Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Gezondheid

Je eet gezond, maar valt toch niet af?! Deel 5: verkeerde voeding.

03 aug. 2020 om 07:00

Om af te vallen moet je gewoon minder eten, niet snoepen en meer verbranden door te sporten… toch? Nou, deze vlieger gaat naar mijn idee echt niet op als het om afvallen gaat. In mijn praktijk zie ik vrouwen die écht gezonder eten dan de meeste Nederlanders maar toch geen grammetje gewicht verliezen. In deze serie laat ik je zien dat 'elk pondje gaat door het mondje' niet altijd geldt. Deze keer: verkeerde voeding.

Loading...

In mijn praktijk zie ik veel vrouwen die graag willen afvallen, écht gezonder eten dan de meeste Nederlanders maar toch geen grammetje gewicht kwijtraken. Vanuit mijn expertise als hormooncoach schreef ik de 5-delige blog-serie 'Je eet gezond, maar valt toch niet af?!' waarin 5 belangrijke factoren aan bod komen waardoor afvallen moeizamer gaat: een instabiele bloedsuikerspiegel, stress, oestrogeendominantie,een trage schildklierwerking en verkeerde voeding.

Verkeerde voeding.

Dit laatste artikel in deze serie gaat over verkeerde voeding. Dat chips ongezond is en groente gezond zijn dat weten we natuurlijk allemaal. Maar, wist je dat er in veel voedingsproducten verborgen suikers zitten? Dat de eiwitten in koemelk voor veel mensen moeilijk te verteren zijn? En, dat vetten, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, juist heel gezond voor je zijn?

VERBORGEN SUIKERS.

Van veel producten ligt voor de hand dat er suikers in zitten. Je weet dat koekjes, chocola en snoep suiker bevatten. Maar, ook in minder voor de hand liggende producten zitten suikers. Bijvoorbeeld: koemelk, granola, (sla)sauzen, soep in blik, mueslirepen en ga zo maar door. Ook de ‘gezonde’ suikers die we massaal gebruiken voor onze gezonde baksels zoals kokosbloesemsuiker en honing worden door je lichaam gewoon gezien als suikers. Etiketten lezen is het beste wat je kunt doen om te achterhalen hoeveel toegevoegde suikers een product bevat. Deze informatie vind je onder het kopje ‘voedingswaarden’ onder de ‘koolhydraten’. Zelf hanteer ik de richtlijn dat er in een reep, koekje of zelfgemaakt baksel maximaal 5 gram toegevoegde suiker per portie mag zitten. Suikers leveren veel calorieën, brengen het lichaam uit balans en leveren je lichaam weinig op. Lees de etiketten en zorg ervoor dat je minder suiker binnen krijgt. Helemaal vermijden is natuurlijk nóg beter, maar vrijwel niet haalbaar.

ZUIVEL.

Melk goed voor elk? Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat koemelk, en de producten die hiermee gemaakt worden, negatieve effecten heeft op de gezondheid. Zo zouden de eiwitten in zuivel door veel mensen slecht verteerd worden, zijn er mensen die het enzym lactase missen waardoor de lactose in melk slecht afgebroken wordt, wordt de calcium slecht opgenomen en stimuleert het ontstekingsreacties in het lichaam. Er zijn al landen die zuivel uit hun schijf van vijf gehaald hebben.

Voor mij zijn dit redenen genoeg om van koemelk en koemelkproducten af te stappen. In mijn praktijk merk ik dat vrouwen snel veel minder last hebben van een opgeblazen en dikke buik nadat ze geen koemelk meer gebruiken. Op gebied van zuivel raad ik je aan goed naar je lichaam te luisteren, eens alternatieven (zoals plantaardige yoghurt) te proberen en koemelkzuivel te gebruiken met mate. Als je toch kiest voor koemelk, ga dan voor de volvette variant.

HET UITSLUITEN VAN VOEDINGSGROEPEN.

