In 4 stappen van heks naar engeltje tijdens de overgang.
13 jul. om 00:00 door Sandra van Leeuwen
Begin 2019 merkte ik een verandering in de periode voordat mijn menstruatie losbrak. Tot die tijd was ik gewend om me een dag of 2 me niet lekker te voelen. Tijdens die dagen vond ik mijn leven waardeloos, zat ik niet lekker in m'n vel. En nu, begonnen deze vervelende gedachtes al 5 (!) dagen voor mijn eerste menstruatiedag. Niet fijn voor mij en niet fijn voor mijn huisgenoten, die plotseling te stellen kregen met hysterische uitvallen en huilbuien.
Ik vond het niet alleen verwarrend dat dit gebeurde, ik was ook verdrietig omdat ik de controle over mezelf leek te zijn kwijtgeraakt en ik begon me af te vragen of ik misschien een burn-out had. De vrouw die ik dacht te zijn, was verdwenen en de vrouw die ervoor in de plaats was gekomen, was alles behalve welkom. Het was geen burn-out. Het was de overgang die me een heks maakte.
Gevoeliger voor kritiek.
In de overgang kun je gevoeliger worden voor kritiek. Je kunt gaan denken dat je het beste in je leven nu wel achter de rug is. Je hebt geen vat meer op je gedachten en wordt een speelbal van je eigen ‘drama’. Zo veranderde ik van positief denkend, geduldig en flexibel naar een vrouw waar ik, op z'n zachtst gezegd, een hekel aan had. Ik had een veel te kort lontje, was negatief en zag alleen nog maar beren op de weg.
Gelukkig kwam ik erachter dat de overgang de reden was voor mijn vervelende transformatie. Inmiddels ben ik, door goed naar de signalen van mijn lichaam te luisteren, weer in balans tijdens de overgang. Hoe? Door onderstaande tips dagelijks toe te passen.
Van heks naar engeltje tijdens de overgang in 4 stappen:
1. Trek je favoriete kleding aan.
Na een paar nachten of misschien zelfs wel wekenlang slecht slapen door de overgang kom je waarschijnlijk, net als ik, moeizaam je bed uit om de dag te beginnen. Je stralende lach is ver te zoeken, laat staan dat je zin hebt om jezelf mooi aan te kleden en je gezicht van een fijne mascara en mooie lippenstift te voorzien. Ik raad je aan om dit, ondanks je pittige weerstand, toch te doen. Mensen kijken en reageren anders op je als je er verzorgd en mooi uit ziet. En nog belangrijker, jij reageert zelf ook anders op wat je in de spiegel ziet. Als je jezelf ziet en daar blij van wordt, zul je merken dat je je ook van binnen mooier en beter gaat voelen.
2. Geef je grenzen aan.
Die flinke uitval of uitbarsting van emoties die er plotseling is, is niet het eerste signaal dat er over een grens is gegaan. Lang daarvoor is het vuurtje al aangestoken. De explosie die volgt is slechts een teken dat je de 3, 4 signalen van je hoofd en/ of lichaam die er wel degelijk waren, hebt genegeerd.
Noteer eens 2 situaties van de afgelopen week waar er een uitbarsting plaatsvond en ga stap voor stap terug in jouw gedachten. Waar heb je ja op gezegd, waar je eigenlijk nee wilde zeggen? Grote kans dat de kern van je uitbarsting ligt in het feit dat je iets gedaan hebt waar je niet volledig achter stond. Misschien had je geen zin, zorgde het voor stress, maar zei je toch ja om de lieve vrede te bewaren? Of omdat het van je verwacht werd? Pak de verantwoordelijkheid voor jouw leven, jouw gevoel en zeg eerder 'nee' als je voelt dat je niet wilt of wanneer het teveel is.
3. Zorg goed voor jezelf.
Wij, vrouwen, zijn er een kei in om goed voor anderen te zorgen. Op bezoek bij een vriendin met een pasgeboren baby? Kadootje mee voor de baby, bloemen voor de kersverse moeder! Of het kaartje dat je zomaar stuurt naar die vriendin die even moeilijk zit en die je graag wilt laten weten dat je aan haar denkt. Maar hoe goed zorg je voor jezelf? Grote kans dat dat je minder goed af gaat. Koop je weleens een kadootje voor jezelf? Er zijn vast veel argumenten om de mooie schoenen die je hebt gezien niet te bestellen. Te duur of het komt net even niet uit in verband met de overige uitgaven in die maand...herkenbaar?
Ook hier geldt; als je jezelf nooit eens trakteert of beloont, omdat je bv een project goed hebt afgesloten of een strakke deadline hebt gehaald, gaat zich dat vroeg of laat op een onprettige manier uiten.
Je hoeft het hier echt niet in grote dingen te zoeken. Ik koop bijvoorbeeld regelmatig een fijne badolie van een goed merk, die ik normaal voor een verjaardag van een vriendin zou kopen. Gewoon, om mezelf dat moment te gunnen en weer op te laden in een welverdiend warm bad.
4. Je kan gemist worden.
De overtuiging dat jij niet gemist kunt worden kan de deur uit. Je denkt misschien dat jij degene thuis bent die alles regelt, of degene op je werk bent waar ze niet zonder kunnen en dat alles misloopt als jij er niet bent om in te grijpen. Stop met die gedachte, het is namelijk niet waar.
Ja, als je nu het roer omgooit en niet meer proactief de boel regelt voor iedereen zal hier en daar iemand boos worden. Maar daarna? Dan pakt ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en houd jij tijd over voor die lekkere frisse wandeling buiten (of iets anders waar je jouw batterij weer mee oplaadt).
Stel jezelf de eerstvolgende keer dat je de neiging hebt om in te grijpen de volgende vraag:
Is dit echt mijn verantwoordelijkheid? Of kan ik het loslaten..? Een simpele vraag met vaak heel verhelderende antwoorden.
Door het toepassen van deze tips zul jij ook merken dat je beter in je vel komt te zitten, zodat je die overgang veel makkelijker de baas bent.
Dit artikel is geschreven door Sandra van Leeuwen.