Online women's health magazine

Gezondheid

Candida - geen sociaal leven meer?!

28 mrt. om 06:30 door Leonie de Jong

Beïnvloedt Candida je sociale leven? Ja en nee. Ik stond, in het begin van mijn Candida-dieet, hele dagen in de keuken te bakken en te kokkerellen om de dag weer candida-proof door te komen. Uit eten ging ik niet, want als je geen suiker, witmeel, azijn en andere producten mag, blijft er maar weinig over.

Natuurlijk kun je altijd vragen om een salade zonder azijn, maar dan ben je er nog niet. In de meeste dressings zit vaak suiker en/of lactose, de salade is bezaaid met croutons en als er kaas bij zit, heb je kans dat je die ook niet mag eten. Dan blijft er alleen nog sla, tomaat, komkommer, zalm of kip over. En, je hebt ook niet altijd zin om de ober met een wensenlijst te bestoken. Ik voel me af en toe net een actrice uit een foute sitcom die alles, skim, small, decaf, lacto-free –en inhoudsloos vraagt.

Tijdens die eerste weken bleef ik thuis. Ik gebruikte m'n tijd om goed uit te zoeken wat ik wél mocht eten en ik speurde op internet op zoek naar voedingslijsten gericht op het herstel van Candida. Mijn sociale leven zette ik vooral thuis voort. Wijntjes inschenken voor de bezoekers, thee of water voor mezelf. Bij de koffie was het makkelijker, want met een plakje kokoscake en cichorei als koffievervanger hoorde ik er toch nog een beetje bij.

Het wordt makkelijker...

Een aantal weken later kun je alweer wat voedingsmiddelen gaan toevoegen. (Mits je merkt dat je klachten verdwijnen). Bijvoorbeeld blauwe bessen en granny smiths, dat leukt de havermoutpap zo lekker op. En nacho chips! Heerlijk met zelfgemaakte guacamolesaus. In de kroeg kun je vragen of ze de chilli (suiker!) in een apart bakje willen meegeven. Zo kun je ook al wat makkelijker weer uit eten gaan. Zorg ervoor dat jij kunt bepalen in welk restaurant jullie gaan eten, dan kun je zoeken naar keukens waar rekening wordt gehouden met allergieën. Het is ook altijd handig om van tevoren even te bellen en te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Herstellen van Candida

Als je wordt uitgenodigd om bij iemand te komen eten hangt het af van hoe goed jullie band is. Mijn beste vriendinnen weten allang hoe de vork in de steel zit, zij hebben zelfs al dingen-die-Leonie-wel-mag in huis gehaald. Bij anderen die iets verder van mij vandaan staan, vraag ik van tevoren wat er op het menu staat. Ik vind het zelf heel zeurderig om te vragen of het menu kan worden aangepast. Maar, aan de andere kant heb je wel echt een goeie reden, dus het is even niet anders. Genezen van Candida betekent ook dat je af en toe voor jezelf moet opkomen ;).

Om de gastvrouw een beetje te helpen, kun je aanbieden om zelf de soep of salade te maken. Je kunt dan als aanvulling azijn, schimmelkaas, vijgen, dadel, krenten of croutons door de salade gooien nadat je zelf eerst hebt opgeschept.

Op deze manier raakt je sociale leven tijdens het volgen van een candida-dieet niet helemaal in de slop. En vergeet niet...Als het toch een keer misgaat kun je altijd opnieuw beginnen, weer terug kan naar de basis. Het herstel is een tweede keer sneller dan de eerste keer.

In mijn volgende artikel lees je hoe ik Candida heb overwonnen, of..toch niet?
Denk je nu.. Candiwat?! In dit artikel lees je wat Candida is en welke symptomen je kunt ervaren.

Dit artikel is geschreven door Leonie de Jong.

Ik voel me af en toe net een actrice uit een foute sitcom die alles, skim, small, decaf, lacto-free –en inhoudsloos vraagt.

Deel dit artikel