Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Voeding

Candiwat?! Candida!

27 aug. 2018 om 18:03

Het klinkt als een nieuw automerk: Toyota Candida, maar helaas komt het niet eens in de buurt van het gevoel van een nieuwe auto die over de weg zoeft. Candida is een schimmelinfectie. Daar komen allerlei klachten bij kijken waar je soms niet eens van in de gaten hebt dat het weleens met deze infectie te maken zou kunnen hebben. Kun jij je klachten ook aan candida linken? Lees over de symptomen van candida in dit blog.

Loading...

Het klinkt als een nieuw automerk: Toyota Candida, maar helaas komt het niet eens in de buurt van het gevoel van een nieuwe auto die geruisloos over de weg zoeft. Candida is een schimmelinfectie. Daar komen allerlei verschillende klachten bij kijken waar je soms niet eens van in de gaten hebt dat het weleens met deze infectie te maken zou kunnen hebben. Het duurde bij mij ook even voordat ik alle klachten met elkaar in verband bracht. Mijn naam is Leonie de Jong en ik heb candida gehad. Het proces om er vanaf te komen duurde wel een paar jaar.

Het begon met zwerende gaatjes in mijn oren, daarna haaruitval, een loopneus op de gekste momenten, vervolgens een opgeblazen buik die alleen maar dikker werd, obstipatie, diarree, vermoeide spieren (loodzware armen en benen) gewichtstoename zonder verandering van eetpatroon, vaginale infecties en tot slot een gigantische vermoeidheid waardoor ik alleen nog maar kon slapen.

Toen ik eenmaal een paar dagen achter elkaar na werktijd vier uur in een coma had gelegen en nog niet uitgeslapen was, ben ik eens gaan kijken wat er nou precies aan de hand zou kunnen zijn.

Toen ik eenmaal een paar dagen achter elkaar na werktijd vier uur in een coma had gelegen en nog niet uitgeslapen was, ben ik eens gaan kijken wat er nou precies aan de hand zou kunnen zijn. Alle klachten wezen op candida, een schimmelinfectie.

Je zult je afvragen hoe een voedingsdeskundige die zo gezond leeft in hemelsnaam aan candida komt. Dat dacht is dus ook, maar vooral, hoe kom ik er vanaf? Dat laatste is niet gemakkelijk. Artsen die niet goed weten wat je wel of niet mag, tegenstrijdige berichten op internet, supplementen die niet werken, de verwarring wordt alleen maar groter. Als voedingsdeskundige had ik tijdens de opleiding wel wat geleerd over candida, maar niet genoeg om er zelf vol vertrouwen mee aan de slag te gaan.

In het begin wist ik van gekkigheid niet wat ik moest eten en viel ik prompt een paar kilo af. Gaandeweg ben ik de keuken in gegaan om verschillende dingen uit te proberen. Het ging goed! Ik kwam weer aan, had meer variatie in mijn eetpatroon en begon me langzamerhand beter te voelen.

Totdat de vakantie begon. Fit als ik me voelde, dacht ik dat ik de schimmel had bestreden. Om de vakantie in te luiden trakteerde ik mezelf op een wit wijntje, om samen met de rest van het gezelschap te proosten op de lange, luie zomer die zich voor ons uitstrekte. Meteen de volgende dag was het mis. Opgeblazen buik en een week lang obstipatie. Grrrrrr, daar ging de maandenlange spartaanse levenswijze. Allemaal voor niks!

Ik besloot er een studie van candida te maken. Als voedingsdeskundige vind ik het sowieso leuk om te verdiepen in voeding en gezondheid. Het onderwerp candida is nu letterlijk mijn leven. Ik heb zelf ervaren hoe lastig het is om van de candida af te komen. Als drukke, werkende moeder, heb je niet altijd zin om continu uit te zoeken wat je moet doen als je candida hebt.

Daarom heb ik besloten om van mijn ervaringen, kennis en passie mijn werk te maken. Ik help nu iedereen met candida om van die infectie af te komen. Na een paar jaar worstelen met het dieet heb ik me echt afgevraagd waar ik behoefte aan zou hebben als ik als hard werkende vrouw en/of moeder candida zou hebben. Dan wil je er zo snel mogelijk van af zonder gedoe en zonder er een studie van te hoeven maken om te weten wat je wel of niet mag.

Ik heb al mijn kennis en ervaring in een online programma van zes weken gestopt. Een programma waarbij je niet na hoeft te denken over wat je wel of niet mag, alles is voor je uitgeschreven en bedacht. Je hoeft het wiel niet meer uit te vinden. Je hoeft alleen maar te genieten van de lekkere recepten. Want candida betekent niet dat je niet meer kunt genieten.

Daarom deel ik op Facebook, Twitter en Instagram ook recepten die candidaproof zijn, maar ook restaurants met een goede kaart waar je met een gerust hart candidaproof kunt eten. Op YouTube vind je mijn ervaringen en verhalen over de tijd dat ik candida had. In de besloten FB groep Vrij van Candida ga ik dieper in op het onderwerp en delen leden ook hun ervaringen.

Verder blog ik veel over candida. Deze blog is een introductie op mijn bijdrage aan dit platform waarop ik de komende tijd alles deel over candida. Wat is het, wat doet het met je, wat kun je ertegen doen, hoe ga je er in sociaal opzicht mee om, wat eet je op je werk, hoe kun je je tijdens een vakantie aan het dieet houden, wat betekent het voor je partner , hoe kan ik het op een natuurlijke manier bestrijden, wanneer ben je er vanaf?

Er is een heleboel over te vertellen en de achtergrond van candida gaat vaak verder dan alleen een verkeerd voedingspatroon. Ik hoop hier een mooie bijdrage te kunnen leveren voor iedereen die meer wil weten over deze vervelende schimmelinfectie candida.

Liefs,

Leonie

Deze blog is geschreven door Leonie de Jong.


Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.