Online women's health magazine

Lifestyle

6 tips voor een groener beautyritueel.

04 jun. om 06:30 door Marije Dijkstra

Wist jij dat de beauty-industrie, op de auto-industrie na, de allergrootste industrie ter wereld is? Dat betekent dat het maken van je make-up en verzorgingsproducten voor heel veel milieuvervuiling zorgt.

Kijk vandaag eens naar je eigen verzorgingsritueel. En zeg eens eerlijk... heb je al die potjes, flesjes en poedertjes die in je badkamerkast staan echt nodig? En, heb je bij iedere jurk echt een andere kleur nagellak nodig..?

Het is, echt, heel makkelijk om je beautyritueel een beetje groener te maken. Zeven jaar geleden ben ik hier zelf mee begonnen en soms was dat een flinke zoektocht. Maar, inmiddels kan ik veel tips met je delen. In dit artikel deel ik 6 tips om je beautyritueel een beetje groener te maken.

1. LET OP KEURMERKEN.

Mensen worden steeds bewuster van de stoffen die ze op hun huid smeren. Dat hebben de marketing managers van de beauty-industrie natuurlijk ook wel door. Je leest op je producten daarom vaak: natuurlijk, all natural, organic, chemical free, toxic-free, dermatologisch getest etc. Maar, als jij leert om de ingrediëntenlijst van de producten te lezen zul je al snel ontdekken dat deze claims niet waar zijn.

Wanneer een product voor slechts 10% uit natuurlijke ingrediënten bestaat mag het al een natuurlijk product genoemd worden. Dit betekent dat elke producent vrij is om de de claim ‘natuurlijk’ op de verpakking te zetten, zelfs als dit niet klopt met de inhoud. Dit wordt ook wel ‘greenwashing’ genoemd, wat inhoudt dat een product een ‘groen’ en gezond imago aangemeten krijgt, zonder dat dit daadwerkelijk zo is. Het is daarom belangrijk dat je let op keurmerken. Natuurcosmetica, écht natuurlijk, is goed te herkennen aan bepaalde keurmerken. Er zijn in Europa diverse instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Al deze keurmerken hebben hun eigen keurmerk-logo die producten alleen maar mogen voeren als ze aan eisen voldoen. Deze richtlijnen worden streng gecontroleerd. Kortom, een product met een biologisch keurmerk voor cosmetica is de beste garantie dat je een product in handen hebt waar jij, de mensen om je heen en de aarde blij van worden. De belangrijkste keurmerken kun je terug vinden in de blogpost op mijn website.

2. geen plastic meer.

Plastic is not that fantastic! Helaas komen we steeds meer achter de pijnlijke waarheid over de invloed van plastic op het milieu, de aarde en op onszelf. De beauty-industrie maakt gretig gebruik van plastic, omdat het een goedkoop materiaal is. Wist je dat er jaarlijks meer dan twee miljard plastic tandenborstels op de vuilstort belanden? En dat zijn alleen nog maar tandenborstels… Reken maar eens uit hoeveel lege plastic douche & shampoo verpakkingen er dan wel niet terecht komen op die als maar groeiende vuilnishoop.

Het beste alternatief is daarom om een verpakkingsvrij product aan te schaffen. Dat is pas zero-waste! Er komen gelukkig steeds meer producten op de markt die helemaal verpakkingsvrij zijn. Haarzeep, zeep, en douchegel zijn hier goede voorbeelden van. Ik gebruik zelf sinds een paar jaar geen douchegel meer in een plastic verpakking. Call me old fashion, maar ik ben weer terug gegaan naar een gewoon stuk zeep. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar merken die milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken zoals glas, aluminium of pet-flessen ( pet-flessen zijn volledig recyclebaar en bevatten géén Bisphenol A (BPA), noch ftalaten). Deze worden bijvoorbeeld gebruikt door o.a Weleda, Dr.Hauschka en Lush.

