Online women's health magazine

Gezondheid

10 tips om niet gek te worden tijdens de corona-crisis.

16 dec. om 06:00 door Anne Strik

Ik ben quarantaine-expert. Na 7 maanden thuis gezeten te hebben, kan ik mezelf nu wel zo noemen. Het was niet een virus, maar een burn-out die me tot stilstand dwong. In dit artikel deel ik mij beste tips met je om 'sane' door de corona-crisis te komen.

In de eerste weken dat ik thuis zat, voelde ik heel veel onrust. Hoe vul je lege dagen die normaal gesproken overvol zijn? En, hoe blijf je positief als je alle tijd hebt om te piekeren en na te denken over vervelende zaken? Ik deel een aantal praktische tips om je door deze uitdagende tijd heen te slaan.

1. Dankbaarheid.

Als je je rot voelt, is het soms moeilijk om te zien wat er nog wel goed gaat. Leg een notitieboekje naast je bed en sta 's ochtends als je wakker wordt stil bij drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat hoeft echt niet heel moeilijk te zijn; ik ben vaak genoeg dankbaar geweest voor mijn auto op een regenachtige dag. ;)

2. Mediteren.

Misschien is het voor jou niet weggelegd om urenlang stil te zitten in kleermakerszit. Kan ik me best voorstellen. Maar, meditatie hoeft ook niet zo te zijn om toch heel veel gezondheidsvoordelen te geven. Vind een vorm van mediteren die bij jou past. Zet fijne muziek op, kijk uit het raam zonder afgeleid te worden door je telefoon, maak een wandeling of dans in je woonkamer. Je kunt ook starten met een app, waarbij je luistert naar een geleide meditatie zoals de app Meditation Moments.

3. Telefoon-vrij.

Toen ik net ziek thuis zat, betrapte ik mezelf er al snel op dat ik uren op mijn telefoon zat. De ene na de andere social media app confronteerde me met alle leuke dingen die anderen op dat moment aan het doen waren. Wanneer ik mijn telefoon even weg legde en ik het gepingel van een nieuw bericht hoorde, greep ik gedachteloos weer naar mijn telefoon om direct te kunnen reageren. Dat moest stoppen. Ik heb van alle apps de notificaties uitgezet en zie dus ook nergens meer zo’n rood cijfertje van alle gemiste gesprekken of mailtjes. Beste beslissing ever, wat een rust! Daarnaast leg ik mijn telefoon vaak ver weg in de kamer, zodat ik niet de neiging heb om hem toch (te vaak) te pakken.

4. Haal het kind in jezelf naar boven.

Wat deed je het liefste toen je klein was? Als volwassene gunnen we onszelf niet meer om de dingen te doen die niet nuttig zijn, maar wel heel leuk. Als kind trek je je daar niets van aan en ga je lekker kleuren of puzzelen als je dat wilt. Denk eens terug aan je kindertijd en pik er een activiteit uit die jij al lang niet hebt gedaan, maar wel heel leuk vindt of waarbij je kunt ontspannen. Er zijn tegenwoordig hele mooie kleurboeken voor volwassenen en ook puzzelen is weer helemaal hip.

5. Beweeg (het liefst in de ochtend).

Wanneer jij in een neerwaartse spiraal zit waar alles even he-le-maal k*t is, is het best lastig om jezelf van de bank te slepen en te gaan sporten. Zeker nu de sportscholen dicht zijn, kan de stap groot zijn om jezelf in beweging te brengen. Toch wil ik je aanraden om het tóch te doen. Je voelt je er echt een stuk beter door. Ingewikkeld hoeft het niet te zijn: zoek een korte (yoga) workout op youtube op en begin daar je dag mee, zodat je je portie beweging alvast gehad hebt. Ga 10 minuten springtouwen (wow, wanneer was de laatste keer dat je touwtje hebt gesprongen? Kun je het nog?) Of, maak een wandeling nadat je bent opgestaan. Door je dag zo te beginnen, zul je merken dat je meer energie hebt gedurende de dag.

6. Luister naar Je favoriete muziek.

Bestaat er een liedje dat je aan een specifiek moment herinnert? Soms is dit een nare situatie waar je een liedje mee associeert, zoals een uitvaart, maar het kan ook een hele leuke gebeurtenis zijn. Maak een playlist met liedjes waar jij blij van wordt, zet de muziek lekker hard en dans mee in de woonkamer! Je huisgenoten gaan vanzelf meedoen. ;)

7. LAAT HET TOE.

Herken je dat? Dat je je druk maakt om iets en dat een ander dan tegen je zegt dat je het maar moet loslaten? Ja, Truus, alsof ik dat niet zou willen?! Ik ben een beetje allergisch geworden voor het woord loslaten en ben fan geworden van toelaten. Soms pieker je nou eenmaal, dat doen we allemaal, of voel je je rot. Zolang je er niet al te lang in blijft hangen, is dit ook helemaal niet erg. Merk bij jezelf op wat je voelt en laat het toe. Voel je even verdrietig (huilen lucht op, echt!), voel je boos of machteloos. Tip: zet je timer op 60 minuten en voel je een uur lang heel erg rot. Je zult zien dat je je vaak binnen dat uur al beter gaat voelen.

8. Verwen jezelf.

Doe een spa-ritueeltje in je eigen badkamer. Douche wat langer, gebruik je favoriete douchegel en doe een lekker maskertje op. Koop iets lekkers (en gezonds) te eten voor jezelf om jezelf te belonen voor de workout van vanmorgen. Of koop dat boek dat je al zo lang wilt lezen. Probeer hier heel bewust van te genieten en dit echt te zien als een cadeautje voor jezelf.

9. Omdenken.

Of het nou door de corona-crisis of een burn-out komt, als je in een dip zit, is het lastig om positief te blijven denken. Wat mij hier erg bij heeft geholpen, is om in iedere negatieve gedachte een positieve te vinden. Dit is in het begin super moeilijk, maar oefening baart kunst. Je zult zien dat er altijd iets positiefs te ontdekken valt, ook al moet je soms wel heel erg goed zoeken…Voorbeeld: De negatieve gedachte ‘gedurende deze quarantaine periode kan ik niet afspreken met mijn vrienden’ kan leiden tot de positieve gedachte ‘maar gelukkig kan ik in dit digitale tijdperk ieder moment van de dag (video)bellen met mijn vrienden’.

10. Ritme.

Gun jezelf een paar dagen nachtbraken en uitslapen als je je rot voelt, maar creëer daarna toch weer een ritme in je nieuwe thuis-bestaan. Wanneer je thuis werkt, is het misschien iets makkelijker om een ritme te behouden omdat je ertoe gedwongen wordt om aan de slag te gaan. Maar, als je nu zonder werk thuis zit is dit een flinke uitdaging. Sta op tijd op, neem een koude douche (je bent direct wakker) en start met je meditatie momentje en/of workout. Kies daarna een activiteit uit je kindertijd, gun jezelf een uurtje om te tobben en lees een stukje uit een goed boek. Zet daarna je favo playlist op, doe een dansje in de woonkamer tussendoor en kook gezond. Kijk naar een fijne film of serie op Netflix en eindig je dag met het tellen van je zegeningen.

Wie zei ook alweer dat quarantaine dagen saai zijn?!

Dit artikel is geschreven door Anne Strik.


Quarantaine saai? Zeker niet!

Deel dit artikel