Online women's health magazine

Cyclus

Blijft jouw menstruatie uit?

30 nov. om 06:00 door Ralph Moorman

Het is een van de meest voorkomende hormonale klachten: een onregelmatige menstruatie. Blijft jouw menstruatie weleens uit? In dit artikel lees je hoe dat kan én wat je kunt doen om je hormonen in balans te brengen zodat je cyclus weer regelmatig terugkomt.

Wat is het gratis e-book ‘A pocket full of Pink’ een leuk initiatief. Graag draag ik mijn steentje bij met blog over een van de meest voorkomende hormonale klachten: onregelmatig menstrueren, oftewel PCOS.

Wat is PCOS?

Als er maandelijks niet één, maar meerdere eicellen tegelijk rijpen, ontstaat er een probleem bij de eisprong. De menstruatiecyclus wordt daardoor onregelmatig, of de eisprong en menstruatie blijven allebei uit. Dit heet PCOS, oftewel Polycysteus-Overariumsyndroom.

PCOS kent veel symptomen waarvan je er minstens twee moet kunnen afvinken om de diagnose PCOS te krijgen. Deze komen vaak voor:

  1. In de eierstokken zitten heel veel kleine eiblaasjes (er zijn meer dan 10 cystes zichtbaar op echo).
  2. Je maakt de mannelijke hormonen testosteron en hypofysehormoon LH overmatig aan.
  3. Je wordt niet ongesteld of hebt minder dan 8 menstruaties per jaar.

Veel vrouwen ontdekken PCOS als ze stoppen met het gebruik van de pil. De natuurlijke cyclus komt niet of nauwelijks op gang.

Wat is de oorzaak?

Naast je DNA (je blauwdruk en aanleg) heeft ook je leefstijl een belangrijke invloed (1). In veel gevallen is er sprake van overgewicht. Naast overgewicht kan stress ook een belangrijke leefstijloorzaak zijn. Een ander hormonaal probleem dat vaak gepaard gaat met PCOS is insulineresistentie (2).

Wat zijn de klachten?

Bij PCOS ervaar je vaak vervelende klachten, zoals:

  • Acne
  • Haaruitval of kaalheid.
  • Overbeharing (buik, kin, etc.).
  • Uitblijvende menstruatie. Of, menstruaties die af en toe voorkomen en heel hevig zijn.
  • Vruchtbaarheidsproblemen door uitblijven van de eisprong en hormonale disbalans.

Daarnaast hebben vrouwen met PCOS (vooral wanneer er sprake is van overgewicht) op langere termijn ook een hoger kans op:

  • Hart- en vaatziekten.
  • Hoge bloeddruk.
  • Diabetes.
  • Complicaties tijdens de zwangerschap.
Het advies van je arts.

Gelukkig zijn er steeds meer moderne artsen die met je meedenken over de invloed van leefstijl. Maar, als je een beetje pech hebt tref je een arts die je vertelt dat je niks kunt doen en je maar terug moet komen als je zwanger wilt worden, zodat hij je medicijnen kan voorschrijven.
Natuurlijk speelt genetische aanleg een rol, maar dat betekent niet dat je met leefstijlaanpassingen verbeteringen kunt zien. Leefstijl (voeding, sport, stressmanagement) is niet het specialisme van een arts. Gelukkig lees jij dit artikel en kun je zelf in actie komen.

Wat kun je zelf doen bij PCOS?

Dit zijn de belangrijkste stappen die je nu al direct kunt nemen:

  1. Beperk stress. Stress is een belangrijke veroorzaker van PCOS. Bij slanke vrouwen met PCOS is stress vaak de hoofdoorzaak (3).
  2. Als je te zwaar bent kan afvallen helpen om de klachten van PCOS flink te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. 3% van je gewicht verliezen zorgt al voor resultaat (4).
  3. Pas je voeding aan. Onderzoek welke voeding je goed kunt verteren en die je goed kunt verdragen. Als het immuunsysteem vaak geactiveerd wordt door voeding waar je intolerant, allergisch of overgevoelig voor bent dan kan dit de PCOS (en insulineresistentie) verergeren. Bij veel mensen zijn stoffen zoals lactose en caseïne uit zuivelproducten en gluten uit sommige graanproducten geen optimale keuze, maar ook zeldzamere overgevoeligheden kunnen een rol spelen(5) (6).
  4. Doe krachttraining. Krachttraining is een effectieve manier om insulineresistentie tegen te gaan. Insulineresistentie gaat vaak gepaard met PCOS en krachtraining zorgt voor een betere insulinegevoeligheid (7).
  5. Gebruik suppletie. Een aantal supplementen kan helpen in het verminderen van PCOS-klachten. Neem een deskundige in de hand om te suppleren met broccolikiem-extract, geelwortel, groene thee extract, lijnzaad, mariadistel (niet gebruiken bij zwangerschapswens). Vitamine D3 en B8 zouden eventueel ook een positief effect kunnen hebben bij PCOS (8) (9).

Heb jij PCOS? Dat is niet het einde van de wereld. Je kunt gelukkig veel doen om zelf je klachten te verminderen of PCOS helemaal te zien verdwijnen. Succes!

Dit artikel is geschreven door Ralph Moorman.

Bronnen:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30921477
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4820451/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30058880
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19062007
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600520/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085920/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24872311
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250088/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306978/
Naast je aanleg zijn ook leefstijlfactoren een oorzaak van PCOS.

Deel dit artikel