Nieuws
Schraap jij je tong al? Een goede Ayurvedische gewoonte.
Als je slaapt ontstaat er een dun laagje afval dat zich op je tong ophoopt. Echt, kijk maar eens in de spiegel 's ochtends en je zult een wittige gloed aantreffen.
Deze tong coating bestaat uit oude cellen, voedselresten en bacteriën. Meer dan 300 verschillende bacteriën leven in je mond en het merendeel daarvan huist gezellig achterop je tong.
Dit laagje kan zorgen voor een slechte adem, ontstekingen in je mond en een verandering van je smaak.
Het is daarom een goede gewoonte, afkomstig uit Ayurveda, om je tong bij het opstaan te reinigen met een tongschraper. Weg met dat afval (Mala).
Maak je tong schoon nog voordat je water drinkt, die bacteriën wil je immers niet meteen doorslikken. Zo doe je dat: maak je mond vochtig door even met warm water te spoelen. Schraap met de (metalen) tongschraper 3x van achter naar voor over je tong. Daarna spoel je de schraper af met warm water en kan je dag beginnen! :)
Paranoten: bomvol gezonde stoffen.
Noten zijn supergezond. Ze bevatten vezels, gezonde vetten, geven je een verzadigd gevoel. Een topper onder de noten is de paranoot.
Paranoten zitten bommetjevol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E, B1 en selenium. Met het eten van 1 paranoot per dag krijg je al de aanbevolen hoeveelheid selenium binnen. Selenium ondersteunt je immuunsysteem, het beschermt je huid tegen uv-straling (handig!) en het speelt een rol bij de aanmaak van cellen en houdt de elasticiteit van je huid op peil (bye bye fijne lijntjes). Fosfor in de paranoot zorgt voor sterke botten en gezonde tanden. De gezonde vetten in noten helpen om je hormonen in balans te brengen.
Supergezond dus, de paranoot! Eet dagelijks 1 a 2 paranoten en niet meer dan dat. Dan maak je gebruik van de gezonde eigenschappen van de noot, zonder teveel binnen te krijgen.
Eet jij voldoende gezonde vetten?
De vetten in koek, chips en sauzen heb je niet nodig. Gezonde vetten als roomboter, olijfolie, avocado, omega 3 en kokosolie heb je wél nodig.
We zijn de afgelopen jaren bang gemaakt voor vet. Van vet word je dik, vet is ongezond, liever light...toch? Nee! Je hebt juist gezonde vetten nodig. Gezonde vetten zorgen voor een betere hormoonwerking, een must voor vrouwen. Gezonde vetten (vooral omega 3) hebben ook een gunstige werking tegen hart,- en vaatziektes (bij vrouwen een nog vaak over het hoofd gezien, maar een belangrijke doodsoorzaak). Gezonde vetten helpen bij het voorkomen van depressies. Gezonde vetten zorgen voor energie (veel vrouwen zijn chronisch moe door een tekort aan vetten). Gezonde vetten zijn mega-belangrijk voor je vruchtbaarheid en tijdens de zwangerschap. En, als je meer gezonde vetten eet heb je minder behoefte om te snoepen en te snaaien.
Wees niet bang voor vetten, je hebt ze keihard nodig. Eet volop avocado's, olijfolie, roomboter, noten en gebruik een goed omega 3-supplement om aan te vullen.
Vage klachten? Misschien heb je Candida.
Heb je ooit een vaginale schimmelinfectie gehad, een schimmelnagel of antibioticakuren en voel je je nu erg moe? Ben je vaak verkouden, heb je last van maag,- of darmklachten, spierpijn, nachtelijk zweten, allergieën of bijholteproblemen? Misschien heb je last van een vervelende schimmel in je lijf: candida.
Candida albicans is een gist die van nature in en op ons lichaam voorkomt. Hij veroorzaakt normaal gesproken geen problemen. Onder normale omstandigheden veroorzaakt die schimmel geen problemen. De oorzaak van vage klachten is niet de candida zelf, maar een slechtwerkend immuunsysteem. Daardoor kan de schimmel gaan woekeren in je lijf en ontstekingen veroorzaken. Vage klachten zijn het gevolg.