0% vet, vetarm, koolhydraatarm, eiwitrijk. Je hebt deze termen vast allemaal weleens gehoord. Toch heeft elke voedingsgroep zijn eigen functie in het lichaam en heb je ze allemaal in meer of mindere mate nodig. Daarom raad ik in mijn praktijk het uitsluiten van voedingsgroepen, waarbij het meestal gaat om de koolhydraten of de vetten, af. Koolhydraten zijn een goede energiebron voor de hersenen, bevatten vezels die gunstig zijn voor de darmen en bevatten diverse vitamines en mineralen. Vetten zijn belangrijk voor onze celmembranen, een bron van de in vetoplosbare vitamines A, D, E en K en gezonde vetten verlagen het risico op hart- en vaatziektes. Het is prima om minder koolhydraten te eten als je af wilt vallen en vooral te kiezen voor de gezonde en complexe koolhydraten. Als richtlijn kun je nemen om de koolhydraten in één hoofdmaaltijd per dag weg te laten. Gezonde vetten, ondanks dat ze hoog in calorieën zijn, kun je wél gebruiken. Ze zijn hoog in calorieën, maar heel gezond en zorgen ervoor dat je hormonen in balans komen. Gezonde vetten vind je in ongebrande en ongezouten noten, avocado, vette vis, biologische eieren en oliën.

PUUR NATUUR.

Je doet je lichaam het grootste plezier door veel voedingsmiddelen te eten die rechtstreeks uit de natuur komen zoals noten, zaden, pitten, fruit, biologisch gevogelte, vis, eieren, groente, etc. Vermijd zoveel mogelijk pakjes, zakjes, kant-en klaarmaaltijden en in een fabriek geproduceerd voedsel. Ik schreef het praktische E-book ‘Welke keuzes maak jij vandaag?’ waarin diverse producten onderverdeeld zijn in goud, zilver en brons. Maar ook op internet, in boeken en kookboeken kun je veel informatie vinden over koken met pure ingrediënten.

GEWOONTES.

Voor veel mensen valt de meeste verbetering op gebied van voeding te halen door het aanpassen van gewoontes. Veel gewoontes zijn er langzaam maar zeker ingeslopen en voer je onbewust uit. Zoals dat chocolaatje na het eten, een koekje bij de koffie omdat je dat gewend bent, een glaasje wijn bij het eten, een zak chips als je een film kijkt. Het afleren van gewoontes kost tijd, energie en moeite maar is wel heel belangrijk als je blijvend resultaat wilt behouden. Je kunt 6 weken lang streng je dieet volhouden maar als je daarna weer vervalt in je gewoonte om elke avond iets lekkers te nemen bij het tv kijken dan zit dat gewicht er zo weer aan. Je doet er goed aan om je energie te stoppen in het aanpakken van die gewoonte in plaats van jezelf 6 weken lang op een dieet zetten. Welke gewoontes heb jij waar je nu graag verandering in wilt aanbrengen?

Signalen van je lichaam zijn er niet voor niks.

Als je wilt afvallen draait het er uiteindelijk om of je in balans bent. Als je je lichaam de juiste voedingsstoffen aanreikt waardoor het optimaal kan functioneren heeft het ook geen reden om onterecht (over)gewicht vast te houden of gewicht en vet sneller op te slaan. Er is niet één specifiek voedingspatroon dat voor iedereen geldt, maar veel mensen hebben wel afgeleerd om goed naar hun lichaam te luisteren. Signalen als een opgeblazen buik, vaak hoofdpijn hebben, after-dinner-dips, de hele dag zin hebben in eten, zijn er niet voor niets. Ze betekenen vaak dat je lichaam heel graag wil dat jij iets aan je voedingspatroon verandert. Je lichaam wil dat je luistert.

Zet de eerste (kleine) stap.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet door de overdaad aan informatie raad ik aan het klein te houden. Kijk naar je huidige voedingspatroon en welke stapjes je daarin kunt nemen om die te verbeteren. Vaak kun je met kleine aanpassingen goede resultaten behalen.

Dit was het laatste artikel in deze serie. Wil je de andere artikelen nog eens teruglezen? Je vindt ze hier:

Dit artikel is geschreven door hormoontherapeut Marjon Kok.

Het aanpassen van je gewoontes zorgt ervoor dat je nu wel kunt afvallen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.