Blog
Categorieën
Monnikspeper om je hormonen in balans te brengen.
Monnikspeper is de Nederlandse naam voor de plant Vitex Agnus Castus. Het werd vroeger ingezet als libidoverlagend middel bij monniken en dankt zijn naam aan dit gebruik. De bessen hebben veel gezondheidsvoordelen en werken met name goed om de vrouwelijke hormoonbalans te herstellen. In dit artikel vertel ik je over dit kruid en hoe het je helpt om je hormonen in balans te brengen.
Zo maak je meer feelgood-hormonen aan.
Eet je weleens om je beter te voelen? Koekjes, snoep, een zak chips zodat je heel even vergeet dat je niet zo lekker in je vel zit? Je kunt je feelgood-hormoon dopamine ook op een andere, gezonde, manier boosten.
De vijf nadelen van stresshormoon cortisol.
Alle-ballen-in-de-lucht-stress, werkstress, relatiestress, volle-agenda-stress, financiële stress, kerststress... Als je stress hebt maak je het stresshormoon cortisol aan. Cortisol heeft goede eigenschappen, maar kan ook vervelende klachten geven. In dit artikel lees je over de 5 bekende nadelen van stresshormoon cortisol.
Je kunt je hormonale problemen zélf oplossen!
Er zijn zoveel vrouwen die worstelen met hormonale klachten. Oestrogeendominantie, insulineresistentie, PCOS. Het zijn slechts drie voorbeelden van problemen die ik ontzettend veel om me heen zie. Soms al hele bij jonge meiden en eerlijk; daar schrik ik van. Ons vrouwenlichaam is zo mooi gemaakt en het werkt zo ingenieus. Maar door allerlei factoren, waar we vaak zelf een rol in spelen, wordt onze hormonale balans compleet verstoord. En dat levert een heel scala aan vervelende klachten op.
Van slaap en de pil tot ftalaten; hormoonverstoorders.
Je hormonen zijn heel belangrijk voor je gezondheid, maar ze kunnen je ook behoorlijk in de weg zitten. Pijnlijke menstruaties, onregelmatige menstruaties, acné en stemmingswisselingen zijn symptomen van een hormonale disbalans die we allemaal wel kennen.
Treat first what kills first: stress!
Toen ik nog als verpleegkundige in het ziekenhuis werkte maakte ik vaak mee dat een patiënt instabiel was. We handelden dan volgens een bepaald protocol, de ABCDE-methode. De A staat voor Airway, B voor Breathing, C voor Circulation, etc. Daarbij geldt: treat first what kills first. Oftewel, behandel eerst dat wat het eerst dodelijk is. Airway eerst, want een open luchtweg is essentieel. Daarna breathing; hoe ademt een patiënt en krijgt hij voldoende zuurstof binnen?
45 oxytocine-boosters om lekker in je vel te zitten.
Ik kan er niet zonder, geen dag. Ik doe er alles aan om er steeds meer van binnen te krijgen en het voelt alsof ik nooit genoeg heb, omdat het ook zo snel weer verdwijnt. maar het voelt alsof ik nooit genoeg heb. Juist omdat het effect zo snel verdwijnt. Ik ben verslaafd. Ik ben een oxytocine junkie.
Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 3: oestrogeendominantie
Oestrogeen… wát? In deze blog ga ik je alles uitleggen over oestrogeendominantie en de relatie met je lovehandles. Bij oestrogeendominantie heb je een relatief teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron. Wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron in balans zijn heb je een regelmatige menstruatiecyclus waarbij je weinig klachten ervaart, je slaapt goed en voelt je je emotioneel in balans. Maar als ze uit balans zijn… ;)