Online women's health magazine

Mindset

Onderdruk jij je emoties? Zo land je weer in je lijf.

13 apr. om 06:00 door Janneke Robers

Soms gebeuren er in je leven dingen die te snel gaan, te heftig voor je zijn, of te dichtbij komen. Als dat gebeurt voel je angst en heb je de neiging om uit je lijf te vertrekken, om maar niet te hoeven voelen. Herkenbaar? In dit artikel vertel ik je hoe je weer kunt landen in je lijf.

Je hoeft minder te vertrekken uit je lijf. Maar, gelukkig kun je dit patroon wel herkennen en jezelf weer terugroepen zodat je sneller weer in je lijf terugkomt. Gelukkig kunnen dit patroon herkennen en onszelf weer terugroepen.

Hoe meer je in je lijf aanwezig bent, hoe mooier, liefdevoller en fijner je leven wordt.

Daarom deel ik onze drie vertrek-manieren graag met je.
Herken ze en je kunt jezelf weer snel je lijf terug in roepen.

Je gevoelens wegdrukken.

Je onderdrukt je emoties, om maar niet te hoeven voelen. Je bent niet enthousiast, niet ongelukkig, niet boos en lijkt alles helemaal onder controle te hebben. Lekker gelijkmatig en dat voelt best ok.
Maar gevoelens zijn niet te splitsen in wel-ok en niet-ok. Ze zijn er of ze zijn er niet. Door je rotgevoel weg te drukken, druk je ook je positieve gevoelens weg. Je levendigheid, je vrolijkheid, je geluk.

Je ziet dit vaak bij harde werkers en perfectionisten. Ze moeten altijd door, door, door en hebben een oppervlakkige, hoge ademhaling. Hoe harder zij hun gevoelens proberen weg te drukken, hoe meer er onder de oppervlakte borrelt en hoe minder energie ze over hebben om voluit te leven.

De oplossing: sta een aantal keer per dag bewust stil bij je ademhaling, vertraag, je hoeft echt niet alles te doen. En, laat gevoelens beetje bij beetje steeds meer toe.

Alles willen weten.

Wie denkt, hoeft niet te voelen. Drukke hersenen zijn een perfecte afleidingsmanoeuvre. Je ziet dit bij vrouwen die de wereld willen begrijpen in plaats van beleven. Ze willen precies weten hoe het zit, willen graag leren en hun gedachten zijn nooit stil, ze kunnen niet stoppen met denken. Ze dénken dat ze de (gevoels)oplossing kunnen bedenken en de pijn weg kunnen redeneren als ze maar begrijpen waar die vandaan komt, waarom ze het hebben. Dit kost je lichaam veel energie én warmte. Het haalt je lichaam uit het onderlijf en je krijgt letterlijk koude handen en voeten.

De oplossing: stilte, rust, meditatie en jezelf de ruimte van het niet-weten gunnen. Accepteer dat je het soms niet weet, het is zoals het is en dat is ok.

Helemaal weg uit je lijf.

In de meeste heftige vorm vertrek je helemaal uit je lijf. Deze vrouwen zijn helemaal gefocust op iets anders dan zichzelf. Ze gaan helemaal op in de ander, in hun computer, of in hun toekomstbeeld.
Ze leven als het ware ‘daar’ en niet 'hier', zodat wat er in het lijf gebeurt niet gevoeld hoeft te worden. Dat uit zich in niet willen (ver)binden en blijven afwachten. Soms is er een sterke hang naar de dood, of het spirituele.

De oplossing: in het hier en nu komen en je lijf letterlijk in beweging brengen. Voel dat je een lichaam hebt, dat je hier nu bent.

Welke manier past bij jou?

Wellicht herken je jezelf sterk in een van deze manieren om uit je lijf te vertrekken. Of, misschien herken je ze allemaal en schiet je vaak van de een naar de andere manier.

We doen het allemaal!
Ik ook. Voortdurend.

Het vertrekken uit je lichaam is geen falen. Zie het als een uitnodiging om weer terug te komen in je lijf. Om je angst te doorvoelen en jezelf de veiligheid en het vertrouwen te geven dat je nodig hebt. Of dat nu betekent dat je een goede vriendin belt, jezelf een warm bad gunt, massage boekt of dat je de natuur in gaat om een wandeling te maken... Kies dat wat jouw lichaam voedt je wat je uitnodigt om weer te landen in je lijf.

Dit artikel is geschreven door Janneke Robers.


Deel dit artikel