Als je eenmaal last hebt van candida kun je hier flink last van hebben. Je kunt je weer gezond en fit gaan voelen door het volgen van een candida-dieet(check grapefoodie.nl) én het verbeteren van je weerstand. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel heel erg de moeite waard. Stel je eens voor hoeveel energie je zult hebben als die schimmel je niet meer dwars zit. #doorhetdak.
Hoofdpijn, pijnlijke borsten, hevige menstruaties? Misschien heb je last van oestrogeendominantie.
De hormonen oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol in je cyclus. In de eerste helft van je cyclus is oestrogeen het meest actief, in de tweede helft neemt progesteron het over. Ze werken samen en moeten in balans zijn. Oestrogeendominantie betekent dat je teveel van het hormoon oestrogeen hebt. Je hebt teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron, in de tweede helft van je cyclus. Je hormonen zijn uit balans en dat kan vervelende klachten geven. Herken je meerdere klachten uit dit lijstje?:
Vruchtbaarheidsproblemen, een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie, bruin of heel donker bloedverlies tijdens je menstruatie, hevige menstruaties, lang ongesteld zijn (langer dan 5 dagen), een korte luteale fase (de tweede helft van je cyclus is korter dan 11 dagen), stemmingswisselingen, niet goed slapen, pijnlijke borsten, hoofdpijn of migraine, vermoeidheid, meer vetopslag op de benen en billen, acne.
Dan is de werking van oestrogeen in jouw lijf waarschijnlijk sterker dan de werking van progesteron. Don’t worry. Je kunt je hormonen zelf weer in balans brengen: vermijd hormoonverstorende stoffen in schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, make-up, tampons en maandverband en soja. Verlaag je stresslevel en eet gezond (veeeel groene bladgroente en gezonde vetten om je hormonen in balans te brengen).
Wil je meer weten over oestrogeendominantie en hoe je dit aanpakt? Lees dan het artikel '50% van de vrouwen heeft oestrogeendominantie, jij ook?' van Marije Jelsma.
Het wonderbaarlijke kruid Salie.
Wist je dat salie een van de meest krachtige planten op aarde is? Het woord zegt het eigenlijk al. Salie is namelijk afgeleid van het Latijnse woord salvere wat ‘redden’ of ‘genezen’ betekent.
Naast verschillende vitamines en mineralen bevat salie ook sterke antioxidanten. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen afgevoerd worden, yay! Denk aan roken, bewerkte of slecht bereide voeding, vervuilde lucht, stress etc. Ze richten schade aan je lichaam aan en versnellen het verouderingsproces. En dat willen we niet!
Ook je luchtwegen zijn blij met salie(thee). De blaadjes werken als een natuurlijk antibioticum. Het werkt verzachtend bij een pijnlijke en ontstoken keel.
Slaap je slecht? Of kom je slecht in slaap? Probeer dan eens kopje warme salie-melk voor het slapen gaan. Door de rustgevende en kalmerende werking van salie zul je slapen als een roosje.
Als dit nog niet genoeg is werkt salie ook nog eens tegen hevige menstruatieklachten en opvliegers tijdens de menopauze.
Maar... overdrijf natuurlijk niet he? Drink maximaal 2 of 3 kopjes saliethee per dag. Of gebruik het als een kuur. Neem 1 week lang 3 koppen salie thee per dag en je zult merken dat je lichaam ontgift. O ja en zelfs je tanden kunnen witter worden!
Let op; Salie is niet goed voor je als je zwanger bent, borstvoeding geeft of als je een hoge bloeddruk hebt.
Heb jij pijn bij het vrijen?
Veel vrouwen hebben er regelmatig last van en toch is het een onderwerp dat niet vaak besproken wordt; pijn bij het vrijen. Er rust een taboe op. Maar, die gaan wij graag uit de weg. :). We zetten de belangrijkste oorzaken voor pijn bij het vrijen op een rijtje.
Een vaginale schimmelinfectie.
Als je een vaginale schimmelinfectie hebt (zelfs al is het maar een kleintje, waar je niet direct heel veel last van hebt), dan kan dit pijn veroorzaken. Heb je jeuk, of is je afscheiding anders van kleur? Ga dan je schimmelinfectie te lijf met de drie tips van candida-expert Leonie de Jong in ons gratis e-book.
Prikkelbare darmsyndroom.
