Online women's health magazine

Lifestyle

Yoga: 7 tips om gemotiveerd te blijven.

12 apr. om 06:00 door Esther Schippers

Je hebt jezelf een doel gesteld; regelmatig yoga doen en dat nu écht volhouden. Vol goede moed ga je van start en toch...haak je na een tijdje weer af. Het gebeurt ons allemaal; motivatie is grillig en soms ver te zoeken. Het is lastig om yoga dan vol te houden. In dit blog lees je over motivatie en wat je kunt doen om gemotiveerd te blijven. Dan haal je dat doel deze keer wel :).

Wikipedia meldt dit over motivatie: Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Het is een mix van aangeboren eigenschappen, cultuur en omgeving. Motivatie zorgt ervoor dat je in beweging komt en gaat handelen. De talloze verleidingen uit je omgeving maken het een uitdaging om gemotiveerd te blijven. Totdat je daar anders over gaat denken...

Reset your mind

Om je doelen te bereiken werkt het heel goed om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer je een dieet volgt en de supermarkt spontaan stopt met de verkoop van chips, koekjes en snoep. Of, dat de regen stopt en de zon direct gaat schijnen als jij wilt gaan hardlopen. Weg verleiding om toch snelle suikers te kopen, of op de bank te ploffen in plaats van te gaan rennen. Maar helaas, dat gaat niet gebeuren. Externe factoren zullen nooit zomaar verdwijnen en de weg vrijmaken, zodat jij jouw doelen zonder enige verleiding, drempel of tegenslag kunt bereiken. Door je dit te realiseren, voorkom je teleurstellingen en daarmee ben je al 1 stap dichter bij je doel.

Focus

Het bereiken van je doelen is niet altijd makkelijk. Maar, door te benadrukken dat het moeilijk is, maak je het in werkelijkheid nog moeilijker. Door aan het woord ‘moeilijk’ te denken vloeit je motivatie (en daarmee je energie) zo weg. De woorden die je kiest hebben veel invloed op je gedachten. De gedachten die overheersen in je hoofd bepalen je gedrag. Nu hoef je jezelf niet voor de gek te houden door te zeggen dat het ineens allemaal makkelijk is, want dat werkt ook niet. Wat wel werkt is de focus verplaatsen van “Ik vind het moeilijk” naar “Ik doe dit, omdat het mij dichterbij mijn doel brengt”. Het is simpel en heel effectief om zo te gaan denken. Het is op deze manier makkelijker om met verleidingen om te gaan en je krijgt echt plezier in wat je doet. En, meer plezier = meer resultaat en 2 stappen dichterbij je doel.

Ik geef je zeven tips om je te helpen gemotiveerd en positief te blijven.

  1. Kies een doel dat de moeite waard is om helemaal voor te gaan.
    Ieder doel dat jij de moeite waard vindt, geeft je positieve energie. Als het doel je niet genoeg inspireert, ga je het niet realiseren. Motivatie en positief denken gaan als vanzelf op het moment dat je iets hebt om naar uit te kijken. Dus; kies een doel waar je echt enthousiast van wordt en formuleer dat duidelijk.

  2. Focus op dat wat goed gaat.
    Wanneer je merkt dat je motivatie wegebt, stel jezelf dan de volgende vraag: “Wat is er wél goed?” Bijna elke situatie heeft een voordeel. Als je dat voordeel kunt zien zal het je helpen om gemotiveerd te blijven. Ja, het is een kunst om in alles iets positiefs te zien, maar met een beetje training kun jij het ook. Hoe vaker je jezelf deze vraag stelt, hoe makkelijker het wordt en hoe positiever je bent, hoe makkelijker het is om gemotiveerd te blijven.

  3. Vier je successen.
    Hoe klein dat succes ook is, vier het! Het is tenslotte weer een stap(je) in de goede richting. Overlaad jezelf met complimenten, of koop iets leuks voor jezelf. Jij hebt dit gepresteerd en dat is het vieren waard.

  4. Support.
    Vraag anderen om hulp als het even niet zo goed gaat. Daar is niks mis mee. Klaag niet, maar geef aan dat je even niet zo gemotiveerd bent. Vraag de ander wat je goed doet. Luister naar de ander, want dat zal je een fijn gevoel geven waardoor die motivatiedip zo weer verdwenen is.

  5. Kleine, overzichtelijke, stappen.
    Grote stappen, snel thuis, bestaat niet wanneer het gaat om doelen realiseren. Het is bovendien funest voor je motivatie. Als je een marathon wilt lopen, zal je moeten trainen en langzaam moeten opbouwen; eerst hardlopen tot de hoek van de straat, dan een paar kilometer en dat vervolgens opbouwen. Hetzelfde principe geldt voor het realiseren van je doelen: zet overzichtelijke stappen vooruit, zodat je motivatie blijft. Eén stap vooruit, ís een stap vooruit!
  6. Voorkom doemdenken.
    Soms zit het even tegen en komt er een negatieve gedachte voorbij. Kan gebeuren, niks mis mee. Maar, blijf er niet in hangen. Wanneer je meegaat in wat niet werkt, kan of lukt, stapelen de problemen zich op en verdwijnt je motivatie. Wanneer je zo'n moment hebt, leid je gedachtes dan af door een wandeling te maken, naar muziek te luisteren of te dansen. Focus je daarna op wat wel lukt.

  7. Laad jezelf op.
    Het hebben van motivatie en dat vasthouden kost energie. Hoe minder energie je hebt, hoe minder gemotiveerd je zult zijn. Voorkom daarom dat je energievoorraad leegloopt en neem de tijd om leuke dingen te doen: een goed gesprek, sporten, je favoriete gerecht eten, enz. Dingen doen die je leuk vindt, geven je energie en zorgen ervoor dat je motivatiemotor op volle toeren kan blijven draaien.
Motivatie Boost

Heb je een mega dip-dag en is je motivatie ver te zoeken? I'm here to the rescue. Bekijk de video hieronder “Yoga For More Motivation” en gun jezelf een motivatie boost met deze yogaoefeningen!

Motivatie-boost yogaoefeningen van Esther Schippers.

Met deze tips en mijn motivatieboost lukt het je zeker om gemotiveerd te blijven en yoga te blijven doen of je andere doelen te behalen.

Korting op mijn online yogalessen!

Ik geef mijn yogalessen online. Thuis, in je eigen kloffie, op een moment dat het jou uitkomt, kun je deelnemen aan mijn yogalessen.
Wil je eens ervaren hoe dat in zijn werk gaat? Of het iets voor jou is? Of, ben je op zoek naar nog meer motivatie om yoga te doen? ;) Met de code "WeArePinkYoga" ontvang je 20% korting op een live online yogales naar keuze. De code is geldig t/m 31 mei 2019 en kun je invullen op mijn website.

Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.





Focus op dat wat goed gaat.

Deel dit artikel