Online women's health magazine

Mindset

Hypnose als therapie.

12 jul. om 19:00 door Miranda Meiners

Waar denk jij aan bij hypnose? Aan Rasti Rostelli die mensen onder hypnose de raarste dingen liet doen? Of... een effectieve vorm van therapie? Er bestaan nog steeds veel misverstanden over hypnotherapie. Zo zijn veel mensen bang om de controle te verliezen tijdens een sessie. En toch, is hypnose in opmars. Het werkt bij tal van lichamelijke en geestelijke klachten namelijk heel snel en direct. Het is tijd om die misverstanden voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen.

Hoe werkt hypnose?

Je bent vaker onder hypnose dan je denkt. Als je dagdroomt, of misschien opgaat in die ene speciale film of dat boek… Je brein is verdeeld in 2 delen; het bewuste (cognitieve naar buiten gerichte ratio-brein) en dat ligt als een soort enveloppe om het onbewuste (emotionele) brein heen. 90% van wat je dagelijks denkt komt vanuit ons onbewuste brein en slechts 10% vanuit je bewuste brein. Het kleinste deel (10%) stuurt de 90% aan. En, die 10% is altijd negatief:

Ik kan het niet.
Ik ben niet goed genoeg.
Ik ben te dik.
Ik ben lui.
Ik moet altijd bezig zijn.
En ga zo maar door...

Je snapt het al; dat is doodvermoeiend! Deze negatieve gedachten gaan naar je onderbewuste brein (90%) en pakt daar je negatieve emoties en gedrag op.

Naar de bron van het probleem.

Bij hypnose is het juist dát deel (90%) van de hersenen dat geactiveerd wordt. Je gaat daardoor direct naar de bron van het probleem. Hypnose is een trance, waardoor ons bewuste deel even aan de kant wordt gezet. Je bent direct in contact met je onderbewustzijn. Bij hypnose wordt er gebruik gemaakt van het zelfherstellend vermogen van je lichaam.

Het begint al in de baarmoeder.

Je aangeleerde gedrag vormt zich al in de baarmoeder. Hoe reageert jouw moeder of vader op jou als baby? Is het een traumatische bevalling geweest? Wat opvalt bij couveusekindjes is dat ze vaak relatieproblemen hebben. Ze leven in hun eigen wereld of hebben juist extreem behoefte aan aandacht. Onder hypnose ga je dan terug naar de oorzaak van het probleem: de couveuse.’

Het onderbewuste blijft zich sterk ontwikkelen tot aan jouw eerste vijf levensjaren. Waarschijnlijk kun je je nu nog wel dingen herinneren van toen je negen of tien jaar oud was, maar niets meer van toen je jonger was dan vijf jaar. Onder hypnose ga je juist terug naar die eerste vijf jaar van je leven.

Het gezin waarin je bent opgegroeid speelt de belangrijkste rol in de beginjaren van je leven. Stel dat je een angst voor honden hebt. Maar, je hebt nooit een vervelende ervaring gehad met een hond. Hoe kan het dan dat je toch angst voor honden ervaart? Dat zou bijvoorbeeld kunnen komen doordat jouw moeder bang was voor honden. Iedere keer als er een hond blafte naar je moeder (toen jij in de baarmoeder zat) ervaarde je moeder angst. Die angst heb jij als baby ook gevoeld en overgenomen. Een baby krijgt tenslotte alles mee, ook in de baarmoeder.

Kreeg jij als kind vaak te horen: “Niet zeuren, doorzetten en beter je best doen”? De boodschap die je dan eigenlijk krijgt is: je voldoet niet aan de maatstaven van je ouders. Je bent niet goed genoeg. Gedrag: perfectionisme (goed is niet goed genoeg) is geboren!

Stadia van hypnose.

Er zijn zes verschillende stadia van hypnose. In stadium 1 zit je zelf al heel vaak. Denk maar aan dagdromen. Zit je in stadium 6, dan kun je geopereerd worden zonder narcose. Veel mensen denken dat hypnose eng is, maar dat is het helemaal niet. Je blijft tijdens de hele sessie volledig in controle en geniet van een heerlijke ontspanning; mentaal en geestelijk. Je hoeft niet te praten. Het werkt ongelooflijk snel en doeltreffend.

Medische hypnose is geen showhypnose.

Ik begon mijn praktijk in 2015, als stress,- en burnout-coach. Ik merkte dat coaching geweldig is om de (veelal) vrouwen die bij me kwamen te helpen om meer uit hun leven te halen. Ondanks succesvolle behandelingen, miste ik diepgang in mijn werk als coach. Hypnotherapie bracht daar verandering in. Ook merk ik dat de methode veel effectiever is en blijvende resultaten oplevert. Het slagingspercentage in mijn praktijk voor alleen al hypnose is 94%. Je hoeft tijdens een sessie niet bang te zijn dat je de controle verliest en dingen doet die je normaal nooit zou doen. Het is niet mogelijk om jouw onderbewuste brein iets te laten doen wat jij niet wilt. Jij beslist dus altijd zélf wat je wilt. Medische hypnose is geen ‘showhypnose’ à la Rasti Rostelli. ;).

Dit artikel is geschreven door Miranda Meiners.

Kreeg jij als kind vaak te horen: “Niet zeuren, doorzetten en beter je best doen”? Perfectionisme is al snel het resultaat.

Deel dit artikel