Online women's health magazine

Lifestyle

Van online naar offline: de social media detox.

25 feb. om 07:30 door Talitha Forrer

Maandagochtend 08.00 uur. Vastberaden zet ik mijn telefoon in vliegtuigstand. Ik heb besloten dat ik de komende 5 dagen offline ben. Ik doe een social media detox.

Een midweekje vakantie met mijn lief, in een huisje zonder WiFi in de Ardennen is een mooie aanleiding voor een paar offline-dagen. Daarnaast merk ik dat ik me zelfs na een week vrij nog steeds gestresst en gejaagd voel. Er moet iets veranderen en een break-up met m'n iPhone lijkt me een mooi experiment!

Altijd online

ik kondig mijn detox aan op Instagram en ik ontvang veel positieve reacties en succeswensen. Die laatste heb ik misschien ook wel nodig. Voor mijn werk als online communicatie en social media manager bij KNGF geleidehonden ben ik constant bezig met social media. En, na een dag werken zit ik constant op Instagram. Je kunt wel zeggen dat ik een vergroeid ben met mijn iPhone. Soms tot grote irritatie van vrienden en familie. Maar ook ik stoor me daar zelf aan; als ik weer een uur doelloos op Instagram heb zitten scrollen, terwijl ik ook een boek had kunnen lezen, yoga had kunnen doen, quality time had kunnen hebben met mijn lief of de was had kunnen opvouwen... vind ik dat écht zonde van mijn tijd.

Van multi- naar mono-tasking

De detox begint. De eerste anderhalve dag kost het me geen enkele moeite om mijn telefoon links te laten liggen. Waar ik normaal gesproken mijn smartphone altijd binnen handbereik heb, bevindt hij zich nu het grootste gedeelte van de dag in een tas of zwerft hij ergens rond. Tsja, zonder al die oplichtende meldingen, heeft het ook geen nut om op mijn telefoon te kijken.

Ik lees zowaar een boek uit. Lezen is iets waar ik vaak moeite mee heb, omdat ik er geen rust voor kan vinden. Wanneer ik een boek pakte, had ik na een paar minuten alweer de neiging om even op mijn telefoon te kijken. Voordat ik het wist zat ik weer een uur op Instagram.

Tijdens de detox heb ik 's avonds geen enkel besef meer van tijd. Heerlijk! Eten, slapen en wakker worden volgens het ritme van je lichaam. Nu helpt de omgeving wel; we zitten in een super-romantisch houten huisje in het bos. Een veranda met uitzicht op de bomen, het geluid van een kabbelend riviertje en een warm houtkacheltje maken het plaatje helemaal compleet.

De dag erna vind ik het iets lastiger. Ik heb toch af en toe de neiging om mijn telefoon te pakken. Een beetje lanterfanteren vind ik lastig en na urenlang lezen, ben ik soms op zoek naar een ander impuls. Ik vraag me af of ik niks mis (spoiler alert: niet echt;-)). Maar als ik die avond boek nummer 2 uitlees en buiten heerlijk voor me uit zit te mijmeren is dat gevoel helemaal weg.

Het resultaat van deze digital detox

Het niet steeds bezig zijn met mijn telefoon zorgt echt voor meer rust in mijn hoofd en lijf. Ik krijg nieuwe ideeen (o.a. voor mijn blog) en de dingen die ik doe, doe ik met meer aandacht. Met mijn telefoon op vliegtuigstand is mijn multi-taskende zelf ook even op vakantie. Hierdoor komt de gedachtenstroom in mijn hoofd veel beter tot rust en focus ik meer op het NU.

Na een paar dagen vertrekken we weer naar huis, het gewone leven tegemoet. Onderweg naar huis zit ik in eventjes alleen op een terrasje. Waar ik voor mijn social media detox direct naar mijn telefoon zou reiken, sla ik dat nu zonder problemen over. Ook als ik thuiskom, laat ik mijn telefoon nog even heerlijk rustig, in slaapstand, in mijn tas zitten. Voordat ik mijn telefoon op dag 5 weer aan zet, zet ik eerst de notificaties van alle apps uit. Zo. Dat is alvast het eerste positieve effect van een paar dagen zonder telefoon. Ik wil me niet meer constant laten afleiden door dat gepiep en een verlicht scherm.

Na de detox

Dan nu de hamvraag; hoe verloopt het de dagen na deze detox? Ben ik definitief afgekickt van mijn verslaving? Voor de detox was ik tijdens vrije dagen gemiddeld drie uur met mijn telefoon bezig. Na de detox is dit gemiddeld 1 uur. En, ik voel me meer ontspannen en rustiger.

Als ik wakker word, is het checken van mijn Instagram timeline niet meer het eerste wat ik doe. Ik merk ook dat ik minder vaak de neiging heb om van elk moment een foto te maken en deze te delen. Om wat meer offline tijd in te bouwen, geef ik mezelf een weekend-krantenabonnement cadeau. En ik besluit om regelmatiger opnieuw een weekend offline te zijn.

Het is wat mij betreft absoluut een aanrader om eens zo'n digital challenge aan te gaan. Heb jij dit ook weleens gedaan? Wat waren je ervaringen? Of, ben je van plan even offline te gaan? Doen!

Dit artikel is geschreven door Talitha Forrer.

Ik zit op Instagram terwijl ik ook quality time had kunnen hebben met mijn lief.

Deel dit artikel