Online women's health magazine

Cyclus

De overgang. Zit jij er al in?

17 jan. om 06:30 door Inge Bader en Esther de Brouwer

De overgang start meestal rond 45 jaar, maar kan ook al veel eerder beginnen. In het begin zijn de klachten vaak zo divers, dat je ze misschien niet herkent als overgangsklachten. Hoe weet je nou of je in de overgang zit? Zit jij er al in?

Het begin van de overgang, iedere vrouw ervaart deze periode op een andere manier. De klachten zijn divers. Onderzoek heeft aangetoond dat 80% van de vrouwen klachten ervaart en 34% zulke heftige klachten heeft dat ze daardoor in het dagelijkse leven gehinderd worden. Veel vrouwen ervaren het als een kwetsbare en onzekere periode, door de heftige emoties die ze hebben en een lichaam dat verandert.

Wat is er met me aan de hand?

Het kan zijn dat je ineens merkt dat je dingen vergeet, of dat je sneller het overzicht verliest. Of dat je ineens woedend wordt omdat een vriendin een afspraak afzegt. In eerste instantie projecteer je het wellicht op de ander en ben je vooral boos. Maar na verloop van tijd shift de focus naar jezelf en vraag je je af wat er met je aan de hand is.

Twee fases.

De overgang heeft hormonaal gezien grofweg twee fases en de kenmerken verschillen sterk qua intensiteit per persoon. In de eerste fase, de peri-menopauze, daalt de progesteronspiegel, waardoor oestrogeen relatief gezien stijgt. We spreken in deze fase ook wel van oestrogeendominantie. Menstruaties zijn vaak pijnlijker en volgen sneller op elkaar. Je komt aan, hebt hoofdpijn, houdt vocht vast, je stemmingen wisselen en je slaapt vaak slecht. In de tweede fase, de post-menopauze, daalt ook de oestrogeenspiegel doordat de eierstokken niet meer werken. Dit is vaak de periode rond de menopauze; het onregelmatig worden en wegvallen van je menstruatie. In deze fase worden stemmingen mogelijk nog heftiger, je krijgt opvliegers, je kan last krijgen van nachtelijke zweetaanvallen, concentratieverlies, incontinentie en osteoporose (botafbraak). De eindperiode is vaak het zwaarst, maar houd vol, want de periode na de overgang wordt door veel vrouwen aangeduid als de meest gelukkige periode van hun leven.

Opvliegers, het uitblijven van je menstruatie en het aankomen in gewicht zijn bekende klachten die bij de overgang horen. Maar, hoe zit het met emoties, stress en concentratie. Waarom verandert dit en wat kun je eraan doen? Ik zet het voor je op een rijtje.

Wisselende stemmingen.

Dalend oestrogeen betekent ook een lagere activiteit van serotonine, het stofje dat ons blij maakt. Vrouwen in de overgang hebben wel drie keer zoveel last van depressieve gevoelens en worden ook vaker overvallen door angstgevoelens of onredelijke buien. Zorg voor voldoende daglicht en loop regelmatig hard, dit stimuleert de serotonine-aanmaak. Door meditatie en yoga en de suppletie female support te nemen kun je ook je stemmingswisselingen reguleren.

Slecht slapen en stress.

In de overgang daalt je cortisol. Hierdoor daalt je stresstolerantie en raakt je slaapcyclus verstoord. In de eerste fase van de overgang kan extra progesteron uitkomst bieden en in de tweede fase extra oestrogeen. Magnesiumsupplementen kunnen ook helpen tegen slapeloosheid en angstgevoelens. Voor een goede nachtrust is het verstandig om voor 23.00 naar bed te gaan. Slaap in een donkere en koele slaapkamer en vermijd computers & televisie in de 2 uur voordat je gaat slapen. Om rustig in slaap te vallen en niet te gaan piekeren kan je voordat je gaat slapen een bodyscan of yoga nidra doen. Je vindt heel veel bodyscan-meditaties op internet en je er bestaan ook fijne meditatie apps, zoals Inzicht Timer of Meditation Moments. Veel vrouwen ervaren vermoeidheid tijdens de overgang waardoor ze minder gemotiveerd zijn om te sporten. Hierdoor raken ze nog vermoeider. Door te blijven sporten kan de cyclus doorbroken worden.

Concentratieverlies.

Vrouwen in de overgang ervaren vaak een daling in cognitieve prestaties. De daling van oestrogeen en testosteron beïnvloeden de geheugen,- en concentratiefuncties en zorgen ervoor dat je alertheid en redenatievermogen daalt. Doe daarom maar één ding tegelijk en doe alles wat je doet met volle aandacht.

Libido.

Wanneer de laatste eitjes zich aandienen, ervaren sommige vrouwen een piek in hun verlangen naar seks. Vrouwen van begin en midden 40 voelen zich vaak flirteriger en voelen zich aangetrokken tot sterk genetisch materiaal. Aan het begin van de overgang blijft je testosteronspiegel constant, waardoor je libido ook goed blijft. Later in de overgang ervaren vrouwen soms een daling in libido, maar dit kan allerlei oorzaken hebben. Kinderen die uitputten, een relatie waar het nieuwe vanaf is, een slecht werkende schildklier of magnesiumtekort. Door een slechte doorbloeding en daling van collageen kan het zijn dat je vagina uitdroogt. Hiervoor zijn verschillende zalfjes bij de drogist verkrijgbaar, bijvoorbeeld op basis van kokosolie. Is je libido heel erg laag? Dan is de kans groot dat je testosteron te laag is. Blijf juist veel vrijen in deze periode, hierdoor houd je je libido op peil.

Trainen in een hot cabin.

Bij bbb health boutique train je in een hot cabin en train je op maat. Heel specifiek geef je aan hoe, waarom en wat je wil trainen. Zo kun je echt aan doelen werken, zoals shapen, minder rugpijn, meer flexibiliteit, meer kracht, etc. Daarnaast hebben we fijne tools voor overgangsklachten, word je gecoacht en krijg je voedingsadvies.

Nieuwsgierig naar het trainen in warmte?

Je bent welkom om te proberen of het sporten in warmte iets voor jou is. Een proefles is gratis en kun je online inplannen. Tijdens een proefles kun je onze professionele & vriendelijke aanpak ervaren.

Denk je na het lezen van dit artikel dat je in de overgang zit? No worries, je ziet dat je veel kunt doen om de klachten te verminderen en je goed te voelen tijdens de overgang.

Dit artikel is geschreven door Inge Bader en Esther de Brouwer.

Vrouwen in de overgang hebben wel drie keer zoveel last van depressieve gevoelens.

Deel dit artikel