Online women's health magazine

Voeding

Een pleidooi voor het eten van paddenstoelen.

23 nov. om 09:00 door Talitha Forrer

Heerlijk, het is weer herfst. Dat betekent ’s avonds kaarsjes aan, langzaam verkleurende bomen én de tijd voor paddenstoelen op het menu. Wist je dat paddenstoelen niet alleen heel lekker zijn, maar dat ze ook ontzettend gezond zijn? Ze geven je immuunsysteem een flinke boost. Dat kun je in de herfst wel gebruiken!

Waarom zijn paddenstoelen zo gezond?

In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwenlang gebruikt vanwege hun bijzondere en gezondheid bevorderende effecten. Zoals deze:

  • Paddenstoelen zijn rijk aan eiwit.
  • Ze bevatten veel andere gezonde stoffen, zoals antioxidanten, B-vitamines en mineralen (kalium, fosfor, koper en ijzer).
  • Ze zijn goed voor je immuunsysteem. Paddenstoelen bevatten een hoog gehalte aan beta-glucanen. Dit zijn koolhydraten die werken als een prebiotica; ze bevorderen de groei van goede bacteriën in je darmen.
  • Het meest beta-glucaanrijk zijn de shii-take en de oesterzwam. Voeg deze dus vooral regelmatig toe aan je maaltijd.
  • Paddenstoelen verlagen cholesterol en je bloedsuikerspiegel.
Kookinspiratie nodig?

Ga eens naar de paddenstoelenkraam bij je lokale biologische markt. Je vindt daar zoveel meer soorten dan in de supermarkt. Ik raak er niet uitgekeken. Paddenstoelen zijn heel veelzijdig, je kunt ze in verschillende gerechten gebruiken. Voeg ze toe aan een pasta, een risotto, of eet ze gebakken in knoflook op een bruschetta.

Ik zet nog en aantal andere suggesties voor je op een rijtje die je online kunt vinden.

Medicinale mushrooms

Wil je nog een stapje verder gaan? Er zijn een aantal paddenstoelen met medicinale eigenschappen. Deze mushrooms zijn echt heel bijzonder. En nee, ik heb het niet over paddo’s ;).

De meest bekende medicinale paddenstoeeln zijn Chaga, Reishi en Lion’s Mane. Elke soort heeft zijn eigen bijzondere werking. Chaga is de meest krachtige van de medicinale mushrooms; een sterke anti-oxidant en ontstekingsremmer. Reishi wordt ook wel ‘paddenstoel der onsterfelijkheid’ genoemd en staat bekend om zijn rustgevende werking. Lion’s mane ondersteunt je hersenfunctie; het houdt je scherp.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je deze medicinale paddenstoelen eens proberen? Je kunt ze innemen in pilvorm of als poeder. Paddenstoelen-poeder kun je gemakkelijk verwerken in een warme drank of voeding. Een bekend merk met kant-en-klare mengsels in de vorm van koffie of thee van paddenstoelen is FourSigmatic. Dat geeft je koffiemomentje een echte boost!

Staan paddenstoelen bij jou weleens op het menu? Leuk als je je favoriete recepten hieronder deelt door te reageren op dit artikel.
Ik wens je een fijne, gezonde herfst! :).

Deze blog is geschreven door Talitha Forrer.

Paddenstoelen zijn goed voor je immuunsysteem. Ze bevatten koolhydraten die werken als een prebiotica.

Deel dit artikel