Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Talitha Forrer

Talitha is Vegan Lifestyle Blogger. Ze is al jaren geïnteresseerd in gezond eten en leven. Ze gelooft in de kracht voeding en inspireert je met haar blog om door plantaardig te eten goed voor jezelf en de planeet te zorgen.

Save the world, Go vegan.
Lees meer over Talitha
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Goed voor jezelf zorgen.27 feb. 2021 09:00
Wapen jezelf tegen verkoudheid.02 nov. 2018 09:00
Gezondheid

5 tips om goed voor jezelf te zorgen in de winter.

05 feb. 2019 om 07:00

Na een zachte start van de winter, wordt het nu toch echt kouder. De dagen zijn nog kort en sneeuw en regen wisselen elkaar af. De seizoenen zorgen niet alleen voor veranderingen in de natuur. Je kunt dit ook merken aan hoe je je fysiek en mentaal voelt. Ik deel 5 tips waarmee je deze winter lekker in je vel zit.

Loading...
1. Plan regelmatig een selfcare-sunday.

Of een woensdag. Of een dagdeel die je kunt vrijmaken voor je broodnodige me-time. Plan op zo’n dag iets waar jij van ontspant of waar je energie van krijgt; een ontspannende gezichtsbehandeling, een fijne massage, of maak van jouw badkamer je eigen mini-spa. Nog een aantal tips voor je selfcare-day:

  • Heb je een bad? Laat deze dan vollopen en giet er badzout met Dode Zee zoutkristallen in. Dit badzout zit vol magnesium en helpt je spieren te ontspannen en vermoeidheid tegen te gaan. Als je vervolgens nog wat druppels essentiële olie toevoegt, is je badsessie helemaal compleet. Denk aan lavendel voor echte ontspanning of citrus als je juist energiek uit bad wilt stappen. Geen bad? Ga voor een voetenbadje met hetzelfde mengsel of boek een uurtje floaten.
  • Doe wat rek- en strekoefeningen, een rustige yogasessie, of maak een wandeling. Zolang je maar lekker rustig aandoet en voelt wat jouw lichaam nu nodig heeft.
  • Laat je telefoon uit; even offline zijn doet wonderen voor een onrustige geest. Neem de tijd om een boek te lezen of gewoon lekker te lummelen.
  • Zorg voor extra ontspanning door een lekkere geur in huis te creëren. Investeer bijvoorbeeld in een aroma diffuser waarmee je etherische olie in je huis vernevelt voor een heerlijke geur en een positieve werking op je humeur en lijf. Of, kies voor natuurlijke geurkaarsen.
2. Nieuwe rituelen en intenties.

Niks fijner dan je eigen ritueel. Start met het wekelijks of maandelijks opschrijven van je intenties. Waar wil jij deze periode tijd aan besteden? Je kunt dit zo specifiek maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld: 4 keer per week een half uur wandelen, de ochtend starten met een glas citroenwater en meditatie, vaker 'nee' zeggen zonder je schuldig te voelen, een kaartje sturen naar mensen die belangrijk voor je zijn, overstappen van gewone melk naar havermelk, de rommel-la uitmesten, wekelijks een nieuw recept uitproberen etc.

Door het op te schrijven en op een plek te hangen waar je vaak voorbij komt, zul je zien dat dit in je achterhoofd blijft hangen. Dat maakt het makkelijker om het ook echt te gaan doen.

3. Zorg voor genoeg frisse lucht en blijf in beweging.

Hoe verleidelijk het ook is om onder je dekentje op de bank te blijven zitten, ga deze winter regelmatig naar buiten. Daglicht en frisse lucht geeft je een beter humeur en zorgt voor nieuwe energie. Daarnaast maakt je lichaam endorfine aan als je in beweging komt.

Een boswandeling is goed voor een hoop zuurstof. Niet voor niks bestaat er in Japan een therapie die bos-baden genoemd wordt (Shinrin-Yoku). In dit artikel lees je er meer over.

4. Doe een detox.

Als je (net zoals ik) bij het woord detox direct afhaakt vanwege het schrikbeeld van het overleven op alleen maar sapjes, overweeg dan eens een Ayurvedische detox. Hierbij blijf je eten, maar geef je je spijsvertering even rust waardoor je je lichaam op een milde manier ontgift. Je doet dit door een aantal dagen alleen kitchari te eten. Dit is een gerecht met rijst, kruiden en linzen of mungbonen. Deze kleine groene boontjes worden ook wel de detoxboon genoemd en zijn sowieso goed om regelmatig te eten. Sarah Britton van My New Roots heeft een goed artikel geschreven over deze manier van detoxen/resetten van je lichaam: Kichadi, the realisatic reset.

5. Eet warm.

Kies voor verwarmende gerechten zoals stoofpotten en heerlijke soepen en kruiden als gember, zwarte peper, komijn, kruidnagel en kaneel. Wissel je koude ontbijtje in voor warme havermoutpap. Dit alles helpt je lichaam te ondersteunen en verwarmen.

Wat zijn jouw favoriete winterrituelen?

Dit artikel is geschreven door Talitha Forrer.

Je lichaam maakt endorfines aan als je in beweging komt.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.