Voel je vooral diepe pijn tijdens het vrijen? Dit kan veroorzaakt worden door gevoelige darmen. Probeer eens een tijden te vermijden en kies voor veel groente, fruit, noten, zaden en gezonde vetten in je dagelijkse menu. Je zult merken dat darmklachten verminderen en vrijen weer een stuk fijner wordt.
Bekkenproblemen.
Als je bevallen bent kunnen je bekkenbodemspieren, of het niet goed kunnen aansturen daarvan, voor problemen zorgen. Je bekkenbodem gaat op slot, terwijl je dit juist wilt ontspannen. Zeker als je weleens ongewild urineverlies hebt (trampolinespringen, hardlopen.. ) kan dit een oorzaak zijn van pijn bij het vrijen. Een bekkenfysiotherapeut kan je oefeningen geven waarmee je dit probleem kunt oplossen.
Endometriose.
Ook endometriose kan een oorzaak zijn van pijn bij het vrijen. Er zijn nog heel veel vrouwen die endometriose hebben, maar dit niet weten. Heb je last van veel menstruatiepijn (denk aan dubbel in bed liggen van de pijn) en heftig bloedverlies? Dan zou endometriose een rol kunnen spelen. Op onze website vind je artikelen vanendometriose-expert Naomi Kramer, die je kunnen helpen.
Negatieve seksuele ervaringen.
Door negatieve seksuele ervaringen in het verleden kun je als het ware bevriezen. Je gaat op slot, kunt niet ontspannen en wordt niet opgewonden. Dit kan bewust of onbewust het geval zijn. Een negatieve ervaring hoeft niet een verkrachting te zijn, het kan iedere ervaring zijn die door jou als traumatisch ervaren wordt. Heb je zoiets meegemaakt? Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp om deze ervaring te kunnen accepteren.
Vrij niet als het pijn doet of als je niet voldoende opgewonden bent. Probeer het onderliggende probleem te ontdekken en aan te pakken, zodat vrijen voor jou ook weer fijn wordt; je verdient het!
Olie in je mond: Oil Pulling voor witte tanden.
Je hebt vast wel eens gehoord dat het goed is om direct na het opstaan een glas water te drinken. Maar, wist je dat het nóg gezonder is om je mond eerst 15 - 20 minuutjes te spoelen met olie?
Oil Pulling is een makkelijke, goedkope en natuurlijk manier om te ontgiften, je immuunsysteem te ondersteunen en wittere tanden te krijgen. Fijn, toch?
Als je 's ochtends wakker wordt zit je mond vol met slechte bacteriën. Je kunt je vast voorstellen dat het beter is om die bacteriën te verwijderen ipv door te slikken met je glas water. Tijdens oil pulling bindt de olie de bacteriën aan zich zodat je deze gemakkelijk kunt uitspugen.
De voordelen van oil pulling op een rijtje: het verwijdert slechte bacteriën in de mond. Het voorkomt ontstoken tandvlees en een slechte adem, het zorgt voor wittere tanden en minder tandplak.
Zo doe je het: gebruik 1 eetlepel biologische koudgeperste olie (bijvoorbeeld kokosolie of sesamolie) en spoel dit 15 - 20 minuten in je mond, goed langs je tanden en je tong. Als je klaar bent spuug je de olie uit in de prullenbak.
Bouw het langzaam op, want een mondvol olie is toch even wennen. ;). Start met 5 minuten en doe elke dag een minuutje langer.
Zo masseer je je borsten.
Het zelf masseren van je borsten zorgt ervoor dat de circulatie in je borsten toeneemt. Het helpt om spanning in je borsten te verminderen, stimuleert hormoonaanmaak, helpt bij detoxen van je borsten en zorgt voor een goede doorbloeding en doorstroming van lymfe. Het helpt ook bij het voorkomen van cystes, ontstekingen en verklevingen. Supergezond voor je borsten, die er ook nog steviger door zullen worden. En bovendien, het zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met je lijf en je je op en top vrouw voelt.
1. Begin met het vasthouden van je borsten, zodat ze warm worden. Dit brengt de bloedcirculatie op gang.
2. Leg dan je linkerhand op je rechterborst en je rechterhand op je linkerborst. Masseer vanaf je oksel, over de bovenkant van je borst, via je borstbeen naar beneden en breng dat je handen via de onderkant van je borst weer naar boven toe.
