Online women's health magazine

Cyclus

De supersexy hormoonvrije voorbehoedsmiddelenlijst.

12 nov. om 09:30 door Janneke Robers

Wie de kunst van haar eigen vrouw-zijn aan het ontdekken is, leert ook de kracht van haar emoties kennen. Gevoelens en emoties zijn geen vreselijke boosdoeners die ons ongelukkig maken. Het zijn richtingaanwijzers naar een gelukkiger leven omdat ze je vertellen wat je verlangens, behoeftes etc zijn. Handig dus, die emoties. Logisch dus dat vrouwen die hun eigen vrouwelijke energie onderzoeken zich op den duur gaan afvragen wat hun gevoelens beïnvloedt. Een van de grootste gevoels-beinvloeders zijn voorbehoedsmiddelen met hormonen.

Je hormonen beïnvloeden je cyclus en daarmee je humeur, energie en je gevoel. Dat is nodig, want juist door die wisselingen ben je in staat verschillende kanten van jezelf in te zetten. Zo kun je het ene moment bijvoorbeeld je actieve kant (mannelijke energie) inzetten. En het andere moment meer je ingekeerde kant (vrouwelijke energie).

Heel veel vrouwen voegen echter chemische hormonen toe aan hun eigen hormoonhuishouding, om hun ovulatie te onderdrukken en een zwangerschap te voorkomen. Daarmee onderdrukken ze niet alleen hun eisprong, maar ook de natuurlijke wisselvalligheid in hun gevoelsleven.

Voor sommige vrouwen voelt dat als een uitkomst. Maar voor de meeste vrouwen blijkt dit op een gegeven moment slechts valse hulp. Je onderdrukt namelijk niet alleen de minder prettige gevoelens (pijn, angst, verdriet), maar mist ook de vrolijke kant van je cyclus. Het is alsof er een soort deken over je heen ligt. Eén die je misschien niet zo duidelijk ervaart, maar die er wel degelijk is.

Daarom. Voor alle vrouwen die de hormonen in hun anticonceptie zat zijn: De supersexy alternatieve voorbehoedsmiddelenlijst!

Barrièremethode

Hierbij zorg je dat de zaadcel en de eicel elkaar niet kunnen ontmoeten door of bij de man of bij de vrouw een barrière op te werpen.

Condoom: de enige 'old school' anticonceptie die ook tegen SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) beschermt.

FemCap: een siliconencapje dat je over je baarmoedermond plaatst. Je gebruikt het met een natuurlijke spermadoder zoals ContraGel Green.

Honey Cap: iets alternatiever is het diafragma dat behandeld is met honing en als het niet gebruikt wordt in honing wordt bewaard. Honing is van nature antiseptisch en antimicrobiaal. Zaadcellen die in de buurt komen kunnen daardoor de baarmoeder niet binnen komen.

Pessarium: een rubber kuipje met een stevige, flexibele rand dat de baarmoedermond afsluit. Je gebruikt dit met een zaaddodend middel.

Periodieke onthouding

Niet vrijen als je vruchtbaar bent. Per cyclus ben je maar maximaal 7 dagen vruchtbaar. Op 4 dagen is de kans om zwanger te raken ook daadwerkelijk groot. De andere dagen minder. Dus als je die dagen niet vrijt, voorbehoedsmiddelen gebruikt of de man niet laat klaarkomen in je, is de kans dat je zwanger raakt minimaal. Zaak is dan wel eerst uit te vinden wanneer je ovulatie is. En nee!! Dit is veelal niet zoals in de boekjes staat 'precies op dag 14'. De ovulatie verschilt per vrouw én per maand. Reizen, bepaald voedsel, ziekte of intensief sporten hebben bijvoorbeeld veel effect op je cyclus en het tijdstip van ovuleren.

Lady Comb: is een computertje dat je cyclus bijhoudt en werkt op basis van het meten van je temperatuur. Je kunt het zowel voor anticonceptie gebruiken als om zwanger te worden.

Cyclotest 2 Plus: ook een apparaat dat op basis van de basale lichaamstemperatuur kan berekenen wanneer er een vruchtbare periode aanbreekt.

Temperaturen: Je kunt natuurlijk ook gewoon een thermometer gebruiken om te ontdekken wanneer je ovuleert en welke dagen je dus het vruchtbaarst bent.

Ovulatietesten: Deze manier is ontwikkeld om te weten wanneer je het meest kans hebt om zwanger te raken, maar kun je natuurlijk ook als anticonceptie gebruiken. Het zijn staafjes waarop je plast. De verkleuring geeft aan of je al dan niet vruchtbaar bent.

