Online women's health magazine

Online women's health magazine

Blog

Kim Ooms

Kim gooide het roer om toen ze gediagnosticeerd werd met een auto-immuunziekte van de schildklier. Met voeding, leefwijze en mindset is het haar gelukt om al een aantal jaar zonder medicijnen te leven en voelt ze zich energiek en gezond. Met diverse online programma’s en in haar praktijk helpt ze vrouwen met auto-immuunziekten om lekkerder te kunnen leven en vol energie in het leven te staan.

Lees meer over Kim
Categorieën
Alle artikelen
Lees ook
Wapen jezelf tegen verkoudheid.02 nov. 2018 09:00
De 10 voordelen van koud douchen.16 nov. 2018 09:30
Gezondheid

Je verkoudheid de baas.

26 nov. 2018 om 09:00
Door Kim Ooms

Het is weer herfst, het verkoudheidsseizoen bij uitstek. In deze tijd van het jaar krijg ik regelmatig de vraag; wat kan ik doen tegen mijn verkoudheid zonder al die nare medicijnen te hoeven gebruiken?

Loading...

Een verkoudheid komt nooit op het juiste moment. Je kent het gevoel vast en zeker: verstopte neus, niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, smaak- en reukverlies. Kortom, een vervelende verkoudheid die je veel energie kost.
Een snotneus kan je nu écht niet gebruiken! Met deze direct toepasbare tips ga je snel weer snotvrij door het leven.

Pak alvast een lekkere kop (verse) gember thee voordat je begint met het lezen van dit artikel. Gember heeft veel gezondheidsvoordelen. Het verwarmt en ontgift je lichaam. Dat is een goed begin om je verkoudheid te overwinnen.

Wat is een verkoudheid eigenlijk?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en je keel, veroorzaakt door een virus. De ontsteking zorgt voor de nare symptomen zoals een overschot aan snot. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Duurt het langer? Dan is een bezoek aan je huisarts wel zo wijs. Je kan je flink belabberd voelen door bijvoorbeeld hoofdpijn, hoesten, keelpijn en een verstopte neus. Daar gaan we wat aan doen!

Hoe kom je er aan?

Als je weerstand laag is krijgen verkoudheidsvirussen de kans zich te nestelen in je cellen. Het gevolg is dat je last krijgt van al die nare symptomen. Wil je verkoudheid voorkomen? Dan is het belangrijk om je weerstand op peil te houden en te zorgen dat er geen tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

Fijn om te weten natuurlijk, maar wat doe je eraan als je al verkouden bent? En die verkoudheid je behoorlijk dwars zit….? Lees verder...

Hoestdrank, keelsnoepjes en andere meuk.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die aan jouw verkoudheid geld willen verdienen. Trap daar niet in! Laat de keelsnoepjes, hoestsiropen en drop maar links liggen. Deze gaan je niet helpen. Ze zitten namelijk boordevol suiker en zoetstoffen die je weerstand ondermijnen. Suiker verbruikt al de vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Probeer daarom ook andere producten waar geraffineerde suiker of zoetstoffen aan toegevoegd zijn te vermijden.

Honing

Een goed alternatief voor keelsnoepjes is honing. Een natuurlijk verzachtend product voor je keel. Neem een theelepel honing en laat dit even rusten in je keel. Kies voor honing van de imker bij jou in de buurt. Of koop honing bij de natuurwinkel. Deze is onbewerkt en heeft naast de zoete smaak ook nog gezondheidsvoordelen die de honing in de supermarkt niet heeft.

Honing heeft een virusremmende werking en is een natuurlijk antibioticum. Maar, doe geen honing in je thee. Bij verwarming boven 37 graden gaan de goede voedingstoffen verloren.

Zuivel

Zuivel tast je slijmvlies, wat toch al geïrriteerd is, aan. Het is slijmvormend en zorgt voor een hogere slijmproductie. Hoeveel zuivel gebruik je? En kan je daarmee stoppen? Gezonde alternatieven voor zuivel zijn: Kokosmelk/yoghurt, amandelmelk en rijstemelk.

Saliethee

Om je slijmvliezen te kalmeren kun je saliethee drinken. 2-3 kopjes per dag geven al een enorme verlichting van je klachten. Kies als het even kan voor een biologische thee. Salie werkt effectief tegen keelpijn, is ontsmettend en antiviraal. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het beter om deze thee even niet te drinken.

Brandnetelthee

Brandnetels staan bekend om hun ontgiftende werking op je lichaam. Het werkt bloedzuiverend en zit vol vitaminen en mineralen. Drink 2-3 kopjes per dag.

Vlierbessensap

Oké, het is misschien niet het lekkerste sapje wat je ooit gedronken hebt, maar het is wel supergoed voor je weerstand. Drink het desnoods met je neus dicht door een rietje :). Vlierbessen bevatten zoveel goede voedingstoffen dat ze helpen om je natuurlijke weerstand te verhogen. Daarnaast hebben ze een ontstekingsremmende werking. Dat hebben we nodig! Drink dagelijks 50-150ml. Vlierbessensap is te koop bij de natuurwinkel. Let er wel op dat er geen suiker aan het sap is toegevoegd.

Wat te doen met Groen snot?

Gétver! Als je snot een groen tintje heeft weet je zeker dat je verkouden bent.Probeer het snot wat je ophoest uit te spugen of kwijt te raken. (Bij voorkeur niet in het in het openbaar ;-)) Snuit je neus zachtjes zodat je neus niet beschadigt, maar je wel het product van je ontsteking kwijtraakt.

Keelpijn

Gebruik zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda, om je keel te ontsmetten. Los 1 theelepel zuiveringszout op in een kopje koud water. Het koude water werkt al verkoelend op zich. Roer het goed door. Gorgel een paar keer per dag met deze oplossing zodat je je keel ontsmet en de pijn verlicht. Neem na afloop een theelepel honing om je keel nog meer te verzachten.

