Online women's health magazine

Recepten

Recept: gezonde én lekkere haverkoeken.

02 sep. om 06:30 door Naomi Kramer

Je wilt gezond eten, maar hebt af en toe (ok, best vaak), ook zin in koekjes bij je koffie of thee. Graag deel ik mijn recept voor heerlijke haverkoeken met je. Makkelijk te maken en heel erg lekker. Enjoy!

Dit recept is voor 8 koeken. Verdubbel de hoeveelheden als je meer koeken wilt maken; de ervaring leert dat ze zo op zijn. :)

Dit heb je nodig.
  • 100 gr boekweitmeel
  • 50 gr havermout of boekweitvlokken
  • 50 gr ongebrande notenmix (b.v. amandelen, hazelnoten, cashewnoten, walnoten)
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gember
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 3 medjooldadels of 5 gedroogde abrikozen
  • 30 gr rozijnen
  • 3 eetlepels ahornsiroop*
  • 100 gram roomboter
  • 3 eetlepels water

* Als je niet gewend bent om sugarfree te eten, dan kun je de koeken iets zoeter maken door de ahornsiroop te vervangen door 30 gram kokosbloesemsuiker.

Zo maak je het.

Verwarm de oven voor op 180° en zet alle ingrediënten alvast klaar. Laat de rozijnen en dadels even in lauw water wellen. Maal de havermout of boekweitvlokken fijn in de keukenmachine en doe deze in een grote kom. Voeg de rest van alle droge ingrediënten daarbij en roer even om. Hak de noten fijn en voeg ze ook toe.

Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg ze samen met de rozijnen toe aan de grote kom. Verwarm de roomboter of kokosolie in een pannetje totdat deze is gesmolten. Voeg deze samen met wat water toe aan de grote kom en roer het geheel door totdat het een beslag wordt en alles goed gemixt is.

Vervolgens maak je 8 grote koeken op bakpapier op een ovenplaat. Schuif ze in de oven en laat ze ongeveer 12 tot 15 minuten bakken, afhankelijk van de dikte van je koeken. Als ze klaar zijn, laat ze dan eerst goed afkoelen.

De haverkoekjes kun je het beste in een weckpot bewaren. Zo blijven ze het langst lekker knapperig.

Leuk als je hieronder laat weten of je de koeken lekker vond! :)

Dit artikel is geschreven door Naomi Kramer.

De ervaring leert dat deze koeken zo op zijn.

Deel dit artikel