeld is en door een mammografie gezien kan worden. Thermografie maakt een kleine verandering wél direct zichtbaar. Je kunt dan zelf al vroegtijdig in actie komen om de kans op problemen te verminderen. Preventief in actie komen geeft rust, controle en de mogelijkheid om de kans op borstkanker te verkleinen. Hoe fijn!

Borstthermografie brengt de gezondheid van je borsten in kaart.

Thermografie Amsterdam is de eerste en enige in Nederland die met speciale medische camera's werkt en waarbij de foto's uitsluitend door artsen wordt beoordeeld. De camera is geoptimaliseerd voor thermografie en veel accurater en specifieker voor metingen van het menselijk lichaam dan de apparatuur die bij andere praktijken gebruikt wordt. Dat geeft een veilig gevoel. Eigenaresse Birgitte is ontzettend leuk, lief en aardig en stelt je op je gemak. Ze is bovendien Orthomoleculair therapeut en hormoonexpert en kan je alles vertellen over het gezond houden van je borsten. Er is naast een (goed bereikbare) vestiging in Amsterdam, ook een vestiging in Joure.

Mijn borsten zijn gezond. En dat is heel fijn om te weten. Vanaf nu laat ik ze ieder jaar door Thermografie Amsterdam op de (infrarood)foto zetten. De onzekerheid over mijn borsten toen ik nog een meisje was, het plezier dat ze geven en hoe ze hun best hebben gedaan om er toch een beetje melk uit te squeezen… mijn borsten zijn het waard om gezond te blijven.

Dit artikel is geschreven door Marije Jelsma.

Mijn borsten maken me vrouw, ze horen bij me en ik wil graag dat ze gezond zijn.

Deel dit artikel