Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Gezondheid

Onderbuik.

08 mei 2020 om 07:00

“Spreid je benen maar” zegt hij vriendelijk maar gebiedend. “Kom nog maar een klein stukje naar me toe. Een beetje op de achterkant van je billen, dan kan ik er straks beter bij.” Hij kijkt even op van tussen mijn benen en pakt de nodige instrumenten van het kastje naast hem.

Loading...

Is het ding nu groen of zwart? Vraag ik mezelf af terwijl ik braaf doe wat mij wordt opgedragen. Een beetje kleur voor de afwisseling...?

Mijn schaamstreek op haar properst.

Wanneer het koude ijzer mijn dijen even raakt, voel ik de stoppels op mijn benen door mijn huid prikken. Gek eigenlijk, hoe ik ook mijn best doe, lang glad blijven de benen nooit. Net als mijn schaamstreek trouwens, die voor de gelegenheid op haar properst is.

“Dit kan een beetje vervelend voelen, het is wat groter dan je misschien gewend bent..” De gynaecoloog houdt de eendenbek omhoog die hij zo bij me naar binnen zal brengen. Het ding is van koud ijzer. Niks gezellig kleurtje. Jammer.

Na de behandeling blijf ik nog even kletsen met de aardige assistente. Ook nadat ik aangekleed ben vraag ik haar oprecht geïnteresseerd naar haar werk in de benarde situatie die covid-19 heet. Een product van een fatsoenlijk genoten opvoeding en eerlijke vrienden.;)

Praten als mentaal gefladder.

De gynaecoloog glimlacht vriendelijk wanneer ik de spreekkamer aan de andere kant van de gang in loop. Tegelijk verraadt iets in zijn blik dat ik misschien ietsje te lang ben blijven plakken bij de assistente. Dat doe ik vaak. Wanneer ik zenuwachtig ben, nerveus, dan ga ik praten, praten, praten. Wellicht om zo mijn spanning te maskeren. Het is vaak niet meer dan mentaal gefladder, maar het helpt.

Tijdens de behandeling zelf blijf ik stil. Dat heb ik ook vaak. Concentratie, focus, goed luisteren, voelen en zuchten. Eén keer roep ik “Au!” omdat het hete metalen lisje tegen een onverdoofd stukje van mijn vagina komt. Maar, zowel voor als na de behandeling vertel ik de gynaecoloog over eerdere ingrepen die hij naar tevredenheid bij mij heeft uitgevoerd en lach ik het ongemak van groot maandverband en nabloeden weg met de assistente.

Tóch nog een beetje gezelligheid, prijs ik mezelf wanneer ik na gedane zaken naar een bankje buiten in de zon loop. Over een uur kan ik gerust zelf naar huis rijden maar omdat de vijf prikjes rond mijn baarmoedermond o.a. adrenaline bevatten, nu nog even niet.

Ik had een naar onderbuikgevoel.

De Lisexisie is achter de rug en ik blijk onverwacht zenuwachtig over de uitslag. Ik ging een paar weken geleden naar de huisarts vanwege wat onregelmatig bloedverlies en contactbloedingen, zoals de arts dit noemt wanneer je bloedverlies hebt na de seks.

Het kán komen door het spiraal, het kan ook iets anders zijn. Wat ik nu wilde, was de vraag. Naast zo nu en dan een fysiek zeurende lage buikpijn heb ik hem niets verteld over mijn onderbuikgevoel. Dat wordt immers vaak als weinig constructief ervaren. Maar juist dat heeft me wel naar de behandelstoel van de gynaecoloog gebracht.

“Het zit aardig diep” zei de gynaecoloog tijdens een eerdere kolposcopie. “Ik doe wat ik normaal zou doen maar dan ietsje meer.” Van mij mag het hele kippenhok eruit heb ik hem verteld. Maar zo werkt dat blijkbaar niet. “Wanneer je iets aan je nagel hebt, hak je de hand er ook niet meteen af.” Een terechte reactie.

Ik ben zeker geen pessimist maar ergens spookt in mijn hoofd dat de hoeveelheid goede uitslagen bij de duizenden vrouwen die mij voor gingen, niets zeggen over mij. Ik twijfel geen moment aan de kundigheid van deze gynaecoloog, maar toch neemt de nervositeit eerder toe dan af wanneer de datum van de uitslag nadert.

Hoe zou het zijn als mijn baarmoeder verwijderd zou worden?

Ooit stelde een arts een bekende de vraag of ze haar baarmoeder zou missen wanneer deze verwijderd zou worden. Ze had er nooit eerder over nagedacht. Ik door die vraag nu wel. Maar het antwoord heb ik niet gevonden.Is risicobeperking voor vrouwen van grotere waarde dan de angst voor een sluipmoordenaar? Is er opluchting of gemis als er afscheid is genomen van de onrust zaaier? Wordt een kinderwens dan nooit meer dan een droom? Mag jouw baarmoeder na bewezen diensten in de prullenbak terwijl een ander bidt om een nest om haar moedergevoelens over uit te storten..? Draaf ik door in de gedachten die mij laat doen slapen of is dit iets wat alleen wij vrouwen begrijpen?

Wat ik wel weet is dat emotie en de baarmoeder enorm met elkaar verbonden zijn. Een ongeboren baby krijgt door hormonen als serotonine, dopamine en oxytocine alle emoties van de moeder mee.Sterker nog, volgens velen is de baarmoeder hét reservoir van emotie. Zij benoemen het onderbuikgevoel, de vrouwelijke intuïtie en zelfs het brein van de baarmoeder. Dan is het misschien zo gek nog niet dat ik voelde dat er ‘iets’ was.

Onrustige cellen.

Het is vrijdag. Bijna drie weken na de ingreep en ik heb het wel gehad met het bloedverlies. Het is ook de dag dat de arts mij belt met het verlossende nieuws. Wat een opluchting dat hij net na negenen in de ochtend al belt. Ik lig, net als de afgelopen dagen, nog in mijn bed. Ik kuch een keer voor ik opneem en doe mijn best om heel wakker te klinken.

Het blijkt goed dat ik geweest ben. Wat er zat is weg en blijken inderdaad onrustige cellen. Doe je er niks aan, dan kan het nog wel eens foute boel worden. En dat willen we niet. De komende twee jaar blijf ik onder controle. Fijn! Dag dokter. Tot in oktober.

Na het telefoontje stopt het bloeden..toevallig...

Dit artikel is geschreven door Anne Gigengack.

Ik vertel niks over mijn onderbuikgevoel. Dat wordt immers vaak als weinig constructief gezien.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.