Online women's health magazine

Mindset

Waar geef jij jezelf toestemming voor?

01 apr. om 07:00 door Sascha Schefferlie

Je weet dat het goed voor je is als je nu een frisse neus gaat halen, maar je doet het niet. Je weet dat het goed is om gezond te eten, maar je stopt nog een koekje in je mond en snaait de rest van de dag. Je had je nog zo voorgenomen om goed voor jezelf te zorgen.

Aan het einde van de dag ben je weinig productief geweest, heb je niet goed gegeten en ben je niet in de buitenlucht geweest. Je bent doodmoe, terwijl je bijna niets gedaan hebt. Hoe dan?

Is het onwil?
Onmacht?
Onkunde?
Of saboteren we onszelf?
Blokkeren we onze eigen route naar innerlijke gezondheid?
Wanneer weet je of je jezelf pampert of dat je jezelf beschermt?

Vaak genoeg saboteerde ik mezelf. Nog een stukje chocola, dat heb ik echt verdiend na al die ellende. Morgen ga ik wel naar buiten, want ik heb vandaag zo hard gewerkt. Creatief zijn wordt ‘m niet, want ik moet nog een serie op Netflix afkijken.

Zonder dat ik het bewust door had, maakte ik keuzes die het me ontzettend moeilijk maakten. Ik dacht dat ik lief voor mezelf was, maar intussen liep mijn energie aan alle kanten weg. Aan het einde van de dag was ik boos en teleurgesteld in mezelf, omdat ik alle tijd had om goed voor mezelf te zorgen, maar dat niet had gedaan. Dat werd uiteindelijk een negatieve vicieuze cirkel.

Hoe kom je erachter of je jezelf saboteert?

Er is sprake van zelf-sabotage als je jezelf tegenhoudt om goed voor jezelf te zorgen. Je weet bijvoorbeeld dat het gezond is om elke dag even naar buiten te gaan. Toch houd je jezelf tegen door jezelf te vertellen dat je te moe bent of het niet aan kan. 9 van 10 keer kun je dat kleine rondje fysiek gezien echt wel aan, maar je hebt gewoon geen zin. Op die manier saboteer je jezelf en kies je ervoor om niet goed voor jezelf te zorgen. Het gaat hier om belemmerende gedachten die je bedenkt, die ervoor pleiten om niet goed voor jezelf te zorgen.

Wanneer is er sprake van goede zelfzorg?

Stel...je bent geveld door een pittige griep. Na zeven dagen griep zou je maar wat graag naar buiten willen, een gezonde maaltijd nuttigen of lekker creatief bezig zijn, maar je lichaam is hetgeen dat je blokkeert. Je gedachten zijn positief, maar zodra je in beweging komt, geeft je lichaam het signaal dat het nu echt niet gaat. Het gaat hier om je fysieke systeem, dat je beschermt zodat je niet over je eigen grenzen gaat.

Dat is het moment om naar jezelf te luisteren. Dat is het moment om lief voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen. Niet door inspanning, maar door volledige ontspanning. Niet door jezelf te vertellen wat je allemaal niet bereikt hebt vandaag, maar door toe te geven aan het feit dat je lichaam heel hard aan het werk is en dat jij je lichaam daar nu de tijd voor mag geven.

Kies voor jezelf

Als we goed voor onszelf willen zorgen, moeten we een keuze maken. Ook niets doen, blijven hangen op de bank en ongezond eten thuis laten bezorgen zijn keuzes. De keuze is volledig aan jou. Iedere seconde is weer een nieuw moment om een andere keuze te mogen maken.
Sta jij jezelf dat toe?

Dit artikel is geschreven door Sascha Schefferlie.

Er is sprake van zelf-sabotage als je jezelf tegenhoudt om goed voor jezelf te zorgen.

Deel dit artikel