Blog
Anita de Haas
Lees meer over AnitaCategorieën
Lees ook
Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?
Hoe bewust ben jij van jouw bloedsuikerspiegel? Kun je makkelijk een maaltijd overslaan? Of moet je elk uur van de dag iets eten omdat je anders hoofdpijn krijgt, gaat trillen of duizelig wordt? Ik behoorde jarenlang tot de laatste groep. Voorheen was ik accountmanager en hele dagen op pad. Daar hoorde een volle tas met eten bij zodat ik geen last zou krijgen van deze "klop"honger. Iedereen vroeg zich altijd af waar ik het liet, dat vele eten. En ik maar denken dat ik gewoon een snelle spijsvertering had.
Voordat ik met de opleiding Trainer Hormoonfactor begon, wist ik eigenlijk nog niet zoveel over insulineresistentie. Ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS-klachten is insulineresistent. Ja precies, een behoorlijk hoog percentage. Ik leg je graag uit wat insulineresistentie inhoudt en wat je er zelf aan kunt doen om de klachten te verminderen en zelfs te laten verdwijnen.
ALTIJD TREK
Al zo lang dat ik me kan herinneren heb ik last van dips na het eten. Ik ben altijd slank geweest en kon eten wat ik wilde. Hierdoor lette ik niet op wat ik at, denk aan geraffineerde suikers en koolhydraten. Ik at vele malen op een dag, niet wetende dat ik hierdoor insulineresistentie opbouwde. Hierdoor was ik vaak erg moe. Tijdens mijn opleiding kwam ik er achter dat ik ongevoelig was geworden voor de insuline.
HOE WERKT INSULINE?
Bij een lichaam dat in balans is zorgt insuline ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Wanneer je geraffineerde suikers en koolhydraten eet, krijgen de eilandjes van Langerhans (in de alvleesklier) een seintje waardoor insuline aangemaakt wordt. Hoe meer suikers je lichaam te verwerken heeft, hoe meer van het hormoon insuline nodig is om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Hierdoor kan insulineresistentie ontstaan. Bij insulineresistentie reageren je lichaamscellen niet goed op insuline. Als de insulinereceptoren jaar in jaar uit een overvloed van insuline op zich afgevuurd krijgen, worden ze daar steeds ongevoeliger voor. De sleutel (hormoon) past als het ware steeds minder goed op het slot (receptor), omdat dit is gaan slijten. Zo wordt er steeds meer insuline aangemaakt om toch de belangrijkste suiker in de cellen te krijgen. Als er dan veel insuline aangemaakt is, wordt alle suiker ineens uit je bloed opgenomen in de cellen. Gevolg hiervan is dat er te weinig suiker in je bloed overblijft. Dat voelt alles behalve prettig.
WELKE SYMPTOMEN KUNNEN VOORKOMEN BIJ INSULINERESISTENTIE?
Een teveel aan insuline wordt door het lichaam als vet opgeslagen. Dit kan van invloed zijn op je gewicht;
- Slechte energiehuishouding. Glucose kan niet meer goed worden opgenomen in de cellen, omdat ze ongevoelig zijn geworden voor de insuline. Dit kan zorgen voor problemen met het aanmaken van energie in verschillende cellen
- Gewichtstoename bij het eten van koolhydraten Sterke drang naar zoetigheid/suikerverslaving Neerslachtigheid Prediabetes
WAT KUN JE ER ZELF AAN DOEN?
- Inname van suiker en koolhydraten beperken. Zorg voor zoveel mogelijk laag glycemische voeding. Hiervan zal je bloedsuikerspiegel niet zo snel en van stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van groenten (liefst minimaal 400 gram per dag), eieren, vis, schaal-en schelpdieren en gevogelte.
- Combineer suikers en koolhydraten met vet en/of eiwit. Wanneer je voeding eet met een hoge glycemische lading, is het belangrijk eiwitten en gezonde vetten toe te voegen.
- Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.
- Eet niet de hele dag door kleine maaltijden. Eet het liefst maximaal 3 goede verzadigde maaltijden en dan ongeveer 3 uur niks. Hierdoor geef je je lichaam goed de tijd om het te verteren en houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Er hoeft dan niet steeds weer opnieuw insuline aangemaakt te worden.
- Doe aan sport en beweeg voldoende. Vooral krachttraining is effectief in het verbeteren van de insulinegevoeligheid.
- Doe ontspanningsoefeningen en beperk stress.
LET OP DE "VERBORGEN" SUIKERS
Helaas zijn aan bijna alle voedingsmiddelen die door de voedingsmiddelenindustrie zijn bereik suiker toegevoegd. Zorg dat je de ingrediënten checkt als je boodschappen doet. Suiker wordt ook glucosestroop, glucose/fructosestroop, natuurlijk vruchtsuiker, maisstroop, gemodificeerd maiszetmeel en HFCS genoemd.
Een gezonde bloedsuikerspiegel is een belangrijke basis voor een goede gezondheid en gezond gewicht. Is jouw bloedsuikerspiegel stabiel? Dit artikel is geschreven door Anita de Haas.
Hoe meer suikers je lichaam te verwerken heeft, hoe meer van het hormoon insuline nodig is om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Hierdoor kan insulineresistentie ontstaan.