Online women's health magazine

Seks (en relaties)

De kunst van vibrators en een snel orgasme.

13 nov. om 09:30 door Nynke Nijman

Seksspeeltjes. Iedereen kent ze, heel veel mensen hebben ze, maar lang niet alle mensen durven dit toe te geven. Sterker nog, alleen al bij het uitspreken van het woord ‘vibrator’ of ‘dildo‘, laat staan buttplug’, staat het schaamrood bij de meeste mensen al op de wangen. Dat fascineert me. Want, dagelijks worden er online toch duizenden seksspeeltjes aangeschaft. Door jonge en oude mensen. Door stellen en singles.

Moeite met klaarkomen

Een belangrijke doelgroep voor seksspeeltjes zijn vrouwen die moeite hebben met klaarkomen, of die nog nooit een orgasme hebben ervaren. Voor vrouwen die moeite hebben met het bereiken van een orgasme, kan een vibrator net dat beetje extra stimulatie geven waardoor je toch een orgasme krijgt.

De vibrator: wel of niet?

De meningen onder seksuologen over het gebruik van vibrators bij orgasmeproblemen zijn verdeeld. Want ja, het is fijn om te ervaren dat je kunt klaarkomen (wat je zelfvertrouwen kan geven en het kan je helpen om je partner aanwijzingen te geven wanneer hij je bevredigt), maar je lichaam kan ook wennen aan de stimulatie van een vibrator. Hierdoor kan het moeilijker worden om nog te kunnen klaarkomen zonder vibrator.

Je kunt je vast wel voorstellen dat de stimulatie van een vibrator, in niks vergeleken kan worden met de stimulatie door masturbatie of orale seks. De frequentie van de trillingen zijn zo hoog, en soms zo sterk, dat er wel een orgasme volgt, maar dat de opbouw van lichte opwinding naar het punt van bijna klaarkomen wordt overgeslagen. De intensiteit van het orgasme wordt door veel vrouwen dan ook anders ervaren waarbij het soms prettig kan zijn om snel naar een orgasme te komen (bijvoorbeeld wanneer het orgasme gebruikt wordt om te ontspannen voor het slapen gaan), maar waarbij de voorkeur toch meestal gaat naar de opbouw van opwinding naar het orgasme zoals dat plaatsvindt met een partner of met de hand, zonder gebruik van de vibrator.

Lichamelijk én emotioneel

Klaarkomen is niet alleen een kwestie van de juiste stimulatie van de clitoris. Er speelt ook een belangrijk ander aspect mee: de emotionele verwerking van alle seksuele prikkels. Je clitoris kan wel de juiste stimulatie krijgen om een orgasme te krijgen, maar krijgt je geest dat ook? Ervaren je hoofd en lijf ook opwinding en verlangen? Worden deze tegelijkertijd ook gestimuleerd?

Het grootste verschil tussen een orgasme met behulp van een vibrator, of een orgasme dat je op een andere manier bereikt, is dat je een eerste vaak krijgt, terwijl je het tweede bereikt. Gun je zelf de tijd om een orgasme te bereiken en ervaar hoe opwinding en verlangen voorwaarden zijn om een orgasme te kunnen bereiken. Lichamelijk gezien kan iedereen een orgasme bereiken en met een vibrator lukt dat makkelijker. Mentaal gezien remmen veel vrouwen zichzelf.

Neem de tijd, laat je vibrator eens links liggen en ontdek hoe jij het fijnst kan klaarkomen.

Dit artikel is geschreven door Nynke Nijman.

Je lichaam kan gewend raken aan de stimulatie van een vibrator. Hierdoor kan het moeilijker worden om nog te kunnen klaarkomen zonder vibrator.

Deel dit artikel