Online women's health magazine

Gezondheid

Een vieze hond is goed voor je darmflora.

26 mrt. om 07:00 door Martine Trouw - Willems

Misschien denk je dat een hond alleen maar leuk is omdat je dan eindelijk eens buiten komt of meer gaat bewegen. Of, misschien ben je van mening dat een hond alleen maar veel gedoe is. Think again! Een hond of elk ander huisdier is fantastisch voor je darmflora! Vooral een vieze!

Een paar honderd jaar geleden hadden wij nog wel 2000 tot 3000 verschillende bacteriën in onze darmen. Bij Inheemse stammen vind je nog steeds deze aantallen. Al deze kleine beestjes hebben hun eigen taak in ons lichaam. Ze beschermen ons tegen van alles en nog wat, maken vitamines aan, verteren ons voedsel en doen nog veel meer goeds. Tegenwoordig komen we niet verder dan 800 tot 900 verschillende bacteriën in onze darmen. Een duidelijk verschil, dat er mede voor zorgt dat steeds meer mensen welvaartsziekten krijgen.

Toegenomen hygiëne

Hoe kan dat nou?! Er zijn verschillende redenen, maar 1 daarvan is onze toegenomen hygiëne. Fantastisch natuurlijk, want daardoor zijn we minder vaak ziek. Maar, daardoor komen we ook minder vaak in contact met de beestjes die we broodnodig hebben. En dan heb ik het niet eens alleen over de goeieriken, die van alles voor ons doen. Ook de bacteriën die ons ziek kunnen maken (en die misschien op de vacht van een hond of kat zitten) hebben een functie.

Het immuunsysteem

Ons immuunsysteem bestaat namelijk uit 2 delen. Een aangeboren deel, dat we vanaf onze geboorte al bij ons hebben. Deze verdediging kan meteen in actie komen, maar werkt niet heel specifiek. Het is een soort breedspectrum antibiotica. Meestal helpt deze afweerlinie, maar soms misschien ook niet genoeg. Dan komt je aanpassingsimmuunsysteem in beeld, je aangeleerde afweer. En jawel, daar zijn al die vreemde bacteriën voor nodig. Zij prikkelen je immuunsysteem, brengen het in aanraking met ziektes die je nog niet kent. Daar leert je immuunsysteem van. Je immuunsysteem leert zichzelf hoe het de vervelende knakkers kan verslaan. Dat is voor de volgende keer dat je met de betreffende bacterie in aanraking komt wel handig. Hoe beter je aangeleerde immuunsysteem ontwikkeld is, hoe sterker je er dus voor staat en hoe makkelijker je onbekende ziektes kunt voorkomen.

Kip en het ei

Het is een beetje een kip en het ei-verhaal: hoe sterker je ervoor staat, hoe makkelijker je met vreemde bacteriën kunt dealen. Maar stel dat je darmflora nou niet in optimale conditie is... dat betekent dat je ook sneller ziek kunt worden (dit is overigens ook onderdeel van het leerproces van je immuunsysteem). Het is belangrijk om je darmflora te koesteren en te pamperen met gezonde voeding, rust en die aai over die lieve vieze hond!

Dit artikel is geschreven door Martine Trouw - Willems.

Koester je darmflora en aai die lieve vieze hond.

Deel dit artikel