En, heb je weleens van microbeads gehoord? Grote kans dat er microbeads in je scrub, tandpasta of gezichtszeep zit. microbeads zijn namelijk kleine stukjes plastic die veel gebruikt worden in cosmetica. Veel mensen zullen deze stoffen niet herkennen op de ingrediëntenlijsten, maar ze zijn erg schadelijk voor het milieu. Ze komen namelijk in het riool terecht en door hun grootte kunnen ze niet uit het water gefilterd worden, waardoor ze in het milieu terechtkomen. Hier worden ze vervolgens opgegeten door dieren waarvoor deze deeltjes schadelijk kunnen zijn. Wanneer je ingrediënten op de lijst ziet staan zoals polyethyleen (PE), polystyreen (PS) polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET) of polymethylmethacrylaat (PMMA) dan weet je dat er plastic in zit en dat je het product beter niet kunt aanschaffen.

3. DIY.

Met slechts een paar ingrediënten kun jij al je eigen verzorgingsproducten maken. Meestal hoef je er de deur niet eens de deur voor uit en staan de ingrediënten al in je keukenkastje. Ik maak bijvoorbeeld 1 keer per maand een lekkere koffiescrub voor mijn lichaam. Met pure ingrediënten zoals olijfolie, suiker en wat koffiedik ( het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie). Zo heb ik in een paar minuten al een verzorgingsproduct gemaakt. Natuurlijke ingrediënten, milieuvriendelijk, verpakkingsvrij, zero-waste, en ook nog eens super goed voor mijn huid. En 100 % groen, zo makkelijk is dat dus. Voor meer DIY-inspiratie kun je een kijkje nemen onder het kopje DIY op mijn blog. Daarnaast zijn er ook leuke boeken geschreven over hoe je je eigen cosmetica kunt maken. 'Natuurlijk mooi' en 'Natuurlijke Cosmetica' zijn hier goede voorbeelden van.

4. Koop in bulk.

Producten zoals shampoo, conditioner en douchegel kun je in bulk kopen. Je bewaart dan de lege verpakking en vult deze bij uit je bulk. Een product in bulk kopen is misschien een grote investering en ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Maar uiteindelijk bespaar je wel veel geld (want, kopen in bulk is uiteindelijk veel goedkoper) en heel veel plastic flessen! Op dit moment koop ik nog geen shampoo in bulk maar ik ben wel van plan om hier binnenkort mee te starten (dus heb jij nog goede bulk tips laat het me dan vooral even weten!). Je kunt voor natuurlijke bulk producten o.a terecht bij Big Green Smile.

5. LESS IS MORE.

Mijn motto. Hoe minder hoe beter. Vroeger had ik wel 20 flesjes nagellak in de kast staan. Terwijl ik van die 20 flesjes maar drie kleuren daadwerkelijk gebruikte. Belachelijk natuurlijk, want al die flesjes gooi je uiteindelijk weg als ze uitgedroogd zijn. Duik eens in je kast en kijk eens goed of je al die producten echt nodig hebt. Maak de producten die je nu nog hebt op, of geef ze weg. Begin met een schone lei en kies verstandig, koop minder. Zo heb ik bijvoorbeeld geïnvesteerd in goede nagellak van het merk ZOYA. Deze nagellak is iets duurder, maar het is wel een veilige keuze (zonder vervelende hormoonverstorende stoffen!). Ik heb gekozen voor de drie kleuren die ik het meest gebruik; rood, roze en doorzichtig. Investeer in een aantal goede basics.

6. multi-purpose.

Last but not least; Sommige producten kun je heel goed gebruiken voor meerdere doeleinden. Zo kun je je lippenstift bijvoorbeeld ook als blush gebruiken. De Skin Food van Weleda kun je niet alleen als handcrème gebruiken, maar ook als highlighter voor je make-up. Wanneer je kiest voor producten die multifunctioneel zijn, hoef je uiteindelijk ook minder te kopen. Handig!

Ben jij al bewust bezig om je beautyritueel duurzamer te maken? Heb je tips die je wilt delen? Laat ze dan hieronder achter in een comment, ik ben heel benieuwd.

Dit artikel is geschreven door Marije Dijkstra.

Wanneer een product voor slechts 10% uit natuurlijke ingrediënten bestaat mag het al een natuurlijk product genoemd worden.

Deel dit artikel