Zo ben je je eetbuien de baas.
30 mrt. om 07:00 door Laura Nijman
Je kent het gevoel vast wel; je hebt al vanaf het moment dat je wakker werd zin in iets lekkers. Maar, je hebt je gisteravond voor het naar bed gaan voorgenomen om vandaag écht niet te snoepen. Je hebt de hele ochtend enorm je best gedaan om je in te houden, je aan je voornemen te houden. Maar oh.. dat knagende gevoel van binnen, dat bleef je aandacht trekken. En daarom ging je iets later op de dag toch voor de bijl. Het knagende gevoel heb je tot bedaren gebracht, maar je voelt je enorm schuldig en slecht over jezelf dat je je niet aan je voornemen gehouden hebt. Herkenbaar?
Je baalt als een stekker. Hoe moeilijk kan het nou zijn? Alleen vandaag niet snoepen. Eén dag, dat had moeten lukken… Je voelt je boos en gefrustreerd en deze gevoelens wakkeren dat knagende verlangen, de zin in zoet, binnenin jou alleen maar nog meer aan. En dus, grijp je naar het stuk chocolade dat nog in de kast ligt. Nu is je dag toch al verpest.. dan kun je net zo goed pizza eten als avondeten, toch? Deze dag is mislukt, het maakt toch niet meer uit. Terwijl je wacht tot de pizza klaar is doe je nog een graai in de dropzak, want dat nare gevoel in je buik voel je nog steeds en daar wil je vanaf.
Bewustwording is de eerste stap.
Je herkent dit vast. Dat knagende gevoel, dat stemmetje dat je steeds maar weer in de richting duwt naar die zoete, hartige, ongezonde dingen die je eigenlijk niet wilt eten. Keer op keer op keer. En weet je, wees blij dat je dat stemmetje hebt, een stemmetje dat je verlangen herkent. Want daarmee heb je al de eerste stap gezet op weg naar bewustwording. Jezelf bewust maken is de eerste stap op weg naar een eetbuivrij leven.
Waar komt je verlangen naar eten vandaan?
Zoals je wellicht al tussen de regels door gelezen hebt; het een hangt met het ander samen. Eerst was er alleen dat knagende gevoel, daar bovenop kwam dat je jezelf aan het inhouden was, je gaf geen uiting aan wat je nodig had en tot slot voelde je je boos en gefrustreerd. Genoeg ingrediënten voor een eetbui. Wat zou er anders zijn, als je bij dat eerste knagende gevoel even stil zou blijven staan. Jezelf afvragen waar dat gevoel vandaan kwam. Had je wel goed geslapen? Had je misschien ruzie? Was je gehaast en sloeg je daardoor je ontbijt over?
Met je gedachten terug naar het begin.
Dit zijn allemaal redenen die de drang naar eten opbouwen en de oorzaak kunnen zijn van een eetbui later op de dag. Hoor je dat stemmetje dat zegt dat je nu chips moet eten? Of koekjes? Ga eens met je gedachten terug naar eerder op de dag. Wat speelde er toen? Wat had je op dat moment echt nodig? Geef dat alsnog aan jezelf. Vind je het lastig om erachter te komen waar je werkelijk behoefte aan hebt? Pak dan pen en papier en schrijf het op. Het werkt helend, echt waar.
Dit artikel is geschreven door Laura Nijman.
Waar komt je verlangen naar eten vandaan? Wat wil je echt?