3. Leg de vingers van je linkerhand op je rechterborst en je de vingers van je rechterhand op je linkerborst. Maak met je vingers kleine cirkeltjes en ga over je hele borst. Werk vanaf de oksel naar het borstbeen toe en vervolgens onderlangs weer naar boven.
4. Leg je handen onder je borsten en buig iets voorover. Til je borsten op en wiebel ze heen en weer.
5. Leg je linkerhand op de zijkant van je linkerborst, aan de kant van je oksel. Strijk over je borst richting borstbeen. Als je bij je borstbeen bent laat je de rechterhand van onder naar boven strijken over de binnenzijde van je linkerborst. Herhaal dit ook bij je rechterborst.
6. Leg je beide handen op elkaar aan de onder en buitenkant van je linkerborst. Strijk je handen schuin over je borst, over je tepel. Doe dit ook met je rechterborst.
7. Leg de palm van je linkerhand over je linker tepel, de palm van je rechterhand over je rechter tepel. Druk zachtjes, maar wel iets dieper en draai rondjes.
8. Til met je hand een borst op. Met de andere hand strijk je vanaf het borstbeen stevig in de richting van de oksel. Doe dit ook met je andere borst.
Masseer zo stevig of zo zacht als je zelf fijn vindt, maar let op.. het mag nooit pijn doen. Het is heel fijn om dit ritueel onder de douche te doen, maar ook voor het slapen gaan is het heel ontspannend.
Donderdagavond vertelt borstlymfetherapeut Germaine van Zanten je in een insta-live meer over hoe je je borsten gezond houdt en zelfmassage. Kijk je mee?
Corona de baas: boost je weerstand!
Nederland is in de ban van het Corona virus. Of je nu angst voelt, onrust, of juist vertrouwen hebt...je vraagt je vast af wat dit virus voor gevolgen gaat hebben. Voor onze economie, je gezondheid, je werk. De regering heeft ons het advies gegeven om vaker onze handen te wassen, geen handen meer te schudden en in je elleboog te niezen. Wat ons betreft ontbreekt hier een belangrijk advies; het versterken van je immuunsysteem. Daarmee zorg je voor je eigen gezondheid en helpen we met z'n allen om Corona in te dammen. Ziekte voorkomen doe je door je weerstand te versterken. Een sterk immuunsysteem is een stuk beter bestand tegen bacteriën en virussen als Corona. Als je toch besmet wordt zorgt een sterk immuunsysteem ervoor dat je minder ziek bent en sneller geneest. We geven je tips voor het boosten van je weerstand.
Deze hormoonverstorende stoffen in je beautyproducten kun je beter vermijden.
In de meeste reguliere producten die in je badkamer staan, zit veel meuk. Meuk die je huid én je gezondheid geen goed doen. Ze verstoren je hormonen en dat kan vervelende gevolgen hebben; minder makkelijk zwanger worden, oestrogeendominantie, maar ook vermoeidheid en hoofdpijn. Kijk je weleens naar het ingrediëntenlijstje van je product en begint het je dan te duizelen? We zetten voor je op een rijtje welke stoffen je het beste kunt vermijden.
Minerale oliën als petrolatum, parafinnum, ceresin, ozokerit en cera microcrystallina. Dit zijn afvalproducten uit de olie-industrie. Het is een goedkoop bestanddeel en wordt daarom veelvuldig gebruikt in crèmes, lippenbalsems en lotions. Ze sluiten je huid af met een waterdicht laagje waardoor je huid uiteindelijk alleen maar droger wordt en verstoren je hormonen. Van petrolatum (denk aan vaseline, lippenbalsem) zou zelfs kankerverwekkend zijn.
Parabenen en phenoxyethanol. Staat dit op de ingrediëntenlijst? Dan kun het beter niet gebruiken. Parabenen worden gebruikt om producten te conserveren en hebben een hormoonverstorende werking.
Ftalaten in parfum. Ftalatum verstoren je hormoonhuishouding en daarmee je gezondheid. Wil je je flesje parfum nog niet de deur uit doen? Spuit het niet op je huid, maar enkel op je kleding om contact met je huid zoveel mogelijk te vermijden.
