Blog
Lilian Peters
Lees meer over LilianCategorieën
Lees ook
Wapen jezelf tegen verkoudheid.
Ja hoor…het is weer zover! Snotteren, niezen, hoesten! De eerste ziekmeldingen op het werk zijn alweer een feit. Na een geweldig mooie en lange zomer, is het wel weer schakelen nu het kouder is. En daarbij komt vaak ook de verkoudheid en griep.
Het is een misvatting dat verkoudheid en griep veroorzaakt worden door ‘kou vatten’. Dat is iets dat vroeger vaak gedacht werd. Mijn schoonmoeder roept nog vaak dat ik mijn kinderen te koud kleedt en ze dan onherroepelijk ziek worden. Maar dat is dus niet zo. Verkoudheid en griep wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt wel vatbaarder zijn voor een virus door een dip in je weerstand. Stress en slecht slapen zijn belangrijke oorzaken voor een verminderde weerstand.
Je kunt je echt ontzettend ziek en belabberd voelen door een verkoudheid, laat staan een griep. Daarom geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen!
Hier volgen 7 tips om je weerstand te boosten met eten:
1. Vitamine D
Vitamine C wordt altijd genoemd als het gaat om je weestand. Vitamine C is inderdaad belangrijk als het gaat om je weerstand op peil te houden. Het blijkt echter dat een klein gebrek in vitamine D je al veel vatbaarder maakt voor een verkoudheid of griepje. Onder inwerking van daglicht op de blote huid wordt vitamine D door je lichaam aangemaakt. In de winter is er minder daglicht, is je huid vaker bedekt en ben je minder buiten dan in de zomer. Veel mensen krijgen daardoor een vitamine D tekort. Dit geldt vooral voor peuters, oudere mensen, maar ook voor mensen met een donkerdere huid en mensen die veel binnen zitten.
Vitamine D kun je ook binnenkrijgen met de voeding. Het zit vooral in boter, sinaasappels en vette vis. En het wordt tegenwoordig ook veel toegevoegd aan plantaardige melk.
2. Daar is ie weer….groente en fruit
Groente en fruit zijn belangrijk voor zoveel dingen en zo ook voor je weerstand. Groente en fruit bevatten veel vezels die bijdragen aan een gezonde darmflora. Je darmflora is belangrijk voor je weerstand. Daarnaast zijn groente en fruit, naast alle vitaminen en mineralen die ze bevatten, ook rijk aan bio-actieve stoffen.
Er zijn veel verschillende soorten bio-actieve stoffen en er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze werking ervan. Salvestrolen zijn één groep bio-actieve stoffen. Planten maken salvestrolen aan om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen. Onderzoekers durven daarom inmiddels de conclusie te trekken dat salvestrolen het lichaam helpen wapenen tegen allerlei bedreigingen.
Biologische groenten en fruit die rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
Salvestrolen kun je ook als supplement verkrijgen.
3. Tomaten
Ben je dol op tomatensoep? Lees dan vooral verder. Als je namelijk regelmatig tomatensoep eet of zelf tomatensaus maakt voor bij de pasta, dan levert dit een positieve bijdrage aan je weerstand. Het gaat hier wel om soep en saus van verse tomaten of tomaten uit blik. Verhitte tomaten bevatten namelijk lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die je ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt. Zelfde geldt overigens voor tomatenpuree of gezeefde tomaat.
Mocht het leed al geleden zijn en ben je nu toch ziek? Schakel dan over op zelfgemaakte kippensoep. Dit versterkt je weerstand, helpt je neusslijmvliezen en verdunt taai slijm. Je moet dan alleen wel zin hebben om het te maken of iemand anders lief aankijken….
4. Hot, hot, hot
Kan het jou niet heet genoeg zijn? Ben je een echte die hard die als het op pittig eten aankomt? Dan zit je helemaal goed! Rode pepers bevatten de stof capsaïcine. Deze stof jaagt het immuunsysteem aan. Hoe precies is nog niet duidelijk, maar de afweercellen van je lichaam zouden door de hete pepers in alarmstand schieten. Dat heeft een verbetering van je weerstand tot gevolg. Rode peper, cayennepeper, sambal….gebruik het in overvloed! Krijg je het ook nog eens lekker warm van.
5. Selenium
Selenium is een mineraal dat het immuunsysteem versterkt. Al bij een klein tekort aan selenium in je lichaam kunnen virussen zich sneller vermenigvuldigen. Selenium zit vooral in amandelen, walnoten, paranoten, vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.
6. Knoflook
Knoflook is een heerlijke smaakmaker in gerechten. Dagelijks een teentje knoflook verbetert je weerstand tegen verkoudheid. Zodra een knoflookteentje geplet of gekauwd wordt, komt de stof allicine vrij. Dit stofje ondersteunt het immuunsysteem in bacteriebestrijding, maar heeft ook een gunstige invloed op de witte bloedlichaampjes om virussen te bestrijden. Gebruiken dus!
7. Water
Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Voldoende water drinken (minimaal 1,5 liter per dag) is dus sowieso goed. Maar het helpt je ook om je immuunsysteem in een goede conditie te houden. Bovendien voorkomt het uitdroging van je slijmvliezen zodat ze goed weerstand kunnen bieden tegen verkoudheids- en griepvirussen.
Koud water is niet altijd even fijn als je je niet lekker voelt. Je kunt dan ook kiezen voor (kruiden)thee of warm water met bijvoorbeeld verse gember. Pas wel op voor water met schijfjes citroen of sinaasappel. Je tandglazuur wordt namelijk niet blij van al dat zuur!
Hygiëne
In tijd van verkoudheid en griep is (persoonlijke) hygiëne heel belangrijk. Je huis ventileren, deurkrukken schoonmaken en handen regelmatig wassen zijn hier allemaal onderdeel van.
Tegenwoordig zijn we heel erg van de hygiëne. Meerdere keren per dag douchen, de hele dag in de weer zijn met bacteriedodende doekjes, dettol sprays en alcoholhoudende handgels…. Het zorgt ervoor dat we zo min mogelijk nog in aanraking komen met bacteriën en andere ziektekiemen. Met als gevolg dat als we er mee in aanraking komen, we er ook daadwerkelijk ziek van worden. Het is nu misschien niet het beste moment daar wat in te minderen. Maar er is ook zoiets als té schoon zijn.
Laat de regen, wind en kou maar komen. Met deze tips kom jij fluitend en zonder verstopte holtes de winter door ;).
Dit artikel is geschreven door Lilian Peters.
Stress en slecht slapen zijn belangrijke oorzaken voor een verminderde weerstand.