Online women's health magazine

Lifestyle

5 tips voor een energiek begin van 2019.

04 jan. om 06:00 door Kim Ooms

Zo. De feestdagen zijn weer voorbij. Het nieuwe jaar is ingeluid. Je glitterjurk kan de kast weer in ;-) Bye bye december. Je goede voornemens zijn misschien nog wat troebel door de champagne van de nieuwjaarsborrels. Maar 2019 is aan!

Januari kan soms voelen als een lange, donkere maand waarin je maar weinig energie hebt. Ik heb 5 tips voor je om januari fluitend door te komen en het jaar energiek te starten.

1. Minder cafeïne.

Als je weinig energie hebt klinkt dit misschien tegenstrijdig. Je kunt die oppepper nu juist wel gebruiken. Maar zo werkt het niet helemaal. We grijpen vaak naar dranken met cafeïne voor een snelle energieboost. Je voelt je weer even fit. Het is een quickfix. Slechts een oplossing voor de korte termijn. Cafeïne heeft invloed op de kwaliteit van je slaap. Het blijft ongeveer 6 uur in je systeem voordat het helemaal verwerkt is. Als je om 17u nog een kop koffie, zwarte thee of cola drinkt kun je daar ‘s avonds nog de nadelige effecten van ondervinden. Hoe later op de dag je cafeïne drinkt hoe groter het effect is op je rust. Misschien val je wel in slaap, maar gaat de kwaliteit van je slaap naar beneden, waardoor je je overdag moe voelt. Probeer te minderen en de cafeïne-rijke drankjes te beperken.

2. Drink meer water.

Het is een kleine moeite; een glas water drinken. Probeer dat vanaf nu wat vaker te doen. Zodra er een vochttekort ontstaat heeft dit invloed op het functioneren van je brein en je energielevel. Je kan er verschillende formules op loslaten. Hoeveel water, liters, glazen of slokken, je lichaam nodig heeft. Maar het beste kan je het volgende aan houden; 30ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Als je altijd zorgt dat je een fles water bij je hebt grijp je niet mis en zorg je voor voldoende hydratatie waardoor je energielevel stijgt.

3. Maak een korte wandeling.

Als je 20 minuten stil zit ontstaat er dip in je bloedsuikerspiegel. Het kan je een suf en moe gevoel geven. Het is lastig om dan niet te gaan snaaien of te kiezen voor koolhydraatrijke snacks. Je bloedsuikerspiegel vraagt erom. Beweging heft deze dip op. Ook een korte wandeling zorgt al voor stabiliteit en gaat het hongergevoel tegen. Het beste is om even naar buiten te gaan en een blokje om te lopen. 5 minuten is al voldoende. Langer mag natuurlijk. Lukt het niet om naar buiten te gaan, zoek dan een trap op of dans op je favoriete muziek.

4. Tijd voor jezelf.

Wanneer heb jij voor het laatst een dag helemaal voor jezelf gehad? We worden geleefd door de drukte van de dag. En tijd voor jezelf schiet er dan als eerste vaak bij in. Met als gevolg dat je maar door hobbelt, op je tandvlees, en je lage energiepeil voor lief neemt. Pak je agenda erbij en plan nu écht eens een dag voor jezelf. Waar heb je zin in? Een dagje ontspannen. Lezen. De natuur in. Naar het bos of strand. Misschien vind het je het leuk om naar een ontspannen retreat te gaan? Dit hoeft niet direct een weekend of een week te zijn maar ook een retreat van 1 dag (lees ook de note onder dit blog) zorgt weer voor een volle batterij. Realiseer je goed dat je pas goed voor een ander kan zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Als jouw energie op peil is en je je goed voelt kun je echt beter voor die ander zorgen.

5. Detox.

Eh nee... Je hoeft niet direct aan de sapkuur. Maar het mag wel ;-) Probeer eens te minderen met suiker en snelle koolhydraten. Dit levert je al veel energie op! Suiker is energievreter nr.1. Door het eten van (groene) groentes geef je je lever een goede ondersteuning. En dat kan je lever vast goed gebruiken na de feestmaand die we net achter de rug hebben. Een makkelijke manier om voldoende groente binnen te krijgen zijn smoothies en sappen. Gewoon als tussendoortje of bij je maaltijd. Maak er een feestje van om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken.

Ik wens je een energiek, gezond 2019!

Dit artikel is geschreven door Kim Ooms.

Speciale Aanbieding Retreat!

Speciaal voor jou als trouwe lezer van Pink kan ik je een uniek aanbod doen voor een welverdiend 1Day retreat op 3 februari a.s. in Amsterdam bij de Fruittuin van West. Als je nu een duo-ticket reserveert betaal je geen €298,- maar €194,- voor 2 personen. Meer dan €100,- korting dus! Deze dag is geheel verzorgd. Inclusief workshops, healthy lunch, snacks en goodiebag. Deze superkorting vervalt zondagavond 6 januari om 23.11 uur. Laat hier je gegevens achter en zet ‘Pink’ in het opmerkingenveld om gebruik te maken van deze actie. Meer info over het 1Day retreat vind je hier. Wacht niet te lang. Het aantal plaatsen voor deze dag is beperkt en meer dan de helft van de tickets zijn al verkocht.

Je lever kan een detox vast vast goed gebruiken na de feestmaand die we net achter de rug hebben.

Deel dit artikel