Blog
Esther Schippers
Yoga. Anytime. Anywhere.Lees meer over Esther
Categorieën
Lees ook
Zo slaap je beter en word je energiek wakker.
Wist jij dat de meeste mensen zich bij het opstaan niet fit en uitgerust voelen? Vaak heeft dat te maken met een verkeerd slaapritme. Wist je dat er vier chronotypen zijn, met elk een ander slaappatroon? Weten welk type je bent, zorgt ervoor dat je beter slaapt en energieker en uitgerust wakker wordt. Het zorgt er ook voor dat je lichaam beter kan functioneren; een betere stofwisseling, minder snackattacks, meer energie en een heldere geest. Doe de test en ontdek welk type jij bent!
Dat de kwaliteit van je nachtrust een groot effect op je dag heeft, is niets nieuws. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je slaapt? Onze hersenen zijn actiever wanneer we slapen dan wanneer we wakker zijn. ’s Nachts verwerken ze informatie en herinneringen terwijl andere delen van het lichaam zich ontspannen. Onze ademhaling en hartslag vertragen. Onze lever gaat over van ontgiften op synthetiseren. De lichaamstemperatuur en de bloeddruk dalen. En, er komen groeihormonen vrij tijdens je slaap, die beschadigingen in het lichaam herstellen. Deze video laat je zien wat er allemaal gebeurt in je lichaam als je slaapt:
Als we onze slaapcyclus niet helemaal kunnen afronden, kunnen we chronische vermoeidheid ontwikkelen. Ons systeem kan niet uitrusten en zich opnieuw opladen. Dit maakt ons kwetsbaarder voor stressvolle situaties en stemmingswisselingen. Bovendien worden we sneller ziek. Dr. Michael Breus is specialist op het gebied van slaapstoornissen en wordt de “Sleep Doctor” genoemd. Als klinisch psycholoog bevestigt hij dat het belangrijk is om ons lichaam samen te werken in plaats van het tegenwerken. Niet iedereen is een ochtendmens en staat energiek op om 07:30 uur. Dat hoeft ook niet. Als je weet wat jouw slaapritme is, kan je hierop je dagindeling aanpassen en ervoor zorgen dat je meer uit je dag haalt.
Energiek je dag starten.
Yoga heeft een positief effect op slaap. De oefeningen in deze video zorgen ervoor dat je beter kunt slapen door je lichaam te laten ontspannen. Daarnaast zorgen de oefeningen ervoor dat jouw energie op peil blijft:
De Vier Slaaptypes.
De Sleep Doctor heeft zijn ontdekking over slaapritmes vertaald naar vier types met elk een ander slaappatroon en gedragskenmerken. Hij maakt gebruik van dieren om ze te beschrijven:
- Leeuwen: dit zijn ochtendmensen die vroeg wakker worden, rond 06:00 uur en die 15 tot 20% van de bevolking vormen. Ze zijn consciëntieus, praktisch en optimistisch en hebben geen behoefte aan een middagslaapje; ze zijn in de middag nog helder en energiek.
- Wolven: dit zijn nachtdieren. De nacht is het moment waarop ze het actiefst zijn. Ze vormen 15 tot 20% procent van de mensheid. Wolven zijn impulsief, creatief, temperamentvol en kunnen emotioneel heftig reageren. Ze voelen zich pas vanaf een uur of zeven in de avond op hun best.
- Beren: zijn iets later wakker, op een tijdstip dat afgestemd is op de dagindeling. Ze vormen ongeveer de helft van de bevolking en zijn voorzichtig, vriendelijk en ruimdenkend. Ze voelen zich prettig bij bekende dingen en zijn met name helder halverwege de ochtend tot halverwege de middag.
- Dolfijnen: vertegenwoordigen ongeveer 10% van de bevolking en zijn behoorlijk intelligent maar hebben problemen met slapen. Ze slapen licht, mogelijk doordat ze voorzichtig, neurotisch en perfectionistisch zijn.
Doe de slaaptest!
Herken jij al welk type je bent? Doe de test en kom achter het advies dat de Sleep Doctor voor jou heeft!
Je vind de test hier: https://www.100procent-yoga.com/welk-dier-ben-jij-doe-de-slaaptest/
Tips om beter te kunnen slapen.
Soms is het lastig om in slaap te vallen. Deze tips helpen je dan op weg naar dromenland:
- Sommige voedingsmiddelen bevorderen een goede slaap. Een overzicht van voeding die je beter wel en niet kan nuttigen voor het naar bed gaan vind je hier.
- Gebruik jij een goed kussen en heb je een goed matras? Recent deed de Consumentenbond onderzoek naar matrassen en hoofdkussens en geeft je tips waar je op moet letten.
- Een temperatuur rond de 18 graden, is ideaal voor een goede nachtrust. Waarom dat is en hoe je de slaapkamer op deze temperatuur houdt lees je hier.
- Kijk twee uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm. Voor RTL Nieuws heeft psycholoog Anna van Oenen een korte video gemaakt met praktische tips om de schermtijd op smartphones te verkorten.
- Zorg dat je met een ontspannen gevoel gaat slapen. Deze video helpt je op weg.
Alles op z'n (beste) tijd.
Uit onderzoeken is gebleken dat er voor ons allemaal een goed moment is om alles te doen, van een cocktail drinken tot een griepprik. Het 'juiste moment' is voor iedereen verschillend. Gelukkig, zoals Dr. Michael Breus bewijst in zijn boek The Power of When, is het leren werken met je lichaamsklok om maximale gezondheid en productiviteit te bereiken eenvoudig en leuk. Wanneer we stoppen met ons te concentreren op het 'hoe' en 'wat' van ons leven en ons gaan richten op het 'wanneer', onthullen we het natuurlijke schema van ons lichaam en ontsluiten we ons verborgen potentieel. Je kan zijn boek: The Power of When o.a. bestellen via bol.com.
Welterusten! :).
Dit artikel is geschreven door Esther Schippers.
Bronnen: Michael Breus, The Power of When - Learn the Best Time To Do Everything Anna Solyom, Kaizen, Elke Dag Wat Meer Magie In Je Leven.
Yoga heeft een positief effect op slaap.