Online women's health magazine

Gezondheid

Eet jij voldoende vezels?

04 jul. om 07:00 door Martine Trouw - Willems

Het is misschien niet het meest sexy onderwerp. Alhoewel, als je ze voldoende eet, ga je je misschien wel heel sexy voelen. Want: voldoende vezels -> gezonde darmen -> gezond lichaam met een gezonde geest!

Vezels. We weten allemaal dat we ze nodig hebben, dat we ze voldoende moeten eten voor een goede gezondheid. Maar, heb jij enig idee hoeveel vezels jij op een dag binnen krijgt? De oermens at zo'n 120 gram vezels per dag (vooral door het eten van knollen en bessen). Dat is veel meer dan wat Het Voedingscentrum ons nu aanraadt om te eten; 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Driekwart van de Nederlandse bevolking krijgt dat NIET binnen. De meeste mensen eten slechts 10 tot 15 gram vezels per dag.

Klachten door te weinig vezels.

Door een tekort aan vezels kun je meer klachten krijgen dan je voor mogelijk hield. Een tekort veroorzaakt niet alleen maar obstipatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van overgewicht en PMS...? Onderschat ook de voordelen van een goed werkend spijsverteringssysteem (want daar dragen ze toe bij) niet: een betere weerstand, meer energie, een mooiere huid, voller haar en ga zo maar door.

De functie van vezels.

Vezels zorgen ervoor dat je voeding snel genoeg door je spijsverteringssysteem kan verplaatsen. Ze zorgen ervoor dat je ontlasting voldoende volume heeft, zodat het je darmen als het ware schoon veegt. Vaak hoor ik van mensen dat wanneer ze meer vezels gaan eten, ze dan last krijgen van gassen en een opgeblazen buik. Vaak wordt dit veroorzaakt door een onbalans in de darmflora. Bouw in dit geval rustig op. En, zorg ervoor dat je naast het eten van voldoende vezels, ook altijd voldoende drinkt.

Oplosbare en onoplosbare vezels.

Onoplosbare vezels vind je vooral in groenten, fruit met schil, noten en zaden. Ze zorgen voor een goede peristaltiek (knijpbeweging van je darmen). Verder helpen ze om de juiste ph-niveau in je darmen te behouden (zo rond de 6,0), zodat de goede bacteriën zich thuis voelen in je buik.

Oplosbare vezels vind je in groente als artisjok, knoflook, prei, witlof banaan, appel met schil, aardperen etc. Hun taak is een beetje hetzelfde, maar ze hebben nog een andere, veel belangrijkere functie: ze zijn prebiotisch. Oftewel, ze zijn het superfood voor je darmbacteriën! Ook de liefde van een bacterie gaat door de “maag”. Dus zij happy, jij ook happy.

Eet liever geen brood.

Wanneer mensen met obstipatie naar de huisarts stappen, krijgen ze van hun huisarts vaak te horen dat ze meer vezels moeten eten. Vooral volkoren brood, rijst of pasta... Tja, daar zitten inderdaad vezels in. Maar, helaas kunnen deze vezels je darmen ook behoorlijk irriteren en als je dan al last hebt van je darmen gaat dat nog eens dubbelop. Daarom raad ik je aan om je vezels zoveel mogelijk uit groente en fruit te halen. Superfoodvezels zijn dat namelijk!

Macrogol, psylliumvezels of gezonde voeding?

Er zijn natuurlijk ook allerlei middeltjes en medicijnen te verkrijgen bij obstipatie. Zoals bijvoorbeeld macrogol of psylliumvezels. Houd in je achterhoofd dat dit een product is zonder enige voedingsstoffen en met allerlei vulstoffen, die niet per se goed voor je zijn. Ik heb het al gezegd he? ;) De meest goede bron van oplosbare voedingsvezels is nog altijd groente. Kijk eens goed hoeveel voedingsvezels jij per dag via je voeding binnen krijgt en vul je tekorten aan door meer gezonde bronnen van vezels te gaan eten.

Dit artikel is geschreven door Martine Trouw - Willems.

Meer vezels eten zorgt voor een een betere weerstand, meer energie, een mooiere huid en voller haar.

Deel dit artikel