Poly ethyleen glycol, ook wel afgekort als PEG. Het heeft een uitdrogend effect op je huid en verstoort je hormoonbalans.
Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate, oftewel SLS. Ze zorgen ervoor dat je shampoo of zeep gaat schuimen. Maar, hebben ook een verstorende effect op je hormoonbalans. Via je haar en hoofdhuid neem je deze stoffen op in je bloedbaan. Kies liever voor een natuurlijke variant. Minder schuim = helemaal ok weten wij inmiddels. ;).
Wij, Pink Ladies, gaan voor clean beauty, zonder meuk. We zijn big fan van de huidverzorgingsproducten van Lois Lee, shampoo van Lovea, nagellak van Benecos, deo van Loveli en Nuud, de producten van Esse, Lavera en de bodylotion van Urtekram. (no spon, gewoon tevreden;)). Er zijn heel veel fijne producten en merken die goed zijn voor je huid en je gezondheid.
Ga je vandaag je badkamer opruimen? ;).
bron: @ Marlous van Meeuwen.
Hormoon in the picture: Insuline.
Kun jij makkelijk een maaltijd overslaan zonder duizelig en trillerig te worden? Of MOET je echt eten om niet van je stokje te gaan? Het hormoon insuline speelt hierin een belangrijke rol. Als je lichaam in balans is, zorgt insuline ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Wanneer je suiker of koolhydraten eet, krijgen de eilandjes van Langerhans in je alvleesklier een seintje om insuline aan te gaan maken. Hoe meer suikers je lichaam te verwerken krijgt, hoe meer insuline aangemaakt moet worden om je bloedsuikerspiegel te laten normaliseren. Hierdoor kun je op den duur ongevoelig worden voor insuline, je bent dan insulineresistent. Dit komt heel veel voor en voelt alles behalve prettig.
Een teveel aan insuline wordt door je lichaam opgeslagen als vet. Het kan daardoor zorgen voor gewichtstoename of moeilijk kunnen afvallen. Daarnaast zorgt een teveel aan insuline voor een slechte energiehuishouding; je voelt je moe. Een teveel aan insuline is de voorloper van diabetes. Voor je hormoonhuishouding, voor je energie en je gezondheid is het dus belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en insulineresistentie zien te voorkomen.
Beperk het eten van geraffineerde suikers en koolhydraten. Zorg voor voeding die je bloedsuikerspiegel niet snel laat stijgen; groente, eieren, vis, schaal-en schelpdieren en gevogelte zijn daarvoor heel geschikt.
Als je suikers of koolhydraten eet, combineer dit dan met eiwitten en gezonde vetten, dan blijft je bloedsuikerspiegel meer in balans. Eet niet tussen de maaltijden; eet 3x per dag veel ipv een meerdere kleine maaltijden per dag te eten. En, sport! Vooral krachttraining is effectief bij het verminderen van insulineresistentie.
Met deze tips heb je je bloedsuikerspiegel snel weer in balans en voel je je weer fit en gezond. :)
Bruin bloed tijdens je menstruatie?
Zo heeft de natuur het bedoeld; je menstruatie start en eindigt met helderrood bloed. Vergelijk het met cranberrysap. Je menstruatie duurt 3 - 5 dagen. Je mag best een beetje moe zijn op de eerste dag van je menstruatie, maar je hebt geen pijn.
In dit ideale geval zijn je hormonen in balans en je baarmoeder zit op de juiste plek.
Helaas zijn veel vrouwen niet gezegend met een pijnloze, regelmatige, cranberryrode menstruatie.
Heb jij je ook weleens afgevraagd hoe het kan dat je bruin bloedverlies hebt?
Bruin bloed is oud bloed. Bruin bloed aan het begin van je menstruatie is bloed van de vorige maand. Bruin bloed aan het einde van je menstruatie is al maanden oud. Dat komt doordat je baarmoeder niet helemaal op de plek zit waar ze hoort. De stand van je bekken is vaak de boosdoener. Je baarmoeder wordt op z'n plaats gehouden door banden die door je bekken lopen. Als je vaak hoge hakken draagt, op je linkerbeen staat als je op de bus wacht, je kind altijd op je rechterheup draagt dan kantel je je bekken. Je baarmoeder kantelt mee. Dat kan de oorzaak zijn voor menstruatiepijn en zorgt er ook dat het bloed in je baarmoeder niet goed kan circuleren. Het bloed hoopt op en wordt bruin.
