Online women's health magazine

Voeding

50% van alle vrouwen heeft last van oestrogeendominantie. Jij ook?

09 sep. om 19:21 door Marije Jelsma

Hoofdpijn, pijnlijke borsten, bloedverlies al voordat je ongesteld moet worden, hevige menstruaties, een opgeblazen gevoel, teveel vet op je billen en je benen. Oestrogeendominantie zorgt voor een breed scala aan hele vervelende klachten. Naar schatting heeft bijna 50% van alle vrouwen in het Westen oestrogeendominantie. Shocking, dat is veel.

Oestrogeendominantie betekent dat teveel van het hormoon oestrogeen hebt. De hormonen oestrogeen en progesteron werken samen tijdens je cyclus. Ze moeten in balans zijn. Bij oestrogeendominantie zijn je hormonen uit balans. Je hebt teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron, in de tweede helft van je cyclus. Zo kun je een normale hoeveelheid oestrogeen aanmaken en te weinig progesteron. Of, je oestrogeenlevels zijn hoog en je progesteronlevels normaal of te laag. In beide gevallen is het belangrijk om de aanmaak van teveel oestrogeen te stoppen en progesteron aan te vullen. Zo kom je weer van die vervelende klachten af.

Hoe staat het ervoor met jouw hormoonbalans? Herken je deze klachten?

  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie
  • Bruin of heel donker bloedverlies tijdens je menstruatie
  • Hevige menstruaties
  • Lang ongesteld zijn (langer dan 5 dagen)
  • Bloedverlies rond en na je eisprong
  • Een korte luteale fase (de tweede helft van je cyclus is korter dan 11 dagen)
  • PMS
  • Stemmingswisselingen
  • Niet goed slapen
  • Droge ogen
  • Pijnlijke borsten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Vermoeidheid
  • Meer vetopslag op de benen en billen
  • Schildklierproblemen
  • Afwijkende uitstrijkjes
  • Hormonale acne
  • Minder zin in seks
  • Vleesbomen
  • Cystes in de eierstokken
  • Endometriose

Herken je meerdere klachten uit deze (was)lijst? Dan is de werking van oestrogeen in jouw lijf waarschijnlijk sterker dan de werking van progesteron. Don’t worry. Ook jij kunt je hormonen weer in balans brengen. Hier is je plan van aanpak:

1) Vermijd stoffen die je hormonen verstoren

Eén van de grootste boosdoeners voor oestrogeendominantie zijn hormoonverstorende stoffen zoals BPA en ftalaten. Je komt er dagelijks mee in aanraking. Plastic flesjes, blikjes, pakjes en zakjes geven hormoonachtige stoffen af aan de inhoud. Drink uit een glas en kook gezond. Het liefst biologisch, want ook bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de landbouw en niet-biologisch vlees verstoren je hormonen. Ftalaten en parabenen vind je vooral in cosmetica, shampoos, bodylotion, nagellak, parfum en schoonmaakmiddelen. Ook reguliere tampons en maandverband bevatten stoffen die je hormoonhuishouding verstoren. Gebruik een biologische variant zonder dit verstorende gladde laagje. Kassabonnetje? Liever niet. En, verwarm je eten niet in plastic bakjes en was je nieuwe kleding altijd voordat je het draagt. Ook in de kledingindustrie worden hormoonverstorende stoffen gebruikt, waardoor je kleren altijd vreemd ruiken en er pasgestreken uitzien als ze uit de fabriek komen.

2) Verlaag je stresslevels

Chronische stress zorgt voor een daling van progesteron. Het hormoon dat we nu juist willen stimuleren. Je hoeft stress niet helemaal te vermijden, maar waak wel voor chronische stress. Als je niet meer kunt ontspannen en steeds een beetje stress hebt, maak je constant stresshormonen aan. Deze stresshormonen zorgen voor een verlaging van progesteron.

3) Eet groene bladgroentes

Je lever breekt oestrogeen af. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk dat je lever niet overbelast raakt. Daarvoor is voldoende vitamine B en het stofje chlorofyl nodig. Deze laatste krijg je binnen als je het eten van groene bladgroentes dagelijks op je menu zet. Verwerk groene bladgroente bijvoorbeeld in smoothies, of soep. Een makkelijke manier om dagelijks meer groen binnen te krijgen.

4) Filter je drinkwater

In Nederland is het drinkwater van goede kwaliteit. Maar, oestrogenen kunnen helaas niet helemaal uit het drinkwater gezuiverd worden. Oestrogenen komen in ons drinkwater terecht doordat pilgebruiksters en gebruikers van andere medicijnen dit uitplassen. Gebruik een daarom een goede waterfilter.

5) Eet meer gezonde vetten

Gebruik dagelijks avocado, roomboter, kokosolie en/ of olijfolie. Deze goede vetten helpen om je hormonen weer in balans te brengen

6) Veeeeeel meer vezels

Vezels zijn belangrijk voor goed werkende darmen. Je darmen zorgen ervoor dat oestrogenen worden afgevoerd. Oestrogeen wordt afgebroken door de lever en komt van daaruit in de darm terecht waar het aan vezels gebonden wordt. Als je naar de wc gaat wordt dit met je ontlasting afgevoerd. Maar, wanneer je te weinig vezels eet is je darmwerking slechter. Extra oestrogeen kan je lichaam dan moeilijker verlaten en wordt opnieuw opgenomen in je bloed. Dat leidt al snel tot een teveel aan oestrogeen in je lijf. Brood is hier niet de oplossing. Voeg plantaardige vezels toe: bladgroente, fruit, noten en zaden. Zorg ervoor dat je ook meer water drinkt als je extra vezels toevoegt.

7) Ben je te zwaar?

Oestrogeen wordt niet alleen aangemaakt in je eierstokken, maar ook in vetweefsel. Als je teveel weegt is het een goed idee om af te vallen. Daarmee beperk je de aanmaak van extra oestrogeen.

8) Geen soja

Soja bevat stoffen (fyto-oestrogenen) die je lichaam als lichaamseigen oestrogeen ziet. Een no-go dus. Gefermenteerde soja, bv. Tempeh en miso, kun je wel gebruiken.

9) Gebruik een goede omega 3

We krijgen zoveel omega 6 binnen met onze voeding dat de verhouding omega 3:6 zoek is. Een goede verhouding van deze vetten is belangrijk voor een goede hormoonwerking. Het toevoegen van een zuivere, hoog gedoseerde omega 3 zorgt ervoor dat je hormonen beter hun werk kunnen doen.


Duizelt het je nu? Oh my.. waar te beginnen? Start met 1 of 2 punten en bouw dat langzaam op. Iedere aanpassing die je doet helpt je om van dat teveel aan oestrogeen af te komen. Weg met die hoofdpijn, pijnlijke borsten en spotting. Jij hoort niet langer bij die 50% oestrogeendominante vrouwen :).

Deze blog is geschreven door Marije Jelsma.


Deel dit artikel