Online women's health magazine

Voeding

December = survivalmaand.

19 dec. om 09:00 door Martine Trouw - Willems

​Elke vrijdagochtend plaats ik een filmpje op mijn Facebook-pagina. Die filmpjes zien er over het algemeen, al zeg ik het zelf, best vrolijk uit. Totdat ik die van afgelopen vrijdag terug keek. Ik vertelde daarin dat december voor mij een survivalmaand is. Al dat lekkers in de winkels… Waar ik normaal fris en fruitig aan het vertellen ben over allerlei onderwerpen, werd ik van dit onderwerp duidelijk niet heel vrolijk.

De pepernoten met een dikke laag witte chocolade van de natuurwinkel zijn elk jaar weer een uitdaging (mijn kinderen merken hier overigens niet zo veel van, want de zak is al leeg voordat ze met hun ogen kunnen knipperen). En die overheerlijke, zoete schuimpjes die je in de boom kunt hangen… ik koop ze bij voorbaat al niet (als de hond ze niet uit de boom pikt, eet ik ze zelf a-lle-maal op). Voorgaande jaren lagen er bij de Albert Heijn van die witte slagroomtruffels, heerlijk! Ik heb ze dit jaar, godzijdank, nog niet gezien.

Sommige mensen kunnen prima een dag zonder eten. Ik niet. Ik kan gerust de hele dag dooreten. Het schijnt dat het voor het overleven van de mensheid belangrijk is dat er zowel mensen zijn die makkelijk zonder eten kunnen en dat er mensen zijn die maar blijven eten. Ik hoor bij de laatste groep. Maar, toch survival ik me door deze maand heen. Hoe ik dat doe deel ik, ter inspiratie, graag met je.

Kruidenthee

Ik drink kruidenthee, grote mokken thee, de hele dag door! Daardoor zit ik zo vol, dat ik (meestal) geen trek meer heb om te eten. (Die enorme bekers drink ik trouwens niet 20 minuten voor, tijdens en 20 minuten na mijn maaltijd.)

Drie maaltijden per dag

Ik zorg dat ik 3 volwaardige maaltijden eet per dag, met plantaardige vezels (als in groente en fruit), gezonde vetten (avocado, olijfolie, noten, zaden) en voldoende eiwitten (vis, kip, eieren). Met name vetten en eiwitten zorgen ervoor dat ik verzadigd ben na mijn maaltijd en dus niet na een uur alweer wil snoepen.

Strenge regels

Ik heb de neiging om vanaf 4 uur te gaan snaaien. Dan begin ik met een stukje fruit, misschien wat noten. Maar tijdens het koken om een uur of 5 gaat dat over in een stukje kaas en al het andere wat binnen hand bereik ligt. Ik heb nu met mijzelf afgesproken dat ik best dat stukje kaas mag eten, maar wel pas vanaf 5 uur. Tussen mijn lunch en 5 uur eet ik niks. Geen fruit, geen tussendoortjes. Ik geef mijn maag rust om de boel op te ruimen voordat de volgende maaltijd er weer verwerkt moet worden.

Niet meer eten in de avond

En last but not least, na het avondeten eet ik niets meer. Op die manier geef ik wederom mijn maag rust en bovendien mijn lichaam de gelegenheid om al het eten op te nemen en te verteren.

En voordat dit nu weer een heel erg depri, streng stukje wordt: Ik geniet ook van alle lekkere dingen die er zijn! Maar houd balans door de tips hierboven, door te blijven bewegen/sporten en rust te nemen tussen alle activiteiten door. En… vooral heel erg te genieten van de gezellige sfeer van in decembermaand!

Tips?

Heb jij ook moeite om december-verleidingen te weerstaan? Om je staande te houden in de overvloed van december? En, heb jij iets ontdekt waardoor het voor jou makkelijker wordt om niet dicht te groeien deze maand? Deel die supertip dan alsjeblieft hieronder in de reacties!

Hele fijne feestdagen!

Dit artikel is geschreven door Martine Trouw - Willems.

Sommige mensen kunnen prima een dag zonder eten. Ik niet.

Deel dit artikel