Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Hormonen

Je eet gezond, maar valt toch niet af?!

30 okt. 2018 om 14:09

Om af te vallen moet je gewoon minder eten en meer verbranden… toch? Nou, deze vlieger gaat naar mijn idee allang niet meer op als het om afvallen gaat. In mijn praktijk zie ik vrouwen die écht gezonder eten dan de meeste Nederlanders maar toch geen grammetje gewicht verliezen.

In deze vijfdelige reeks laat ik je zien dat ‘elk pondje gaat door het mondje’ echt niet altijd geldt! Vanuit mijn expertise als hormooncoach deel ik de komende tijd vijf belangrijke factoren waarom afvallen moeizaam gaat ter sprake; een instabiele bloedsuikerspiegel, stress, oestrogeendominantie, een trage schildklierwerking en verkeerde voeding.

Insuline

We starten met insuline; vriend én vijand. Er zijn een aantal hormonen die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Dit zijn, kort door de bocht, insuline om de bloedsuikerspiegel te verlagen en cortisol, adrenaline en glucagon om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Er is maar één hormoon om de bloedsuikerspiegel te verlagen, en drie om deze te verhogen. Ons lichaam is dus eigenlijk gebouwd op schaarste, een woord dat niet echt past in onze huidige maatschappij…;).

Simpel gezegd werkt het reguleren van de bloedsuikerspiegel in een normale situatie zo; je eet iets waarna de opgenomen voedingsstoffen komen terecht in de bloedbaan. Je bloedsuikerspiegel stijgt. Je alvleesklier produceert vervolgens insuline. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikers opgenomen worden door je lichaamscellen. Je bloedsuikerspiegel daalt weer tot een normaal niveau. Dit proces wordt versneld door o.a. suikerrijke voeding en geraffineerde koolhydraten zoals witte pasta, wit brood, witte rijst, etc.. Omdat deze producten minder lichamelijke bewerking nodig hebben komt de glucose (suiker) uit deze voeding sneller vrij in de bloedbaan. Hierdoor ontstaat er een bloedsuikerpiek, waarop gereageerd wordt met een grote dosis insuline uit de alvleesklier. Het nadeel hiervan is dat de bloedsuiker te snel daalt, waardoor je even later wéér trek hebt in iets zoets. Daarnaast wordt het teveel aan insuline en glucose opgeslagen als vet! Het resultaat? Een vicieuze cirkel waarin je blijft neigen naar voeding en ondanks je harde werk geen grammetje afvalt. Je lichaam gaat wennen aan de hoeveelheid insuline, er is meer insuline nodig om hetzelfde effect te bewerkstelligen en zo kan er insulineresistentie, en in een later stadium zelfs Diabetes type 2 optreden.

Hoe herken je een instabiele bloedsuikerspiegel?
  • Schommelingen in je energiebalans (wie kent de after-dinner-dip niet?)
  • Erge behoefte aan zoetigheid of geraffineerde koolhydraten zoals brood
  • De hele dag denken aan eten
  • Overgewicht en gewichtstoename
  • Last van bloedsuikerdips (misselijk, slap, draaierig, chagrijnig, hoofdpijn)
  • Met name vet opslaan op je buik en ‘lovehandles’
  • Onregelmatige menstruatie
  • Slecht slapen

Je bent bijna een uitzondering als je hier in de 21e eeuw géén last van hebt ;). En dan zeggen ze dat afvallen te maken heeft met wilskracht…niet dus.
Ik sluit deze blog graag positief af met te zeggen dat je gelukkig ook iets kunt doen aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
  • Kies voor onbewerkte voeding (bijv. roomboter, biologische kip, verse groenten, etc.)
  • Beweeg regelmatig en minimaal 30 minuten
  • Doe aan krachttraining
  • Matig met koffie, alcohol en (light)frisdranken
  • Matig met geraffineerde én ongeraffineerde koolhydraten
  • Verhoog je eiwit- en vet inname ten opzichte van koolhydraten
  • Koud afdouchen (echt bibberen voor ongeveer 30 seconden, sterkte…:))
  • Eet minder vaak op een dag (3 of 4 porties per dag)
  • Stel je ontbijt uit tot 10.00 uur en neem na het avond eten niets meer
  • Beweeg op een nuchtere maag of doe kort aan krachttraining vóór je ontbijt (minimaal 7 minuten is voldoende)
  • Maak je niet dik! Voldoende ontspanning en niet teveel stress

Zoals je ziet kun je zelf al veel veranderen aan je leefstijl om je insuline in toom te houden en vóór je te laten werken in plaats van tegen je! Bij twijfels kun je altijd op zoek gaan naar de juiste begeleiding om af te vallen. Neem de regie over jouw lichaam in eigen hand.

Deze blog is geschreven door Marjon Kok.

In mijn praktijk zie ik vrouwen die écht gezonder eten dan de meeste Nederlanders maar toch geen grammetje gewicht verliezen.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.