Billings methode: testen van je slijmvlies met je vinger, zodat je uiteindelijk zelf kan voelen wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet.

Voor het zingen de kerk uit: het schijnt dat dit dus best wel een heel goede methode is, omdat in voorvocht geen zaad zit. Dat het er wel in zou zitten schijnt door de kerk in de wereld gebracht te zijn. Maar hé... ik ben geen arts... Belangrijk is wel dat de man in kwestie niet vlak voor de vrijpartij al is klaargekomen en er dus 'oud' zaad nog aanwezig is. Eerst even plassen voor hem dus.

Onderbreking

Sterilisatie: De radicale onderbreking van zaadleider en/of een eicelleider voor als je zeker weet dat je nooit (meer) kinderen wil. Een man kan terecht bij de huisarts of het ziekenhuis en staat na een krap half uurtje weer buiten. Voor de vrouw is het een zwaardere operatie in het ziekenhuis.

Ovabloc methode (niet-chirurgische sterilisatie): De siliconenvloeistof wordt in je eileideropening gespoten, stolt en sluit je eileiders af. Duurt ongeveer een half uur en je mag daarna weer naar huis. Maar of dit nu veel gezonder is dan hormonale anticonceptie?

Spiraal

Koperspiraal: Het koper van het koperspiraaltje maakt de zaadcellen van de man inactief. Dit is dus wat anders dan de Mirena spiraal die wel met hormonen werkt.

Het Gynefix spiraal: Een dun soort 'draadje' met kleine koperen ringetjes die ioniserend werken en daardoor de spermacellen afstoten. Het draadje wordt in het ziekenhuis vastgeknoopt aan je baarmoederwand en kan 5 jaar blijven zitten.

Alternatieve methodes

Queen Anne’s Lace bloemen tinctuur: Werkt hetzelfde als de morning after pill (het onderbreek de innesteling en brengt je menstruatie op gang) en kun je gebruiken in noodgevallen. In het Nederlands heet het wilde peen of Daucus Carota.

Papaja zaden: Dagelijks een handje papaja zaden en/of (onrijp) papaja vruchtvlees onderdrukt de aanmaak van progesteron, het hormoon dat de baarmoeder klaar maakt voor de zwangerschap. Dit wordt vooral in Azië veel ingezet als natuurlijke anticonceptie.

Borstmassage: 15 minuten borstmassage plús het sublimeren van je vrijgekomen levensenergie zorgt ervoor dat je lichaam de energie die normaal gesproken gebruikt wordt voor het instant houden van je cyclus nu voor andere processen in het lijf gebruikt. Je cyclus vermindert of stopt en de ovulatie dus ook.

LAM (lactatie amenorroe methode): Als je borstvoeding geeft is je prolactine-niveau hoger dan wanneer je dat niet doet. Zelfs zo hoog, dat er geen ovulatie (eisprong) op kan treden. Kanttekening is wel dat je ook 's nachts nog borstvoeding geeft en nog niet bent begonnen met bijvoeden. Wanneer je minder voedt neemt het prolactine-gehalte af.

De Sensiplan® methode: ontwikkeld aan Duitse universiteiten en een wetenschappelijk onderbouwde methode om de vruchtbare en onvruchtbare dagen in je cyclus vast te stellen. Door middel van het waarnemen van lichamelijke signalen bepaal je je vruchtbare dagen. Je leert het via een cursus.

Afspraak met het universum: Heel helder uitspreken naar het universum dat je niet (of juist wel) zwanger wil worden. Ik ken meerdere vrouwen die al jaren op deze manier heel stellig voor hun eigen anticonceptie zorgen en tot nu toe daar succesvol in zijn. Maar dat vraagt wel een behoorlijke portie afstemming met het universum en veel vrouwen zijn helaas niet zo afgestemd meer.

Het lijkt me logisch, maar toch, twee kanttekeningen:

1) Ik ben geen dokter, dus raadpleeg een arts voor medisch advies.

2) Geen enkele methode is 100% veilig. Ook hormonale anticonceptie niet. Ga dus vooral af op je eigen lijf, je gevoel en intuïtie. En gebruik je gezonde verstand. Of je nu juist wel of juist niet zwanger wil worden. Je lijf is duidelijk en vertelt het je wel. Je hoeft alleen maar goed te luisteren.

Een van de grootste gevoels-beinvloeders zijn voorbehoedsmiddelen met hormonen.

Deel dit artikel