Online women's health magazine

Voeding

Zo slagen je goede voornemens dit jaar wél!

11 jan. om 07:00 door Diana van Dijken

Heb jij goede voornemens voor 2019? En zijn dat dezelfde goede voornemens als die je had voor 2018? En misschien had je ze ook al voor 2017? Dan is het nu toch echt tijd om ervoor te zorgen dat je goede voornemens dit jaar wel slagen! Dan kun je je volgend jaar weer op iets anders richten ;). Een methode die de je daarvoor kunt gebruiken is de WOOP methode. Ook benieuwd wat dat inhoudt? Lees dan snel verder.

Stap 1: Wish

Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Omschrijf je doel zo concreet mogelijk. Is je doel aantrekkelijk, haalbaar en uitdagend? Als je wilt kun je je doel ook SMART maken (Specifiek-Meetbaar-Acceptabel-Realistisch-Tijdsgebonden), maar het gaat er vooral om dat het doel bij jou past, wat haalbaar is en zo concreet mogelijk.

Bijoorbeeld: ik wil graag weer in mijn favoriete spijkerbroek passen en daarvoor wil ik 6 kilo afvallen in de komende 3 maanden.

Stap 2: Outcome

Je hebt je doel nu duidelijk omschreven. Stel je nu dan zo levendig mogelijk voor wat het behalen van je doel je zal opleveren. Wat zal er veranderen? Hoe zul je je voelen als je je doel bereikt hebt? Zoom vooral in op de fijne gevoelens die daarbij horen. Voel alvast hoe je je voelt als je je doel bereikt hebt.

Bijvoorbeeld: ik voel me prettig in mijn eigen lichaam en durf naar de sauna of het strand te gaan. Ik voel me mooi.

Stap 3: obstacle

Wat staat het behalen van je doel in de weg? Welke beren op de weg kun je tegenkomen? Waarom is het je niet eerder gelukt? Waar zie je tegenop en waarom?

Bijvoorbeeld: ik viel na een periode van streng lijnen altijd weer terug in mijn oude gedrag. Misschien was ik te streng voor mezelf? Ik ging bepaalde voedingsmiddelen vermijden en ging er juist naar snakken.

Stap 4: Plan

Nu je weet wat je struikelblokken zijn, is het tijd voor de laatste stap. De implementatie-intentie, ook wel het als-dan plan genoemd. In zo’n plan formuleer je kort en bondig wat je voortaan gaat doen om je toch aan je voornemen te houden als er een struikelblok op je pad komt. Het zal je helpen kritische situaties eerder te herkennen en je gedrag bij te sturen zonder al teveel moeite. Je hebt je hersenen als het ware al voorbereid op wat er gaat komen.

Bijvoorbeeld: ALS ik weer veel te streng ben voor mezelf en mezelf alles dreig te ontzeggen DAN plan ik vanaf dan weer elke dag 1 genietmomentje in. Dat mag best!

Of: ALS ik de neiging voel om te overeten DAN neem ik eerst 10 minuten de tijd om erachter te komen waar ik echt behoefte aan heb.

Succes gegarandeerd! Echt!

Dit artikel werd geschreven door Diana van Dijken.

Wat staat het behalen van je doel in de weg? Waarom is het je eerder niet gelukt?

Deel dit artikel