Heb je veel last van menstruatiepijn én bruin bloedverlies? Het masseren van de banden van je buik kan dan helpen, je stimuleert je baarmoeder dan op weer terug te gaan naar de plek waar ze hoort.
Gezonde vetten eten voor je brein.
Voeding is belangrijk voor een goed functionerend brein. Suiker is killing voor je brein (hello brainfog), groente, fruit en veel vetten zijn heel gezond voor je hersenen. Je hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet, zo’n 60%. Een goede aanvoer van voldoende gezonde vetten is dan ook heel belangrijk voor je hersenen. We zijn de afgelopen jaren bang gemaakt voor vetten. Maar, gelukkig is inmiddels wel duidelijk (en ruimschoots wetenschappelijk bewezen) dat je gezonde vetten juist nodig hebt en je er echt niet dik van wordt. Ze zorgen o.a. voor een goede hormoonwerking én voor het goed functioneren van je hersenen. Kies voor gezonde vetten als vette vis, roomboter, kokosolie, olijfolie en/of een omega 3-supplement. Daarmee voorzie je je hersenen van voldoende energie en houd je ze gezond.
Wil je meer weten over het gezond houden van hersenen? Kijk dan morgen naar onze instagram-stories. Brain Balance Expert Charlotte Labee geeft je dan tips voor het in balans brengen van je brein.
Dit gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent.
Als je verliefd bent worden er hormonen en neurotransmitters in je hersenen aangemaakt; fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine. Ze zorgen ervoor dat je je geweldig voelt, sexy voelt en dat je zo vaak mogelijk bij the object of jou affection wilt zijn.
Als je verliefd bent worden er hormonen en neurotransmitters in je hersenen aangemaakt; fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine. Ze zorgen ervoor dat je je geweldig voelt, sexy voelt en dat je zo vaak mogelijk bij the object of jou affection wilt zijn.
Fenylethylamine zorgt ervoor dat je het prima aan kunt om laat naar bed te gaan om met je geliefde te kunnen blijven praten, knuffelen, seks te hebben. Dopamine zorgt ervoor dat je blijdschap ervaart. Noradrenaline (een stresshormoon) zorgt voor vlinders in je buik, meer energie en laat je stuiteren van enthousiasme.
Je hersenen kunnen de aanmaak van noradrenaline en dopamine best een tijdje volhouden, maar als dit lange tijd achter elkaar zou zijn dan wordt dit een ongezonde situatie. Gelukkig.. zakt die heftige verliefdheid als vanzelf na verloop van tijd weer. ;). Dat is het moment dat je deze stofjes niet meer aanmaakt en verruilt voor oxytocine, het knuffelhormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in je relatie, want het zorgt ervoor dat je van je partner gaat houden. Als jullie al een tijdje bij elkaar zijn maak je ook endorfinen aan. Ze geven je een ontspannen en veilig gevoel als je bij elkaar bent. Endorfines werken pijnstillend en rustgevend; fijn!
Af en toe deze neurotransmitters en hormonen bewust boosten is een goed idee; knuffel met je partner, verras hem, doe leuke dingen samen en heb goede seks. De aanmaak van oxytocine en endorfinen zijn goed voor jou én je relatie.
Hoe noem jij je lady parts?
Mannen hebben een piemel. Lekker duidelijk. Stoere jongens of mannen in een macho bui noemen hem pik. Nette mannen noemen hem penis. Maar, het blijft een piemel. Voor ons geslachtsdeel zijn er verschillende benamingen in omloop. Vagina, yoni, vulva, kut, muts, doos, poes, punani, muis, plasser, spleetje, voorbips. Lekker onduidelijk.
Koud douchen; ik kan het. En jij ook!
Haren gewassen, geschoren, gewassen... het is tijd om de kraan terug te draaien naar standje koud. Heerlijk! Omdat ik (Marije) weet dat ik me daarna energiek en fit zal voelen. En best een beetje trots op mezelf zal zijn omdat het me nu eindelijk lukt om 5 minuten koud af te douchen.