Zout water

Als je neus verstopt zit met snot kan een zoutwaterspray verlichting bieden. Deze kan je kopen bij de drogist. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een zoutwateroplossing te maken. Los 1/2 theelepel zout op in een kopje water. Drink dit water door je neus en laat de oplossing er weer uit lopen door je keel. Je snuift het water als het ware op. Doe dit boven een gootsteen en bij voorkeur niet als er andere mensen in de buurt zijn. Wel zo fijn als niemand getuige hoeft te zijn van de geluiden die dit met zich meebrengt :)

Stomen

Stomen geeft je lucht! Het beste kan je dit doen met kruiden. Kamille is een fijn kruid om mee te stomen. Het werkt ontstekingsremmend. Doe een handje kruiden in en schaal en giet hier kokend water op. Ga boven de schaal hangen met een handdoek over je hoofd om de ruimte goed af te sluiten. LET OP! De stoom kan heet zijn, verbrand je niet! Adem door je neus de stoom in en snuit regelmatig je neus.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor je weerstand! Ik kan je een waslijst geven met voordelen van deze belangrijke vitamine maar m.b.t. je verkoudheid doet het dit:

  • Het beschermt je tegen infecties en virussen.
  • Het versterkt en activeert je immuunsysteem.
  • Verhoogt je vitaliteit.

Om je immuunsysteem te activeren heeft je lichaam ongeveer 3 gram vitamine C nodig. Voordat je naar de sinaasappels grijpt; in 18 sinaasappels zit ongeveer 1 gram vitamine C. Dat eet je er dus niet zomaar 'bij'. Daarbij komt dat fruitsuikers in fruit je slijmvliezen nog meer irriteren als je verkouden bent. Dat willen we nu juist niet.
Maar 'hoe dan?!: Groente! Groente zit bomvol vitamine C. Denk aan rauwkost, alfalfa, broccoli, bloemkool, boerenkool, witte kool, spruitjes, spinazie, knoflook, rauwe ui, (rode) paprika, tomaten en pepers. In dit blog lees je meer over de werking van tomaten en pepers bij verkoudheid.

Groente en fruit zijn een goede oplossing om aan je dosis vitamine C te komen als je weerstand in orde is. Als je al verkouden bent kun je kiezen voor een vitamine C supplement om je verkoudheid sneller de baas te worden. Kies voor een variant zonder suiker, zoetstoffen of andere onnodige toevoegingen en houd je aan de voorschriften op de verpakking.

Rust

Rust is je redding! Geef toe aan de vraag van je lichaam om het nu wat rustiger aan te doen. Om op tijd naar bed te gaan. Je lichaam moet keihard werken om het verkoudheidsvirus te boven te komen en heeft daar veel energie voor nodig. Slapen dus! Het is niet zo verstandig om nu teveel van je lichaam te vragen door middel van sporten. Sla een paar dagen over, doe je lichaam een plezier.

Ga de natuur in, maak een wandeling.
Ga naar het bos, strand of heide.
De buitenlucht geeft je energie.

Zink

Zink is een mineraal wat je lichaam nodig heeft om je afweersysteem te ondersteunen. Handig weetje: als je geen smaak en geur ervaart tijdens je verkoudheid is er een grote kans dat je hier een tekort aan hebt. Zink remt ook ontstekingsprocessen in je lichaam. Daarvoor heeft zink wel vitamine C nodig.

Ons lichaam haalt zink uit voeding. Ervaar je smaak- en geurverlies tijdens je verkoudheid doe je dan te goed aan (rood)vlees, kip, vis, eieren, kaas, groenten, knoflook en linzen. Op deze manier heb je de smaak zo weer te pakken ;)

Vitamine D3

Vitamine D3 maakt je weerstandscellen aan. Je lichaam maakt deze vitamine aan via je huid in de zon. Dat is lastig in de wintermaanden in Nederland. Een deel kunnen we uit voeding halen. Denk daarbij aan vette vis zoals haring, sardienen, paling en makreel. Dat andere deel… gebruik een supplement om aan je dagelijkse dosis zon-vitamine te komen.

Ik wens je beterschap!

Dit artikel is geschreven door Kim Ooms.

Honing heeft een virusremmende werking en is een natuurlijk antibioticum.

Deel dit artikel


A Pocket Full Of Pink

Gratis e-book

Loading...

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK MET 160 TIPS VOOR VROUWEN.

Wat kun je doen om meer energie te krijgen? Om van die buikpijn af te komen als je ongesteld bent, hoe houd je je seksleven leuk, hoe breng je je hormonen in balans en wat doe je als je een vaginale schimmelinfectie hebt? Hoe houd je mediteren vol en hoe verminder je stress?

We vroegen meer dan 55 experts om hun drie gouden tips voor vrouwen te delen. Het resultaat is een compleet overzicht met de beste no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips om de mooiste, gezondste en gelukkigste versie van jezelf te worden. Klik op de button hieronder om het e-book in je mailbox te ontvangen.

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.

Download PDF (gratis)

Deel deze pagina

Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK

GRATIS E-BOOK A POCKET FULL OF PINK.

Loading...

160 no-nonsense, eerlijke en verfrissende tips voor vrouwen die zich gezond en gelukkig willen voelen. 229 pagina, geschreven door 57 experts. (o.a. Thijs Lindhout, Richard de Leth, Amber Albarda, Isa Hoes en Medina Schuurman, Wouter de Jong, Green Happiness, Charlotte Labee, Sarai Pannekoek en many more).

Waar kunnen we het e-book naartoe sturen?

Ja! *

Met het downloaden van het e-book geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in het privacy statement.