Online women's health magazine

Mindset

Zelfzorg tijdens de kerstdagen.

24 dec. om 15:22 door Annemarie Paol

Ho ho ho, zoals Santa altijd zegt, rustig aan! ;) Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de feestdagen eruit zien zoals in de gemiddelde commercial die je op tv voorbij ziet komen. Voor veel mensen is kerst een ratrace van verschillende bezoekjes en verplichtingen. Vaak schiet het erbij in om tijdens deze dagen ook lief voor jezelf te zijn.

Het is je hopelijk gelukt om in elk geval wat tijd met je dierbaarsten in te plannen op een manier die echt goed bij jouw agenda en jouw batterij past. Als kerst er voor jou anders uitziet en je meer alleen bent dan je had gewild, heb je hopelijk activiteiten kunnen plannen die jou alsnog een fijn feestdagen-gevoel geven. Of een mix ervan, dat kan ook heel fijn zijn.

TIEN TIPS VOOR EEN GEZOND JINGLE BELL GEVOEL
1. Eet mindful

Ik weet niet meer wat Gwyneth Palthrow ooit zei over het aantal keer dat je moet kauwen op je hapje voedsel, heel vaak, meen ik me te herinneren. Ik blokte die informatie blijkbaar. Het lijkt me niet leuk eten als je moet tellen tijdens het kauwen. Maar ze had een punt! Rustig kauwen, om vooral goed te proeven, je zintuigen aan hun trekken te laten komen, bewust van de smaken en te textuur. Je geniet meer, je je raakt sneller verzadigd (handig tijdens een kerstdiner), je stresshormonen dalen en je eten wordt beter verteerd.

2. Ga zitten waar je wilt zitten

Wacht niet tot er een laatste plekje aan tafel over is. Ik zie het vaak gebeuren; “ga jij maar, nee ga jij maar, zeg jij het maar, nee zeg jij het maar.” Als je de keuze hebt, kies proactief waar je wilt zitten en neem die plek. Voel of het uitmaakt waar je zit en kies die fijnste plek voor jou. Desnoods kun je later als het mogelijk is vragen even te wisselen. Gewoon doen.

En als je alleen bent, zorg ook dan voor een lekker plekje. Nestel je in je favoriete hoekje op de bank, of in bed. Mag gewoon, lekker kruimels overal. Of misschien dek je je tafel voor jezelf met een kaars en alles erop en eraan. Goed voelen. Waar krijg jij een fijn gevoel van?

3. Knuffelen

De kerstdagen zijn perfecte dagen om knuffels te geven en te ontvangen. Een mooi moment om je broer die niet van knuffelen houdt te plagen en toch te knuffelen. Of je moeder even goed te voelen. Of je collega te huggen aan het einde van de kerstborrel. Onthoud dat niet alleen eten voedend is, maar ook aanraking. Voor jezelf en voor anderen. Kerst gaat tenslotte over delen. Haal en deel die warmte.

4. Spreek dankbaarheid en wensen uit

Je kunt dit voor jezelf doen en ook richting de ander. Je kunt bijvoorbeeld delen met degene met wie je bent waar je dankbaar voor bent. Waarom ben je dankbaar voor haar en wat ze deed? Spreek ook uit wat jij hem of haar zo van harte toewenst.

Wanneer je alleen bent kun je dit ook doen. Schrijf het op, of spreek het uit naar jezelf. Maar ook opschrijven voor een ander is fijn om te doen. Envelop erom, postzegel erop en wandelen naar de brievenbus. Reken maar dat de ander blij zal zijn met zulke fijne post.

5. Frisse buitenlucht

Ga even naar buiten, tussen al het eten, kletsen, lezen, spelletjes doen, nog meer eten, Netflixen, koken en wie weet wat je allemaal nog meer doet tijdens de feestdagen. Ga wandelen, rennen of fietsen. Wat jij wilt, maar ga naar buiten. Heerlijk die zuurstof, frisse wind en ruimte in je hoofd.

6. Alleen-tijd

Ben je voor jouw doen veel tussen de mensen deze dagen en vind je dat best intensief? Wees dan niet bang je gewoon even terug te trekken als je dat nodig hebt. Maak een ommetje, doe even op een rustige kamer een dutje, pak een tijdschrift en sluit je even af.

Meld het gewoon aan je familie of vrienden. Zeg dat je dat even nodig hebt om er daarna weer helemaal bij te zijn voordat je teveel energie verliest. Iedereen is er het meest bij gebaat dat jij op tijd bijtankt. Nee, dat is niet asociaal. Je geeft een goed voorbeeld. Je doet wat heel veel mensen eigenlijk ook zouden willen doen.

7. Drink water

Als wijn en champagne rijkelijk vloeien is het belangrijk om meer water te drinken. Drink tegenover elk glas ook een glas water. Je lijf heeft het best druk deze dagen en kan wel wat extra steun gebruiken. Het borrelen begint vaak al in de middag, dan nog dineren en de avond kan lang duren. Super gezellig, maar houd de boel in evenwicht door meer water te drinken. Je voelt je dan een stuk beter.

8. No Phone

Gebruik je telefoon om foto’s te maken van een mooi gedekte kersttafel en selfies van jou met je dierbaren. Maar, leg je telefoon daarna weg. Dit zijn dagen om je te verbinden met jezelf of dierbaren. Je mobiele telefoon leidt af en stoort op het moment dat je net lekker in een gesprek zit. Als je graag wilt delen op social media, spaar dan de beelden en slinger ze aan het einde van de dag in één keer de ether in.

9. Zeg ho ho ho!

Heb je vrienden of familie waarin een feeder-gen aanwezig is? Wees ze voor en zeg ho, stop, voldoende, nee dank je. Gewoon je hand op het glas of boven je bord. Het is niet ondankbaar. Als die ander echt een beetje in de kerstmood is respecteer hij of zij jouw grenzen. Jij weet wat goed voor je is, dat is jouw verantwoordelijkheid. Ga niet over je grenzen.

10. Genoeg is genoeg

Hiermee bedoel ik iets anders eten en drinken. Het gaat hier over het geven. Misschien geef jij overdadig. Eten, drinken en cadeau's. Ja maar dat vind ik fijn hoor ik je zeggen. Prachtig! Maar, scan steeds bij jezelf of je niet teveel doet.. is jouw kopje nog wel tot de rand gevuld? Doe je het met de juiste intentie? Of ben je stiekem bang dat het anders niet goed is? Jouw aanwezigheid is al voldoende. Je bent al goed en genoeg. Je bent een engel, een kerstengel!

GENIET VAN JEZELF EN ALLE LIEFDE

Kerstmis is de tijd van liefde. Extra veel liefde. Voor je dierbaren en voor jezelf. Dus laat het maar lekker stromen; de warmte, zachtheid, rust, tevredenheid. Liefde is altijd overal. Vervul jezelf zodat je jouw fijne kerstgevoel kunt delen.

Maak er mooie dagen van!

Dit artikel is geschreven door Annemarie Paol.

All is fine, just jingle all the way.

Deel dit artikel