Online women's health magazine

Voeding

Candida-proof eten: mealpreps!

01 feb. om 10:51 door Leonie de Jong

Hoe breng je candida-proof eten nou zelf in de praktijk? In mijn geval was dat best lastig. Ik werkte fulltime en had alleen maar ochtenddiensten. In de tijd voordat ik candida kreeg stond ik iedere ochtend om 05.15 op, ik stopte snel een ontbijtje in m’n tas, ik greep een aantal voor de lunch gesmeerde broodjes uit de vriezer en hop op de fiets.

Met het candida-dieet (of een ander dieet) wordt het allemaal net even wat ingewikkelder. Het klinkt vervelend en schools, maar ik ga het toch zeggen: het is een kwestie van plannen, voorbereiden, discipline en doorzettingsvermogen. Het kan maanden of zelfs een paar jaar duren voordat dat echt helemaal in je systeem en je ritme zit. Wil je je eetpatroon veranderen omdat je gewoon gezonder wil leven, doe het dan stap voor stap. Moet je op dieet vanwege candida of een allergie dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je eetpatroon aan te passen om de schimmel uit te roeien en je weerstand te verhogen waarna je weer kunt beginnen met opbouwen.

In het blog Candida! Wat mag ik dan nog wel eten? gaf ik je een voorbeeld van een dagmenu. Altijd handig om mee te beginnen en te zien hoe een ander het doet. In dit blog deel ik mijn handige tips voor mealpreps met je. Dan wordt volhouden een stuk makkelijker.

Bij candida-dieet zul je de eerste twee weken voor je gevoel op rantsoen zijn. En dat is ook zo. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen en heb de eerste vier weken geen fruit gegeten. Ik wilde die schimmel zo snel mogelijk uit m’n lijf en me weer fit gaan voelen. Dat hielp me om zo streng voor mezelf te zijn. Ik heb zoveel mogelijk met groente en eieren gevarieerd. Daarbij viel ik enorm af, wat op zich een pluspunt kan zijn, maar in mijn geval werd ik vel over been. Dus voegde ik wat vaker kip toe aan mijn menu (ik eet geen ander vlees). Maar daarmee was mijn trek nog niet gestild. Helaas moet je bieten, wortels, (zoete) aardappelen, pastinaak en pompoen laten staan, heerlijke ingrediënten om een goeie soep van te maken. Gelukkig kun je met andere groenten ook een lekkere soep maken. Dus op zondag gooide ik allerlei groenten in de pan, gistvrije bouillon (biowinkel) en water erbij en de staafmixer erop. Zo had ik in ieder geval een warme lunch om mee te nemen naar mijn werk, aangevuld met een salade avocado (vult enorm) zalm/kip/anjovis/sardientjes en/of ei. Iedere week een andere soep, dat is zelfs op onchristelijke tijden zoals die van mij nog prima te doen. Zorg voor een goeie tas, stevige bakjes zodat je niet met een spoor van soep op je werk arriveert.

Als je om zes uur begint, heb je ook sneller dan normaal weer zin in iets anders. Met een stevig ontbijt voorkom je dat je om half acht alweer gaat snacken. Ik hield het goed vol tot tien uur, waardoor de lunch op het normale tijdstip van 12 uur viel. Thuis had ik (bv ook op zondag) een kokoscake gebakken die ik in de koelkast een week lang kon bewaren.

‘S avonds eet je bijvoorbeeld een wokgerecht of kippenpoten met groente of vis met groente enz. enz. Na twee weken kun je er langzamerhand dingen als havermout, quinoa, boekweit, amaranth, zoete aardappel, biet, pastinaak enz aan toevoegen. Alleen paddenstoelen en andere schimmels kun je dan nog echt niet eten. Maar het wordt na twee weken makkelijker om een voedzame maaltijd te bereiden van langzame koolhydraten.

Het dieet vul je aan met een aantal belangrijke supplementen die behalve de schimmel doden ook zorgen voor ondersteuning van het verbeteren van je immuunsysteem, want daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

Dit artikel is geschreven door Leonie de Jong.

Het is een kwestie van plannen, voorbereiden, discipline en doorzettingsvermogen hebben.

Deel dit artikel