Online women's health magazine

Lifestyle

De invloed van straling op je gezondheid.

20 nov. om 07:00 door Merel van der Velden

WIFI, 4G, bluetooth, dect... er is geen ontkomen aan, we staan allemaal bloot aan straling. Het is direct van invloed op je parasympathicus en de pijnappelklier in je hersenen. Ze maken hormonen en verschillende stofjes aan die ervoor zorgen dat je kunt concentreren, dat je goed kunt slapen en kunt focussen. In dit artikel leg ik je uit wat straling doet met je gezondheid.

Iedere wifirouter in huis waarmee je internet thuis hebt, iedere versterker en 3G-, 4G- en 5G-zendmast geeft straling af die je naar je lichaam haalt als je een apparaat gebruikt dat is aangesloten op de router, of het 4G-netwerk. Hoe blij we ook zijn met het wereldwijde web en altijd online kunnen zijn.. dat is helaas niet zonder gevolgen.

Wist je bijvoorbeeld dat WIFI vroeger, in de oorlog, werd gebruikt om via subtiele golven de vijand langzaam onschadelijk te maken..? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf in 2011 al aan dat mobiele netwerken onvruchtbaarheid, DNA-schade en zelfs kanker kunnen veroorzaken.

Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de hoeveelheid straling te beperken en jezelf (en je kinderen) te beschermen. Ik geef je een aantal tips.

Tips om straling van WiFi, 4/5G en Dect te beperken.
  1. Gebruik geen babyfoon. Babyfoons geven de meeste straling af en je baby heeft nog open fontanellen (hersenhelften), waardoor deze straling maximaal binnenkomt. De hersenen van je kindje zijn nog zo volop in ontwikkeling dat een babyfoon nu geen goed idee is.
  2. Zet je wifirouter in de avond uit en zet je telefoon in vliegtuigstand als je gaat slapen. Op deze manier kan je lichaam de DNA-schade die overdag is ontstaan herstellen.
  3. Schakel bluetooth op je telefoon uit als je er geen gebruik van maakt. Het staat standaard op 'aan' en dat is meestal echt niet nodig.
  4. Gebruik mobiele data alleen als het nodig is. Als je telefoon op je bureau ligt, of in je tas zit, connect deze nog steeds met een zendmast in de buurt.
  5. Gebruik oordopjes. Door je telefoon tenminste 10 cm van je hoofd vandaan te houden als je belt beperk je de schade van straling in je hersenen. Gebruik oordopjes mét snoer. De trendy oordopjes zonder snoer zijn niet ok voor je gezondheid.
  6. Leg je telefoon een armlengte van je vandaan.
  7. Voor je man: draag je telefoon NIET in je broekzak. Straling zo dicht bij je geslachtsdelen is niet bevorderlijk voor je zaad.
  8. De hersenen en cellen van kinderen zijn nog veel gevoeliger voor straling. Houd ze liever uit de buurt van je mobiele telefoon. Let hier ook op als je zwanger bent; houdt de telefoon uit de buurt van je buik.

Met een paar kleine aanpassingen kun je op een gezonde manier gebruik maken van het world wide web, zonder de negatieve gevolgen van straling op je hersenen. Veel beter :).

Dit artikel is geschreven door Merel van der Velden.



Straling van 4/5G en WiFi brengt schade toe aan je hersenen.

Deel dit artikel