Online women's health magazine

Voeding

Volgens Ayurveda eet je dit in februari (mét recept).

24 feb. om 14:00 door Martine Keukenkamp

Het is alweer bijna maart, wat gaat de tijd toch snel.. Gelukkig worden de dagen alweer langer en lopen de temperaturen op. Ik kan niet wachten totdat ik die eerste zonnestralen weer op m'm gezicht voel. Maar, het is nog even februari. In dit artikel vertel ik je aan welke voedingsmiddelen je lichaam deze maand behoefte heeft.

Februari is het begin van het Kapha-seizoen, het voorjaar. Kapha is een combinatie van de elementen water en aarde. Je merkt dat doordat het warmer en natter wordt; zowel in de natuur als in ons. Het regent meestal veel en sneeuw smelt, waardoor de rivieren buiten hun oevers treden.

In ons lichaam begint de boel ook weer te stromen. Letterlijk en figuurlijk. In de winter trekken we ons het liefst terug in huis onder een dekentje op de bank. Herkenbaar? Zodra het warmer wordt komen we weer in beweging. En ook fysiek komt de boel weer op gang. Je lichaam gaat nu het beschermende vet en slijm dat het tijdens de winter opgebouwd heeft weer afstoten. Je merkt dat doordat je verkouden wordt, of last van voorjaarsallergieën krijgt. Vooral Kapha-types kunnen nu klachten krijgen. Ze merken dat ze zich zwaar voelen, slomer en niet vooruit te branden zijn. Frustrerend, want je wil je toch juist lekker voelen in het voorjaar. Een Kapha-matigend dieet met groene bladgroenten en zure smaken helpt je om je lichter en fris te voelen.

Lente = Afvallen.

Lichamelijk merk je rond deze tijd ook verandering. Je lichaam gaat het vet dat het tijdens de winter opgebouwd heeft om je te beschermen tegen de kou nu weer loslaten. Net zoals dieren hun wintervacht in het voorjaar verliezen, verliezen wij onze bescherming tegen de kou nu we het niet meer nodig hebben. Daarom is deze tijd van het jaar ook de beste tijd om je dieet aan te passen en af te vallen; dat gaat nu een stuk makkelijker!

Terwijl je lichaam je 'winterjas' begint af te pellen, merk je misschien dat je eetlust minder wordt en/of dat je ontlasting donkerder wordt. Dit is een teken dat je lichaam zichzelf aan het ontgiften is; het afvallen kan beginnen.

Griep en vermoeidheid in het voorjaar.

Als je teveel Kapha hebt dan voel je je misschien grieperig en moe in het voorjaar. Ook dit is een teken van je lichaam dat het begonnen is met een reiniging om je klaar te maken voor de zomer.

Wanneer je merkt dat je minder trek hebt, luister daar dan naar. Geef er eens aan toe en probeer een tijdje, of een paar dagen, te vasten. Dit helpt je om je wintervet makkelijker kwijt te raken. Van oudsher is februari een vastenmaand en dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt je lichaam na een winter vol met vet en suikerrijk eten (weet je nog, het kerstdiner en die oliebollen in december..?).

Je emoties in februari.

Kapha heeft ook invloed op hoe je je mentaal voelt. Februari kan een uitdagende maand zijn voor relaties, met jezelf en met anderen. Misschien voel je je bij vlagen verbitterd, heb je last van zelfkritiek of voel je dat je tekortschiet op sommige gebieden. Laat je hierdoor niet teveel van de wijs brengen. Deze gevoelens zijn een belangrijk signaal dat je lichaam zich voorbereidt op de lente door opgeslagen winterenergie -in de vorm van vet, maar ook emoties- vrij te geven. Deze opgeslagen energie verstopt de lever, wat kan leiden tot bitterheid en frustratie.

Heb jij hier last van? Reinig je lever en ondersteun je stofwisseling met ontgiftende voeding. Vooral bitter voedsel helpt; zoals groene bladgroenten, witlof, kruisbloemigen, koriander, kurkuma en grapefruit. Maar ook een glas lauw-warm water met citroensap op een nuchtere maag doet al wonderen.

Dit eet je in februari.

Je lichaam moet in februari de omslag maken van winter naar lente. Het is belangrijk dat je dieet beide kwaliteiten in evenwicht brengt. Het reiniginggsseizoen begint en daarom moet je dieet lichter worden, maar omdat het nog steeds koud is, heb je -zeker als je veel Vata hebt- nog wel behoefte aan voedende en opbouwende voedingsmiddelen zoals aardappelen, wortelgroenten of rijst. Door dit in combinatie met zure smaken en bitter voedsel te eten help je je lever om voorzichtig te detoxen.

Boekweit en rogge zijn de juiste granen om nu te eten omdat ze verwarmend zijn voor de winter en vochtafdrijvend en drogend voor de lente.

Scherpe smaken helpen je metabolisme te versnellen en verstoppingen op te lossen. Komijn, cayenne en chilipeper helpen je spijsvertering beter te werken en die zware winterjas af te schudden. De verwarmende en reinigende eigenschappen van kurkuma zijn precies wat je lichaam deze maand nodig heeft.

Bonen, kikkererwten en linzen zijn heel goed om nu te eten omdat ze vezelrijk zijn en een gezonde eliminatie bevorderen. Je merkt misschien wel dat bonen in februari zoeter smaken dan in oktober. Dit is een manier van de natuur om je te helpen gezonde keuzes te maken die passen bij dit seizoen.

Groene bladgroenten (boerenkool, andijvie, spinazie en snijbiet) zijn bitter en werken daarom reinigend voor je lever. Kruisvormige groenten zoals kool, broccoli, bloemkool en spruitjes zijn nu ook een goede keus.

Ik deel hieronder een recept waarin alles samen komt wat je nu nodig hebt. Deze curry bevat verwarmende specerijen, ontgiftende bloemkool en vezelrijke linzen en is ideaal comfort food. Heerlijk!

Recept: Bloemkoolcurry met linzen

Ingrediënten voor 4 porties.

  • 2 el ghee of kokosolie
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el currypasta of 1 el kerriepoeder
  • 1 duim geraspte verse gember
  • 200 gr gedroogde rode linzen
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 biologisch bouillonblokje
  • 500 ml water
  • 500 gr bloemkool in roosjes
  • verse koriander
  • limoen
  • basmatirijst, boekweit of rogge

Kook de granen volgens de verpakking. Roerbak de ui, knoflook, gember en currypasta een paar minuten in het vet totdat de pasta begint te geuren. Voeg de linzen toe en zorg dat ze bedekt zijn met de pasta. Schenk de kokosmelk en de helft van de bouillon erbij en laat 15 minuten op een laag vuur koken met de deksel op de pan. Voeg de bloemkool toe en laat nog zo’n 8-10 minuten doorkoken. Serveer met koriander en limoen.

Eet smakelijk!

PS: Wil je meer weten over Kapha en Vata dosha en hoe die ons beïnvloeden? Ik geef regelmatig webinars waarin ik je dit uitleg.

Dit artikel is geschreven door Martine Keukenkamp.


Deel dit artikel