Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Kim Ooms

Kim gooide het roer om toen ze gediagnosticeerd werd met een auto-immuunziekte van de schildklier. Met voeding, leefwijze en mindset is het haar gelukt om al een aantal jaar zonder medicijnen te leven en voelt ze zich energiek en gezond. Met diverse online programma’s en in haar praktijk helpt ze vrouwen met auto-immuunziekten om lekkerder te kunnen leven en vol energie in het leven te staan.

Lees meer over Kim
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Je verkoudheid de baas.26 nov. 2018 09:00
Ik viel om. Wacht jij tot je je crisispunt bereikt hebt?13 jun. 2019 07:00
Griep en je wondere weerstand.06 jan. 2020 07:00
Gezondheid

Een auto-immuunziekte? Zo ga je ermee om.

02 jul. 2019 om 06:30
Door Kim Ooms

Als je de diagnose auto-immuunziekte krijgt, kan dat aanvoelen alsof je hebt verloren. Verloren van jezelf. Je voelt je machteloos en hebt het gevoel dat je geen grip meer hebt op je gezondheid. Je dacht dat je een sterke basis had, maar die basis is weg. Wat nu?!

Loading...

Bij een auto-immuunziekte kan het afweermechanisme van je lichaam, je immuunsysteem, het verschil niet waarnemen tussen wat lichaamseigen cellen zijn en lichaamsvreemde indringers. Daardoor valt je lichaam haar eigen lichaamscellen aan. Indringers, geen indringers? Voor je lijf is er geen verschil en het komt in actie om die cellen te vernietigen. Je lichaam faalt. Dat kan voelen als een flinke teleurstelling. Normaal gesproken werkt je immuunsysteem juist tegen ziektes en probeert het om ziekteverwekkers te weren. Maar, wanneer je afweersysteem zich tegen je lichaam keert is er sprake van een auto-immuunziekte. Dit kan van invloed zijn op je hele lichaam, maar ook enkel op bepaalde organen. Ook mentaal kan het hebben van een auto-immuunziekte heel pittig zijn. Er zijn meer dan 80 auto-immuunziekten bekent. Een aantal voorbeelden: reuma, de ziekte van Crohn, Psoriasis, lupus, vitiligo, Colitis Ulcerosa, Multiple Sclerose, artritis, Ziekte van Graves, Hashimoto.
1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven de diagnose auto-immuunziekte. 1 op de 5 (!) Best veel, vind je niet?

Je DNA en je lifestyle spelen een rol.

Het is nog niet helemaal bekend waar een auto-immuunziekte door veroorzaakt wordt. Het is al wel duidelijk dat er altijd sprake is van een genetische component. Is er iemand in jouw familie met een auto-immuunziekte? Dan heb je zelf ook een grotere kans om het te krijgen. Daarnaast is er ook vaak sprake van omgevingsfactoren als stress, infecties, veroudering, hormonale veranderingen, voeding en leefstijl. Deze factoren kunnen een grote rol spelen in het wel of niet ontstaan van een auto-immuunziekte.

Omgaan met een auto-immuunziekte.

Wat kan je nu doen als je de diagnose krijgt? In eerste instantie is het altijd belangrijk om de adviezen van je behandelend arts op te volgen. Ik raad je daarbij ook aan om de eventueel voorgeschreven medicatie te gebruiken. Daarnaast kun je zelf ook veel betekenen voor je lichaam. Want hoe kun jij je nu beter gaan voelen, minder last ervaren van de symptomen van de ziekte? Een bloedonderzoek kan duidelijkheid geven of je een vertraagde voedselovergevoeligheid hebt. Dit blijft helaas vaak onopgemerkt maar heeft veel invloed op je darmen. En daarmee ook je weerstand, je immuunsysteem en hoe jij je voelt. Dit is een zogenaamde voedselallergie IgG-type III test die je via een behandelaar kan laten doen.

Naast het bestrijden van de symptomen met medicijnen van je arts, kun je op zoek gaan jouw persoonlijke oorzaak. Door terug te kijken op je leven en wat je hebt meegemaakt. Wat zijn jouw de omgevingsfactoren die bij jou een rol hebben gespeeld? Stress vermijden is erg belangrijk. Super lastig natuurlijk. Daarom adviseer ik altijd om rustmomenten in te plannen gedurende de dag. Naar je lijf leren luisteren. Niet doorrennen; nog even dit. Toch nog even dat. Nee. Voelen wat jij nodig hebt.

Een stabiele hormoonhuishouding.

Zorg voor een stabiele hormoonhuishouding door middel van voeding en leefstijl. Voeding heeft veel invloed op je hormonen. Laat je goed informeren over wat je kunt aanpassen. Daarnaast is een goede weerstand heel belangrijk. Door lief te zijn voor je darmen en te zorgen voor een optimale darmflora met gezonde vezelrijke voeding kunnen je klachten aanzienlijk verminderen.

Aanpassingen maken in je voeding en leefstijl kan ervoor zorgen dat je gevoel verloren te hebben van je lichaam over kan gaan in een overwinning! Leg je niet direct neer bij een diagnose maar ga op onderzoek uit naar wat jij kunt doen om je beter te gaan voelen. Je voelt je dan een stuk minder machteloos en al snel weer veel gezonder.

Dit artikel is geschreven door Kim Ooms.

Naast het bestrijden van de symptomen met medicijnen van je arts, kun je op zoek gaan jouw persoonlijke oorzaak.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.