Online women's health magazine

Lifestyle

Deze yogahouding boost je gezondheid.

08 feb. om 09:00 door Esther Schippers

Misschien denk je dat je je nek zult breken in de Hoofdstand. Ik kan je gerust stellen, dat gebeurt niet. Iedereen kan de Hoofdstand doen. En, wanneer je deze houding regelmatig doet biedt het veel gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij het doen van een omgekeerde houding zoals de Hoofdstand de hersenactiviteit met 14% toeneemt. Net als het concentratievermogen. Daarnaast vertraagt het ouderdomsproces (yey!). In deze blog leg ik je uit hoe dat precies in z’n werk gaat en wat het positieve effect van de Hoofdstand is.

De Hoofdstand is een houding voor gevorderden; omgekeerde houding met armondersteuning. In yogajargon heet deze houding “Salamba Shirshasana”. Shirshasana staat voor ‘hoofd’ en Salamba voor ‘ondersteuning door arm’. Vaak wordt deze houding enkel Shirshasana genoemd. Om het lichaam omhoog te brengen zijn met name de bil-, dij- arm- en buikspieren actief. Omvallen kan absoluut gebeuren in deze houding. Zorg daarom voor een zachte ondergrond wanneer je deze houding doet zodat je zacht valt, of een muur waar je tegenaan kunt rusten.

Het effect van de Hoofdstand.

De Hoofdstand heeft vele voordelen als je deze regelmatig doet. Doordat het lichaam omgekeerd is, verandert de bloeddruk in je hoofd, nek, schouders, aders, bloedvaten, longen en benen. De spieren en weefsels in het lichaam worden geactiveerd om in de houding te kunnen blijven. Dit heeft als effect dat er meer zuurstof richting met name het hoofd stroomt. Dat zorgt voor 14% meer hersenenactiviteit. Dit verbetert de focus en voorkomt depressies en angsten. Daarnaast heeft een omgekeerde houding een positief effect op het verouderingsproces van het lichaam. Het verbetert de algehele lichaamshouding en maakt met name de spieren sterker in de rug, schouders, armen en buik. De Hoofdstand heeft ook een positief effect op het immuunsysteem en versterkt op natuurlijke wijze de spijsvertering. Kortom een waslijst van gezondheidsvoordelen; allemaal in de Hoofdstand!

Zo doe je de Hoofdstand.

Om deze houding te doen is een goede voorbereiding belangrijk. Het is het beste om te starten vanuit de Kind Houding. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding, net zo lang totdat je lichaam helemaal ontspannen aanvoelt in de houding. Breng dan de handen op de mat en plaats de bovenkant het je hoofd op de mat. Het is belangrijk de handen goed te plaatsen in een hoek van 90 graden waarbij de vingers wijzen richting het gezicht en de vingers gespreid zijn voor meer grip. Strek dan rustig je benen uit en plaats je tenen in de mat. Wanneer je dit doet, zal er automatisch meer meer druk op je hoofd en nek komen. Geef je zelf een aantal ademhalingen de tijd om aan dit gevoel te wennen. Wanneer je er klaar voor bent, breng je één voor één je knieën richting de borst en komen je voeten van de grond. Blijf even in deze houding. Controleer ondertussen je ademhaling en strek dan pas op het gemak je benen uit. Span de buik- en bilspieren aan zodat je stabieler kunt staan.

Alternatieven

Wanneer je core (nog) minder sterk is, kan het lastig zijn om je knieën richting je borst te brengen. Als alternatief kun je de knieën eerst één voor één op je onderarmen laten rusten. Linkerknie op linker onderarm, rechterknie op recht onderarm. Pas wanneer het stabiel voelt en je de ademhaling onder controle hebt, strek je eerst één been uit en dan rustig het volgende been. Wanneer de Kind Houding niet prettig voelt om te doen, is een alternatief een aantal koprollen te maken voordat je de Hoofdstand doet.

Het allerbelangrijkste in de Hoofdstand is doen wat goed voelt voor jouw lichaam. Luister naar je lijf. Niks moet en alles mag. Respecteer de grenzen die je lichaam aangeeft en ga er niet overheen. Wanneer je regelmatig oefent zul je zien dat het steeds makkelijker gaat.

Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.

Respecteer de grenzen die je lichaam aangeeft en ga er niet overheen.

Deel dit artikel