Online women's health magazine

Vruchtbaarheid

Mannelijke vruchtbaarheid. 3 vragen aan Richard de Leth.

08 nov. om 15:30 door Richard de Leth

Richard de Leth is expert preventieve leefstijlgeneeskunde. Na een studie geneeskunde hing Richard zijn witte jas aan de wilgen om zich te richten op preventieve gezondheid. In zijn Praktijk voor Integrale Geneeskunde werkt hij vanuit de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is waarin alles met elkaar is verbonden. Hij is een gewild spreker en schrijver van de boeken Oersterk, Oersterk Leven en Persoonlijk Leefstijlplan. Ik stelde Richard 3 vragen over mannelijke vruchtbaarheid.

Leven volgens de wetten van de natuur. Waarom is dit zo belangrijk voor onze gezondheid én vruchtbaarheid?

In de oorspronkelijke natuur draaide alles uiteindelijk om voortplanten. Je genen doorgeven. Ritme in de basis van gezondheid. De oermens at lokaal, biologisch en volgens de seizoenen. Honger, dorst, kou en nieuwsgierigheid waren natuurlijke beweegprikkels. De oermens bewoog veel meer, en had relatief veel meer ontspanning. Er was wel acute stress, maar geen chronische stress. Acute stress maakt je vruchtbaarder, chronische stress veroorzaakt onvruchtbaarheid. Bij stress gaat er meer energie naar de voortplantingsorganen. Daarom maakte acute stress vruchtbaarder. Chronische stress stuurt te lang te veel energie naar de voortplantingsorganen, waardoor bijvoorbeeld bij mannen prostaatvergroting kan optreden. Chronische stress maakt je een reproductieve loser.

Leven volgens de wetten van de natuur is leven volgens je eigen ritme. Natuurlijke voeding, beweging, ontspanning en slaap. Ook zijn sociale contacten essentieel. Als mens functioneren we op vijf belangrijke gebieden: rationeel, emotioneel, seksueel, sociaal en spiritueel. Als er flow in deze 5 gebieden is, er dan dus geen conflict is, ben je het vruchtbaarst.

Wat zie jij als de belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij mannen?

Chronische stress. Het verstoort de HPA-as en de HPG-as, waardoor de vruchtbaarheid negatief wordt beïnvloed. Ook kunstmatige voeding waardoor tekorten aan acetyl-carnitine, zink, co-enzym Q10, vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12 optreden. Deze stoffen zijn essentieel voor de mannelijke vruchtbaarheid. Ook speelt roken nog steeds een belangrijke negatieve rol in de spermaontwikkeling. Door een ongezonde leestijl treedt verzwakking van de bindweefsels, waaronder van de bloedvaten wat bij mannen een varicocele kan veroorzaken, ook eerder op, met verminderde vruchtbaarheid tot gevolg.

Tot slot… wat is je gouden tip voor mannen met een kinderwens?

Vermijd kunstmatige suikers. Stop met roken. Geen mobieltje in je broekzak. Vermijd chronische stress en slaap voldoende. Eet veel groente en fruit. Heb een bevredigend seksleven. Eet vitale vetten als avocado en olijfolie. Heb een positief zelfbeeld en fijne sociale contacten. Integreer een gezonde leefstijl in je leven en geef je verder over aan het leven. Een zwangerschap blijft vooral een groot wonder. Een samenspel van miljoenen processen die goed gaan. Dat beseffen maakt nederig. Het gaat om een gezonde combinatie van controle (je eigen leefstijl) en overgave.

Dit arikel is geschreven door Marije Jelsma en Richard de Leth.

Chronische stress maakt je een reproductieve loser.

Deel dit artikel