Online women's health magazine

Gezondheid

Je voedingsovergevoeligheden in kaart brengen met een bloedtest.

10 sep. om 07:00 door Kim Ooms

In mijn vorige blog las je over de stappen die je kunt zetten om de klachten van een auto-immuunziekte te verminderen. De eerste stap die ik noemde is het doen van een bloedonderzoek. Ik kreeg daar heel veel vragen over. Wat voor soort onderzoek is dat dan, wat houdt het in en hoe gaat het in zijn werk? In dit artikel beantwoord ik je vragen. ​

In veel gevallen adviseer ik vrouwen die bij mij komen om een bloedtest te doen. Deze test meet een allergische reactie op voeding. Dit is niet het allergie type I " je eet een pinda en je keel wordt dik-allergie." Het is test die een voedingsovergevoeligheid met een vertraagde reactie meet. Dit noemen we een allergie type III. Soms kan het wel een maand duren voordat een voedingsmiddel een vertraagde reactie geeft. Je brengt de symptomen dan niet direct in verband met de verschillende soorten voeding die je de afgelopen tijd gegeten hebt.

vage klachten verdwijnen.

Vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, moeite met afvallen, depressie, opgeblazen gevoel, hoge bloeddruk en hooikoorts kunnen symptomen zijn van voedingsovergevoeligheid. Maar ook vage klachten waar je maar mee rond blijft lopen, omdat je niet weet waar ze vandaan komen kunnen veroorzaakt worden door een voedingsovergevoeligheid. Heel vervelend!

Je weet misschien dat gluten en zuivel van invloed zijn op je darmwand. En, dat in je darm de meeste ziektes ontstaan. Maar, er kunnen nog veel meer voedingsovergevoeligheden een rol spelen. En, juist daarom is een test zo fijn. Het levert je enorm veel op als je weet welke voeding je beter niet kunt eten. Zo stopt vermoeidheid en verdwijnen je vage klachten.

lekker in je vel.

Als je de diagnose auto-immuunziekte hebt gekregen is dat niet het einde van de wereld ;). Er is veel mogelijk om je lekkerder in je vel te gaan voelen door gericht te werken aan je darmherstel.

Toen ik begon met mijn zoektocht naar gezonde voeding en leefstijl doordat bij mij de ziekte van Graves werd geconstateerd, was een bloedonderzoek nog niet zo bekend. Nu ik in mijn praktijk wekelijks bloedonderzoeken laat doen bij vrouwen en daar veel vragen over kreeg, heb ik zelf ook een onderzoek gedaan. Ik was ook wel erg nieuwsgierig naar mijn eigen uitslag! Op mijn instagramaccount @kimooms.nl kun je via hoogtepunten 'bloedtest' kijken hoe ik dat deed.

De uitslag van de test gaf aan dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die ik op dit moment beter niet kan eten. Zoals ei en verschillende noten en zaden. Maar, ook mijn geliefde banaan moet ik even missen. Dat was even slikken en had ik niet verwacht! Maar, het eten van de voeding waar ik op reageer weeg niet op tegen de voordelen die ik ervaar. Ik heb geen greintje vermoeidheid meer, terwijl ik normaal om 22.30 uur al in slaap viel op de bank. Mijn buik is rustiger, geen ongewenste lucht meer ;). En, ik voel me superfit. De positieve kant van dit verhaal is dat je kunt herstellen van dit type allergie. Met een aangepast eetpatroon, waar ik je mee kan begeleiden, en een stappenplan voor het herstel van je darmen zou je in de toekomst weer alles kunnen eten zonder de gezondheidsklachten te ervaren die je had.

Wil je eer info, of weten of een bloedonderzoek jouw kan helpen je vage klachten kan laten verdwijnen? Let me know, ik help je daar graag bij.

Dit artikel is geschreven door Kim Ooms.


In de darm ontstaan de meeste ziektes.

Deel dit artikel