Online women's health magazine

Voeding

Ik moet eten! Wat zeggen jouw cravings?

08 jul. om 14:15 door Romana Switzer

Oh wat kom ik dat toch vaak tegen, vrouwen die last hebben van cravings! De een in zoet, de ander in zout en soms zelfs heel specifiek. Zo ken ik verhalen van mensen die peterselie moeten eten en kan ik zelf echt de drang hebben naar kippenlever!

Zo vreemd, vroeger lustte ik kippenlever niet. En nu, sinds anderhalf jaar, eet ik het regelmatig. In lever zit veel vitamine A; het is goed mogelijk dat mijn lichaam een signaal afgeeft om die specifieke voedingsstof aan te vullen!

Maar hoe zit dit dat dan met jouw cravings? Hier een handig rijtje om op terug te vallen als je zo'n craving voelt opkomen. Met een alternatief om te eten, in plaats van toe te geven aan die meestal ongezonde craving!

Zin in zoet of trek in zout? Dit wil je lichaam je vertellen.

  1. Heb jij trek in zout? Het kan goed zijn dat je silicium en chloride tekort komt. Eet vette vis, noten en zaden.
  2. Heb jij meer zoete trek? Je zou chroom, zwavel, fosfor of tryptofaan te kort kunnen hebben. Eet vers fruit, noten, pitten en zaden, spinazie, boerenkool, kool, zoete aardappel met schil, kip en kalkoen.
  3. Is jouw trek meer gericht op vette snacks? Je kunt een calciumtekort hebben. Eet meer gezonde vetten zoals avocado, noten, kokosolie, vette vis en denk ook aan groene (blad)groentes zoals spinazie, boerenkool, broccoli.
  4. Ben jij dol op chocolade en kun je dit maar niet weerstaan? Je zou een magnesiumtekort kunnen hebben. Eet vaker pitten, noten, zaden en groene bladgroentes.
  5. Kun je niet zonder koffie? Misschien mis jij ijzer, zout en silicium. Eet lever, eieren, vis, ui, knoflook, zeewier en spinazie.
  6. Vind jij brood echt onweerstaanbaar? Wellicht krijg je te weinig proteïne binnen. Vul je proteïne aan met vlees, vis, kip, eieren, peulvruchten, bonen met rijst en groente.
  7. Ben jij niet weg te slaan van kaas? Calcium could do the trick! Eet meer noten, zaden en pitten, groene bladgroentes en vette vis.
Verslaafd aan exorfines?

Als laatste aanvulling; misschien ben je wel een tikkeltje verslaafd aan sommige voedingsmiddelen, door de exorfines die hierin zitten. Exorfines zijn een soort opiaat-achtige stoffen met een morfine-achtige werking. Ze verlagen de gevoeligheid van dopamine, insuline en endorfine. Ze zijn erg verslavend, je wilt er steeds méér van en zorgen ook voor cravings. Exorfines komen voor in soja, gluten, zuivel en suikers! Kijk eens wat er met je lichaam gebeurt wanneer je deze voedingsmiddelen minder binnen krijgt. Geloof me, er zal een wereld voor je opengaan :).

Dit artikel is geschreven door Romana Switzer.

Is jouw trek meer gericht op vette snacks? Je kunt een calciumtekort hebben.

Deel dit artikel